Ο δήμαρχος που τα έψαλε στον Επίτροπο

του Άγγελου Αγγελίδη

Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχα ακούσει καν τον δήμο Ιλίου Αττικής. Είναι ένας από τους εννέα δήμους της δυτικής Αθήνας, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος σε πληθυσμιακό μέγεθος, με κατοίκους που ξεπερνούν τους 130.000. Φυσικά, μου ήταν άγνωστος και ο δήμαρχος του κ. Νίκος Ζενέτος.

Ωστόσο, εντυπωσιάστηκα από αυτά που είπε κατάμουτρα στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν. Χρειάζεται κότσια να σηκώσεις το ανάστημα σου και να πεις με σκληρά -αλλά αληθινά- λόγια την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες σου, κοιτάζοντας στα μάτια αυτόν που θεωρείς υπεύθυνο για την καταστροφή.

 

Ο κ . Ζενέτος ήταν καλεσμένος (όπως και άλλοι δήμαρχοι) σε συνάντηση με τον κ. Χαν, στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Πήρε τον λόγο και χωρίς να μασήσει τα λόγια του απευθύνθηκε στον “υψηλό” προσκεκλημένο.

 

“Θεωρώ σημαντική την παρουσία του Επιτρόπου εδώ γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με το κέντρο λήψεως των αποφάσεων στην EE. Για να είμαι ειλικρινής δεν μου έχει ξαναδοθεί πάλι μία τέτοια ευκαιρία και θα προσπαθήσω να πω αρκετά πράγματα συμπτυγμένα και ίσως χρησιμοποιήσω στο λεξιλόγιο μου και κάποιες λέξεις τις οποίες δεν συνηθίζω.

 

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα μας δίδαξε πολιτισμό, δημοκρατία, αθλητισμό, φιλοσοφία, Τέχνη, κάναμε Ακρόπολη, Παρθενώνες και όλα αυτά τα πράγματα. Για την ελληνική λαϊκή ρήση που λέει “μάθαμε και μαστορεύουμε μπορούμε και γ@..@με και τον μάστορά μας”, αυτό κάνουν οι Ευρωπαίοι σήμερα. Ορισμένοι πολιτικοί μας φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και το χρηματοοικονομικό κατεστημένο της EE το οποίο χρηματοδοτούσε ασύστολα χωρίς να προγραμματίζει πώς θα πάρει τα λεφτά πίσω, γνώριζε πως πρόκειται να εξαθλιώσει τον λαό μας. Γνώριζε ότι δεν γίνονται επενδύσεις με αυτά τα δανεικά που έδινε και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα έπαιρναν πίσω τα δανεικά πολλαπλάσια, μέσω έργων και προμηθειών λαδώνοντας κάποιους επίορκους πολιτικούς και δημοσίους λειτουργούς.

 

Αγαπητοί φίλοι, κύριε Χαν, επειδή επαναλαμβάνω είστε στο κέντρο λήψης των αποφάσεων θα ήθελα να σας πω ότι έχετε μεγάλη συμμετοχή στην εξαθλίωση του λαού μας. Εξαθλιώσατε την Πατρίδα μας, εξαθλιώσατε την Ελλάδα μας. Ο λαός μας και η κοινωνία δεν φταίει σε τίποτα. Είναι ένα καζάνι που βράζει και αν εκραγεί η Ευρώπη θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Ύστερα απ’ όλα αυτά ερχόμαστε τώρα με την τελευταία προγραμματική περίοδο να δώσουμε βάρος στην καταπολέμηση της φτώχειας. Μας εξαθλιώσατε και τώρα ερχόσαστε για να καταπολεμήσετε την φτώχεια. Να καταπολεμήσετε την ανεργία στην οποία συμμετέχετε σε αυτό που έγινε. Έφτασε στους νέους 60% και συνολικά 27% σήμερα στην Πατρίδα μας”.

 

Όπως ήταν φυσικό, οι δήμαρχοι σοκαρίστηκαν από τη γλώσσα του κ. Ζενέτου, ενώ ο Επίτροπος έμεινε ατάραχος. Αλήθεια, ποιος δεν πιστεύει ότι τα λόγια του δημάρχου ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Όμως, γιατί κανείς δεν τολμά να τα ξεστομίσει; Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την πολιτική που ακολουθεί και η οποία επιβάλλεται από το Βερολίνο, προχωρά όχι μόνο στη διάλυση της Ελλάδας αλλά και στο γκρέμισμα του οικοδομήματος της Ευρώπης. Φυσικά, όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Αλλά κανείς δεν τολμά να το πει. Και αν δεν το λένε αυτοί που βιώνουν ακόμη μία εφήμερη και επίπλαστη ευτυχία και ανάπτυξη, γιατί δεν το λένε οι έλληνες πολιτικοί; Τι έχουν να χάσουν; Γιατί δεν ορθώνουν το ανάστημά τους και να πουν: “μέχρι εδώ!”; Δυστυχώς, για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται πως οι πολιτικοί είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ότι δεν έχουν τα κότσια να μιλήσουν ανοιχτά και να περιγράψουν το τι βιώνει ο έλληνας και η ελληνίδα… Τα συγκεκριμένα κότσια είχε ο δήμαρχος Ιλίου… Μακάρι, η φωνή του να ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη…

 

Danioliptes.gr