Κάτι δεν πάει καλά στην εικόνα : φτωχότερα κατά 2,6 δισ. ευρώ έγιναν σε ένα χρόνο τα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ενώ το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλό επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας. Πώς εξηγείται το ένα χωρίς το άλλο;
“Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην τρέχουσα χρονική στιγμή σε καλύτερο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας σε σύγκριση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών”. Αυτό υποστήριξε με δηλώσεις του στο “Κεφάλαιο” του περασμένου Σαββάτου, ο κ. Sascha Steffen, καθηγητής οικονομικών και ένας εκ των συντακτών της μελέτης για τα ευρωπαϊκά stress tests που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και αποκαλύπτει τους… σκελετούς στις ντουλάπες τους.
Ο ίδιος σημειώνει ότι στην πλειονότητα των σεναρίων που εξετάζονται στη μελέτη για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, δεν προκύπτουν κεφαλαιακά κενά για τους ελληνικούς ομίλους και εξηγεί στο Capital.gr, επί μέρους λεπτομέρειες της μελέτης ενώ δίνει και τις εκτιμήσεις του για την επικείμενη άσκηση της ΕΚΤ. Στην εν λόγω μελέτη οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξετάζονται βάσει διαφορετικών μετρήσεων. Ανάλογα με τον δείκτη που επιλέγεται και το κατώτατο όριο κεφαλαιακής επάρκειας, τα κεφαλαιακά κενά των ευρωπαϊκών τραπεζών κυμαίνονται από 82 έως 767 δισ. ευρώ.
Την ώρα που οι γαλλικές τράπεζες κατέχουν σχεδόν όλες τις πρωτιές και εμφανίζουν «τρύπα» μεταξύ από 78 -285 δισ. ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις εμφανίζοντας από μηδενικές ανάγκες έως 5,184 δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που πραγματοποιήθηκαν μετά το καλοκαίρι και η αλλαγή στην προσμέτρηση του αναβαλλόμενου φόρου. Στο σενάριο που θα εξετάσει η ΕΚΤ στο Asset QualityReview με το ελάχιστο του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%, η μελέτη βρίσκει κεφαλαιακό κενό για τους ελληνικούς ομίλους ύψους 769 εκατ. ευρώ.
Όπως εξηγεί ο Sascha Steffen στο Capital.gr, ο δείκτης που αντιπροσωπεύει το λόγο της χρηματιστηριακής αξίας προς τη λογιστική αξία των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται πάνω από το μέσο όρο, ωστόσο παραμένει χαμηλότερος της μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες “εκπλήξεις” σε ότι αφορά τη λογιστική αποτίμηση, προσθέτει.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες προκύπτουν βάσει της θεωρίας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διαθέτουν κεφάλαια που θα αντιστοιχούν στο 7% του συνολικού τους ενεργητικού (δείκτης μόχλευσης) για να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Πρόκειται για μία υπόθεση που είχε διατυπώσει ο εκτελεστικός διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Haldane.
Με αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες υπόσχονται τριπλάσια στεγαστικά δάνεια για φέτος και μείωση επιτοκίου. Θέτουν όμως, ασφυκτικές προϋποθέσεις προκειμένου να καταφέρει κανείς να φτάσει στο γκισέ για τις υπογραφές του δανείου.
Έτσι, το σκηνικό διαμορφώνεται ως εξής: ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στην τρέχουσα χρονική στιγμή σε καλύτερο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας από το μέσο όρο, ενώ η ελληνική αγορά αργοπεθαίνει λόγω έλλειψης ρευστότητας και ανάπτυξης.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.