Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη ρύθμιση κόκκινων αγροτικών δανείων

Με τη στήριξη των κομμάτων της συμπολίτευσης ενέκρινε, χθες, η Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο ενσωματώθηκε η βουλευτική τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται τα ενυπόθηκα δάνεια των αγροτών στην παλαιά ΑΤΕ που τελεί υπό εκκαθάριση.

Κατά πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση περιορίζει το ύψος της υποθήκης στο 120% της αξίας του δανείου που είχε χορηγήσει η τράπεζα σε κάθε αγρότη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερβαίνει το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου.Σε περίπτωση που η υποθήκη υπερβαίνει το διπλάσιο της αξίας του δανείου που είχε χορηγηθεί, τότε η προσημείωση περιορίζεται στο διπλάσιο του δανείου.

 

Επιπλέον, η ρύθμιση προβλέπει ότι εάν η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιορίζεται σε εκείνα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια, ενώ ταυτόχρονα εξαιρείται ρητά η πρώτη κατοικία και η κύρια αποθήκη του παραγωγού.

 

Σε περίπτωση μη εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού, για οποιονδήποτε λόγο, οι οφειλές μετατρέπονται σε νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας από 5 έως 10 ετών με επιτόκιο 3%. Η ακριβής διάρκεια του νέου δανείου θα καθορίζεται από τον εκκαθαριστή βάσει του ύψους της οφειλής και της εκτιμώμενης μισθωτικής αξίας του αγροτικού ακινήτου.

Άρον – άρον και χωρίς να προηγείται η εκκαθάριση της οφειλής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να κλείσει το θέμα των αγροτικών δανείων που βρίσκονται ή θα βρεθούν σύντομα στο κόκκινο. Με αυτές τις ρυθμίσεις – ασπιρίνη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρεί να κρατήσει τα τρακτέρ στα χωράφια, μετά και τις φωτιές που άναψαν οι αλλαγές στα φορολογικά των αγροτών.

 

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες

 

Σε διαβουλεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων, εάν τελικά ψηφιστούν την Πέμπτη οι διατάξεις που αφορούν τα φορολογικά τους, εξακολουθούν να βρίσκονται οι αγρότες, με μερίδα αυτών να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των περιοχών τους και άλλους να τηρούν στάση αναμονής.

Από χθες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Σερρών, αντιδρώντας στα νέα φορολογικά μέτρα. Οι αγρότες του νομού πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 25η Agrotica, το προσεχές Σάββατο 1 Φεβρουαρίου.

Παρατεταγμένα σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες που ακολουθούν τη «γραμμή» των Θεσσαλών, αναμένοντας το “πράσινο φως” για το στήσιμο μπλόκων.
Στην ίδια τροχιά κινούνται και οι αγρότες σε Έβρο και Ροδόπη.

Από την άλλη πλευρά, οι προσκείμενοι στην «Πρωτοβουλία» παραμένουν με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, όπου τη Δευτέρα συναντώνται βουλευτές της ΝΔ με τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου τα θέματα φορολογίας των αγροτών και με στόχο να εξασφαλίσουν πιο ευνοϊκούς όρους για αυτούς.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών, Χρήστος Γκόντιας, από τη Δράμα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών και γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη το απόγευμα πρόκειται να γίνει μια εκδήλωση αγροτών, με τη συμμετοχή του εφόρου της περιοχής και λογιστών, με θέμα την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων. Την ίδια ημέρα θα αποφασιστεί το μέλλον τυχόν κινητοποιήσεων.

Danioliptes.gr