Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε για κάποιος το σκάνδαλο των θαλασσοδανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όταν για κάποιους άλλους επιχειρηματίες με άνωθεν παρεμβάσεις εξασφάλιζαν εκατομμύρια ευρώ δανεικά και αγύριστα, μέχρι να σπάσει το ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και να τα πληρώσει με το παραπάνω ο έλληνας φορολογούμενος.

Το σκάνδαλο του ΤΤ είναι απλά ένα μικρό κομμάτι της παθογένειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι τα θαλασσοδάνεια των αποκαλούμενων συστημικών τραπεζών, το ύψος των οποίων ενδεχομένως να κάνει τις χορηγίες του ΤΤ να μοιάζουν με… χαρτζιλίκι.

To Hot Doc φέρνει στο φως της δημοσιότητας τη λίστα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της First Business Bank, της τράπεζας του πρόσφατα αποφυλακισθέντος Βίκτορα Ρέστη. Ο λόγος που τα δημοσιεύουμε είναι γιατί στο όνομά τους, όπως και των λοιπών τραπεζών και της συστημικής ευστάθειας, κάθε τρεις μήνες έρχεται νέο τσουνάμι μέτρων για να καλυφθούν οι τρύπες.


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ύψος των κόκκινων δανείων της FBB, τα οποία χαρακτηρίζονται σε οριστική καθυστέρηση, φτάνει τα 313 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για δάνεια, οι υπόχρεοι των οποίων ή έχουν σταματήσει να αποπληρώνουν τις δόσεις τους ή σε αρκετές των περιπτώσεων δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να εξυπηρετήσουν.

Κι ούτε ανησύχησαν μην τους πάρει η τράπεζα ότι έχουν και δεν έχουν, ούτε χρειάστηκε να δανειστούν για να καλύψουν τα έξοδα των διαδικασιών κατά των καταδιωκτικών μέτρων της τράπεζας.


Στις 13 Μαΐου 2013 ανακοινώθηκε η απορρόφηση της FBB από την Εθνική Τράπεζα, αφού η πρώτη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το απαιτούμενο 10% των κεφαλαίων για την περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση, που στοίχισε στους φορολογούμενους κάποια δισ. ευρώ και μία καραβιά νέων μέτρων και περικοπών μισθών και συντάξεων. Είχε προηγηθεί το σπάσιμο της τράπεζας του Β. Ρέστη σε «καλή» και «κακή», όπως ακριβώς και στην περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.


Με τον τρόπο αυτό η «καλή» Εθνική απορροφά μόνο το υγιές κομμάτι του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ενώ τα θαλασσοδάνεια  των τυχερών επιχειρηματιών παρέμειναν σο «κακό» κομμάτι της τράπεζας, μαζί με όλα  τα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση -πλην αυτών για τα οποία στη συνεχεία, κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης, συμφωνήσουν η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ ότι μπορούν να αποπληρωθούν- διοχετεύτηκε, όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή στις πλάτες των φορολογουμένων.


Ανάμεσα στα εκατοντάδες ονόματα και επιχειρήσεις που είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να φουσκώνουν χωρίς να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις υπάρχουν μικροί δανειολήπτες, οι οποίοι ενδεχομένως απλώς να μην μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά αυτοί δεν αποτελούν την ουσία του ζητήματος.


Στην επίμαχη λίστα συγκαταλέγονται ηχηρά επιχειρηματικά ονόματα, πλειάδα offshore εταιριών, πίσω από τις οποίες ουδείς γνωρίζει ποίος κρύβεται, αλλά και διάφορα ονόματα που παραπέμπουν σε πολιτικούς και πρέπει να ελεγχθεί κατά πόσο υφίσταται τέτοια σχέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις σε αυτή συναντά κανείς και ονόματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη και τη Δικαιοσύνη, καθώς είχαν εμπλοκή σε μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των περασμένων ετών.


Σύμφωνα με τη λίστα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρνει στο φως το περιοδικό:

 

►►FBB : Η Πάπιστας Εμπορική AE, εξασφάλισε ακόμα ένα δάνειο με υπόλοιπο 886.000, το οποίο ακολούθησε την ίδια ακριβώς πορεία με αυτό της Γενικής Υποστήριξης Τηλεφώνων ΑΕ, δηλαδή πέρασε στον κατάλογο των δανείων σε οριστική καθυστέρηση.Ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, Αθανάσιος Πάπιστας, είχε εξασφαλίσει από την First Buisiness Bank δάνεια με υπόλοιπο συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ.
Το όνομα του Αθανάσιου Πάπιστα είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη σχετικά με την αγορά από τη Μονή Βατοπεδίου 64 οικοπέδων-φιλέτων σε περιφερειακούς δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, συνεχίζει το
HotDoc.
Η αγορά είχε γίνει μέσω της εταιρίας ΑΝΘΕΜΙΑΣ, στην οποία μετείχε κατά 3θ% offshore της Μονής Βατοπεδίου.


Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εν λόγω πράξη συνιστούσε ξέπλυμα παράνομων αποκτημάτων (ακινήτων) της μονής, τα οποία προέρχονταν από τις λεγόμενες «ιερές» ανταλλαγές γης με το ελληνικό δημόσιο. Ο επιχειρηματίας μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.


