Η “αμαρτωλή” J.P.Morgan και οι εθνικές εκλογές

του Άγγελου Αγγελίδη

Ωμή παρέμβαση στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό πραγματοποίησε η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η J.P.Morgan. Το συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, προχώρησε σε εκτίμηση για το πότε θα γίνουν οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ποιος θα βγει νικητής και μάλιστα έκανε και… κατανομή εδρών.

Τόσο μεγάλος είναι ο “καημός” της τράπεζας, για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, που οδήγησε τα στελέχη της στο να κάνουν ολόκληρη έκθεση. Βέβαια, η J.P.Morgan βρίσκεται (είτε φανερά, είτε κρυφά) πίσω από κάθε μεγάλο deal που έλαβε χώρα στην Ελλάδα. Πιθανότατα θεωρεί ότι δεν μπορεί να κάνει άλλες businessμε την παρούσα κυβέρνηση και προλειάνει το έδαφος της συνεργασίας με την επόμενη.

 

Και ποια θα είναι η επόμενη; Σύμφωνα -λοιπόν- με την J.P.Morgan, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, εμφανίζεται σχεδόν σίγουρη και αφήνει ορθάνοιχτη τη πόρτα συνεργασίας μαζί του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα ρήξης του ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές της χώρας. Επομένως, η J.P.Morgan θα μπορέσει να κάνει business και με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

 

Η τράπεζα, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των μεγάλων αντιπαραθέσεων των δύο παρατάξεων στην Ουάσιγκτον, στρέφει το βλέμμα της στην Ελλάδα και δίνει «σοβαρή πιθανότητα 70%» να πραγματοποιηθούν εθνικές εκλογές στη χώρα πριν από το τέλος του α’ τριμήνου του 2015, με βασικό σενάριο τη διεξαγωγή τους είτε προς το τέλος του γ’ τριμήνου του 2014 (Σεπτέμβριος) είτε στις αρχές του δ’ (Οκτώβριος).

 

Στο χθεσινό ενημερωτικό δελτίο της προς το επενδυτικό κοινό της, η J.P. Morgan δίνει πιθανότητα 60% να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάζει την προβλεπόμενη κατανομή των εδρών στη νέα Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει 139 έδρες (συνυπολογιζόμενου του μπόνους των πενήντα εδρών), τη Ν.Δ. 88, τη Χ.Α. 24, τους ΑΝΕΛ 14, το ΠΑΣΟΚ 13, το ΚΚΕ 12 και τη ΔΗΜΑΡ 10.

 

Παρά την αυξανόμενη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται ιδιαίτερα αισθητή μετά τις ευρωεκλογές, και την ταυτόχρονη εξασθένηση του κυβερνητικού συνασπισμού με εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, η J.P. Morgan βλέπει μετεκλογική αβεβαιότητα αν δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας.

 

Στο δελτίο γίνεται η επισήμανση πως, ακόμα και αν οι εκλογές δεν πραγματοποιηθούν αυτό το χρόνο, η αναμονή της διεξαγωγής τους στο προσεχές διάστημα θα είναι αυτή που θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό, βάζοντας την Ελλάδα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που θα μετατοπίσει την πολιτική προσοχή μακριά από την εφαρμογή του Μνημονίου.

 

Η J.P. Morgan, που στις αρχές του μήνα εξέφραζε ισχυρές αμφιβολίες για φετινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, στα μέσα του μήνα παρουσιάστηκε ως το δεξί χέρι της κυβέρνησης, που θα διερευνούσε τις δυνατότητες της Ελλάδας να επανέλθει στη διεθνή αγορά ομολόγων. Η αμερικανική τράπεζα είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες του ελληνικού Δημοσίου, καθώς παρείχε υπηρεσίες στην Alpha Bank για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Μάιο και είναι χρηματο οικονομικός σύμβουλος του ΤΧΣ ενόψει της πώλησης της Eurobank.

 

Τώρα, η J.P.Morgan εκτιμά πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα καταφέρει να συμπληρώσει την τετραετία, καθώς από τη μία οι ευρωεκλογές ενδέχεται να επιταχύνουν την αποσύνθεση της ήδη οριακής κυβερνητικής πλειοψηφίας και από την άλλη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015 είναι ακατόρθωτη χωρίς τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

Από τα γραφόμενα της J.P.Morgan προκύπτει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται πια στο πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς αυτό το χαρτί έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, αλλά ούτε και στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να στηριχθεί, γιατί αυτό είναι καμμένο χαρτί. Πα τους αναλυτές του αμερικανικού κολοσσού η συνεννόηση των Ευρωπαίων με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν σίγουρα πιο προβληματική από ό,τι είναι με τη σημερινή, αλλά ο συμβιβασμός ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και πιστωτές δεν αποτελεί πλέον εξωτική υπόθεση, όπως φαινόταν το 2012, με το ενδεχόμενο ρήξης να καταγράφεται πλέον ως απίθανο.

Από ότι φαίνεται, η έκθεση της τράπεζας αποτελεί μία προαναγγελία της συνεργασίας της με την επερχόμενη (;) κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πάντως εντυπωσιακό πως το κόμμα της Αριστεράς, αρχίζει να δέχεται κολακευτικά σχόλια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μέχρι σήμερα κατήγγειλε για την κατάντια της χώρας… Μένει να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα συνεχίσει να κάνει businessμε τον κολοσσό της J.P.Morgan

 

Danioliptes.gr