Τι αλλάζει στα στεγαστικά δάνεια

Μόνο οξύμωρο να χαρακτηριστεί το νέο σχέδιο των τραπεζών αφού εξόντωσαν την στεγαστική πίστη στην Ελλάδα επιχειρούν τώρα να την αναστήσουν μέσω χορήγησης περισσότερων στεγαστικών δανείων το 2014.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, το 2013 δόθηκαν όσα δάνεια δίνονταν σε μια εβδομάδα στην εποχή προ κρίσεως.


Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών τα νέα δάνεια στον τομέα της στεγαστικής πίστης σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος κυμάνθηκαν μόλις γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε αριθμό δόθηκαν περίπου 2.500 δάνεια, όσα περίπου δινόντουσαν σε μια εβδομάδα την «χρυσή εποχή». Για το 2014 οι τράπεζες προγραμματίζουν να διοχετεύσουν στην αγορά πολλά περισσότερα κεφάλαια στην στεγαστική πίστη.

Μόνο που ακόμη κι αν όντως το προγραμματίζουν, είναι απορίας άξιο πού θα βρουν ενδιαφερόμενους ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο για να αγοράσει σπίτι, για το οποίο θα μπορεί να πληρώνει τους αντίστοιχους φόρους. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, οι 9 στις 10 δανειακές συμβάσεις είναι άκυρες καθώς περιέχουν άκυρους όρους.

 

Αναζητείται η χαμένη στεγαστική πίστη

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η στεγαστική πίστη θα είναι ένας από τους τομείς που θα δώσει έμφαση το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια του 2014 αλλά και την επομένη χρονιά.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της στεγαστικής πίστης γνώρισαν ιστορική πτώση λόγω των συνεπειών της κρίσης και υποχώρησαν σε αρνητικά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, από τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης που ξεπέρασαν και το 25% σε ετήσια βάση στα μέσα της δεκαετίας του 2000.


Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Εθνική Τράπεζα προγραμματίζει να χορηγήσει νέα στεγαστικά δάνεια το 2014 που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Ανάλογες κινήσεις σχεδιάζουν και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες.

Οι τράπεζες, στη διάρκεια της κρίσης, στον τομέα της στεγαστικής πίστης επικέντρωσαν την προσοχή τους, σχεδόν αποκλειστικά, στις ρυθμίσεις δανείων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους, με αποτέλεσμα σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος να έχουν πλέον ρυθμιστεί πάνω από 250 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια ποσού 18 δισ. ευρώ.

Στόχος των τραπεζών είναι πλέον να δώσουν έμφαση στη δανειοδότηση των νοικοκυριών που χαρακτηρίζονται από υγιή χρηματοοικονομικά στοιχεία και βρίσκονται σε αναζήτηση αγοράς νέας κατοικίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια προβλέπουν αυξημένα ποσά για τη χρηματοδότηση των αναγκών των νοικοκυριών στην στεγαστική πίστη.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται ξανά ρυθμοί ανάπτυξης αντίστοιχοι εκείνων που γνώρισε η στεγαστική πίστη τα χρόνια πριν την κρίση, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι τραπεζικά στελέχη, ανοίγουν ξανά οι χρηματοδοτικοί κρουνοί για την ικανοποίηση των αναγκών των νοικοκυριών. 


Τα νέα κριτήρια για τα στεγαστικά δάνεια


Ένα από τα βασικά στοιχεία που έχει μεταβληθεί στην στεγαστική πίστη, σε σχέση με την προ κρίσης εποχή και θα πρέπει να γνωρίζουν τα νοικοκυριά είναι ότι οι τράπεζες δεν θα δίνουν πλέον δάνεια για το 100% του ποσού που απαιτείται για την αγορά του σπιτιού. Η ιδία συμμετοχή των πελατών πρέπει να είναι στο 25% με 30% της αξίας αγοράς της κατοικίας.

Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας λαμβάνονται υπόψη μόνον τα επίσημα δηλωθέντα εισοδήματα, ενώ πριν την κρίση σε αρκετές περιπτώσεις υπήρχε άτυπη αξιολόγηση και εισοδημάτων που δεν είχαν δηλωθεί.

Έμφαση δίνεται και στην συνολική σχέση που διατηρεί ο πελάτης με την τράπεζα του, ενώ θετικά αξιολογείται και το γεγονός της ύπαρξης καταθέσεων.

Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει το κριτήριο ότι η συνολική δανειακή επιβάρυνση σε μηνιαία δόση δεν θα πρέπει να πάνω από το 30% με 35% του εισοδήματος.

Ένα αισιόδοξο στοιχείο για την ανάπτυξη της αγοράς της στεγαστικής πίστης και κατ’ επέκταση της αγοράς των ακινήτων αποτελούν και οι εκτιμήσεις ότι τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το euribor τριμήνου κινείται στο 0,30% και σε αυτό προστίθεται και το περιθώριο ανάλογα με την πιστοληπτική αξιολόγηση.

 

Να πουλήσουν κι όχι να αγοράσουν σπίτι

 

Τη γενική επιδείνωση της κατάστασης στη μισθωτική αγορά και δυσκολία των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις αποτυπώνει δημοσκόπηση της εταιρείας Kapa Research που παρουσιάστηκε στη διάρκεια του συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ.

 

Μεταξύ των πιο βασικών συμπερασμάτων της έρευνας είναι οτι διπλασιάστηκαν σε μια χρονιά οι φόροι, έκτακτες εισφορές κλπ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητα. Συγκεκριμένα, από 22% που ήταν σύμφωνα με την περσινή έρευνα, φέτος διαμορφώνονται στο 43,3% του εισοδήματος. Επιπλέον, ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εισοδήματα από ακίνητα και πληρώνει μόνο φόρους.

 

Το 38% φτάνει το ποσοστό των ιδιοκτητών που δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς. Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών). Τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν, αν είχαν τη δυνατότητα, ακίνητα στο Δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία για την πληρωμή τρεχουσών και μελλοντικών υποχρεώσεων.

 

Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν το μεγάλο πλήγμα που υπέστη η αγορά ακινήτων αλλά κι η ψυχολογία των Ελλήνων πολιτών, που νιώθουν τόσο σφιχτό το βρόγχο των φόρων στο λαιμό τους που είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν ακόμη και το σπίτι τους.

 

Άρα σε τι αποσκοπεί ένα τέτοιο σχέδιο από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος; Αν επιθυμούν απλά να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία το καταφέρνουν μία χαρά κι από μόνα τους τα μμε της διαπλοκής.

 

Για αυτό, λοιπόν, ας τελειώνουν τα αστεία με τα δήθεν σενάρια για τόνωση στεγαστικής πίστης. Όταν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εκβιάζουν οτι θα πετάξουν στο δρόμο την πλειοψηφία των δανειοληπτών είναι τουλάχιστον οξύμωρο να μιλούν για στεγαστική πίστη.

 

Danioliptes.gr