Έχουν ξεγράψει την Ελλάδα οι αγορές;

Οι αγορές έχουν γυρίσει εδώ και καιρό την πλάτη στην Ελλάδα, και έτσι το Χρηματιστήριο πέφτει, οι επενδυτές μας αποφεύγουν επιδεικτικά. Στη ρευστότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο έχει προστεθεί τις τελευταίες μέρες και η κρίση στις αναδυόμενες αγορές.

 

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ήδη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους, ενώ στα υψηλά τους έχουν εκτιναχθεί και τα πορτογαλικά. Ελλάδα και Πορτογαλία θεωρούνται οι πιο ευάλωτες της Ευρωζώνης, στην περίπτωση που οι αναταράξεις στις αναδυόμενες μεταδοθούν και προς χώρες-μέλη της Ευρώπης.


Ειδικότερα για την ελληνική αγορά, η έκθεσή της στην τουρκική, σε συνδυασμό με την πολιτική ρευστότητα και τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι «εκβιασμοί» ΜΜΕ της Γερμανίας, που επαναφέρουν σενάρια Grexit, με αφορμή τις εκλογές του Μαΐου. Αυτό, όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές, αποτυπώνεται ήδη στη νέα «βουτιά» χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, την επιβάρυνση των spreads, την ανησυχία του οικονομικού επιτελείου.

 

Ξεπούλημα

 

Η επιδείνωση των πιστωτικών συνθηκών στην Κίνα, οι εκτιμήσεις για περαιτέρω περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη Fed, συνδυαστικά, οδήγησαν σε ξεπούλημα στις αναδυόμενες αγορές, με τα εθνικά νομίσματα χωρών όπως η Τουρκία, η Αργεντινή, η Βραζιλία η Ρωσία κ ά. να υποχωρήσουν σε νέα χαμηλά. Και αν για την τουρκική λίρα η κατάρρευση ανασχέθηκε χθες με την προσδοκία της έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, σήμερα ωστόσο η κατάσταση στη γείτονα μόνο ανησυχίες εμπνέει. To sell off στις αναδυόμενες πλήττει Ελλάδα και Πορτογαλία, ενώ και τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου δοκιμάζονται τις τελευταίες ημέρες.

 

Στην αγορά ομολόγων το ελληνικό 10ετές έφτασε χθες κάποια στιγμή μέχρι το 8,70% (υψηλότερη τιμή για φέτος) και η απόδοση του 15ετούς στο 8,99%, ενώ το πορτογαλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 5,12% και το 5ετές στο 3,83% με αυξητική τάση.


Λίγο ψηλότερα διαμορφώνονται και οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών τίτλων. Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κινήθηκε στο 3,92%, του 5ετούς στο 2,51% και του 2ετούς στο 1,08%, ενώ του ισπανικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,80%, του 5ετούς στο 2,35% και του 2ετούς στο 1,38%.


Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters, η περιορισμένη επίπτωση που έχουν οι αναταράξει στις αναδυόμενες αγορές στα ισπανικά ομόλογα οφείλεται στο ότι τα δύο τρίτα του χρέους της χώρας βρίσκεται στα χέρια εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να πουλήσουν όταν οι διεθνείς επενδυτές απομακρύνουν κεφάλαια από αγορές ισχυρών αποδόσεων.

 

Σε αντίθεση με την ισπανική αγορά, περίπου τα μισά πορτογαλικά ομόλογα ανήκουν σε εγχώριους επενδυτές, ενώ στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή ξένων hedge funds.

 

Σε αυτή τη συγκυρία και ενώ το Βερολίνο αμφισβητεί (διό στόματος του «Γερμανού σοφού» Christof Smidt) τη δυνατότητα της Αθήνας να βγει στις αγορές, η Bundesbank σκληραίνει περισσότερο τη στάση της απέναντι στις χώρες που βρίσκονται κοντά σε χρεοκοπία.
Ο γερμανικός όμιλος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει πως οι «προβληματικές περιπτώσεις» θα πρέπει να αντλούν έσοδα πρώτα από τις περιουσίες των πολιτών τους, προτού στραφούν σε άλλες χώρες για βοήθεια (δηλαδή κυρίως τη Γερμανία και την «αυλή» της). 
Η γερμανική κεντρική τράπεζα θέτει ζήτημα κεφαλαιακού φόρου, καθώς ευθυγραμμίζεται με την αρχή της εθνικής ευθύνης.


Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι είναι υπεύθυνοι για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησής τους πριν ζητηθεί η αλληλεγγύη άλλων χωρών.

 

Danioliptes.gr