Στη λίστα με τα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση της FBB εμφανίζεται η κατασκευαστική ARCON, της οποίας επικεφαλής είναι ο Αστέριος Οικονομίδης, να έχει εξασφαλίσει δάνειο με υπόλοιπο 2,6 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα ποσά που έχουν εγκριθεί από την τράπεζα του Βίκτορα Ρέστη προς υπεράκτιες εταιρίες, πιθανότατα ναυτιλιακές, τα υπόλοιπα των οποίων βρίσκονται επίσης στο κόκκινο Πάνω από μισό εκατομμύριο εμφανίζεται ως υπόλοιπο των δύο δανείων της ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου από την FBB. Και αυτά φυσικά συγκαταλέγονται στον κατάλογο των δανείων σε οριστική καθυστέρηση.


Τα επίμαχα δάνεια δεν αφορούσαν μόνο μία από τις επιχειρήσεις του πολυπράγμωνος επιχειρηματία. Συγκεκριμένα, η εταιρία Γενική Υποστήριξη Τηλεφώνων ΑΕ, μέλος της οποίας και στη συνέχεια πρόεδρος είναι ο Αθανάσιος Πάπιστας, είχε συνάψει δάνειο με υπόλοιπο 5,3 εκατομμυρίων ευρώ από την FBB. Αλλά η τύχη του κ. Πάπιστα δεν εξαντλείται εκεί, καθώς μέσω μίας άλλης εταιρίας του, της Πάπιστας Εμπορική ΑΕ, εξασφάλισε ακόμα ένα δάνειο με υπόλοιπο 886.000 από την τράπεζα του Β. Ρέστη.


Το δάνειο αυτό, ως διά μαγείας, ακολούθησε την ίδια ακριβώς πορεία με αυτό της Γενικής Υποστήριξης Τηλεφώνων ΑΕ, δηλαδή πέρασε στον κατάλογο των δανείων σε οριστική καθυστέρηση.


►► Ένας άλλος γνωστός από τα παλιά και συγκεκριμένα την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών είναι ο στενός φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αστέριος Οικονομίδης, ο οποίος κατηγορήθηκε για ξέπλυμα χρήματος στην πολύκροτη υπόθεση μέσα από αγοραπωλησίες ακινήτων. Το δικαστήριο αναγνώρισε τον ανασταλτικό χαρακτήρα της ποινής στον πρώην συνεργάτη του Άκη μέχρι να εκδικαστεί η έφεση κι έτσι αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Στη λίστα με τα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση της FBB εμφανίζεται η κατασκευαστική ARCON, της οποίας επικεφαλής είναι ο Αστέριος Οίκονομίδης, να έχει εξασφαλίσει δάνειο με υπόλοιπο 2,6 εκατ. ευρώ.


Από τη λίστα των δανείων της FBB σε οριστική καθυστέρηση δεν θα μπορούσε να λείπει ο προφυλακισμένος για την υπόθεση της Proton Bank Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Η ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ ΑΒΕΕ έχει συνάψει σειρά δανείων, το υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται συνολικά σε κάτι λιγότερο από ι6 εκατ. ευρώ.


Κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο εμφανίζεται ως υπόλοιπο των δύο δανείων που έχουν εγκριθεί από την FBB προς την πάλαι ποτέ κραταιά εκδοτική που εισήγαγε το lifestyle, ΙΜΑΚΟ, του Πέτρου Κωστόπουλου. Και αυτά φυσικά συγκαταλέγονται στον κατάλογο των δανείων σε οριστική καθυστέρηση.


Ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα ποσά που έχουν εγκριθεί από την τράπεζα του Βίκτορα Ρέστη προς κυπριακές, μαλτέζικες και υπεράκτιες εταιρίες, πιθανότατα ναυτιλιακές, τα υπόλοιπα των οποίων βρίσκονται επίσης στο kokk
ino. Την πρωτοκαθεδρία στις εκκρεμότητες δανείων κρατά η OCEAN TANKERS HOLDINGS PUBLIC COMPANY LIMITED, με υπόλοιπο δανείου 19.699.527 ευρώ, κάνοντας τα άλλα δύο δάνεια των 834*459 και 228.806 ευρώ να μοιάζουν ασήμαντα. Η εταιρία CRYSTAL QUEEN SHIPPING LIMITED εμφανίζει υπόλοιπο 360.122 ευρώ, ενώ η MEDALLION AIR LIMITED 1.382.367 ευρώ. Αρκετά υπόλοιπα δανείων εμφανίζει η εταιρία FIDEL SHIPPING LTD, με τα περισσότερα ποσά να είναι μικρά, εκτός από το δυσθεώρητο 3*45θ.ι68 ευρώ. Σε τρία σημεία μέσα στη λίστα συναντάται η TRIESTINA SHIPPING LIMITED, με υπόλοιπο δανείων σχεδόν 670.000 ευρώ.


Η τύχη των σχεδόν 1500 δανείων και το κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να εξοφληθούν βρίσκεται στα χέρια του εκκαθαριστή της FBB και της Εθνικής Τράπεζας που απορροφά το υγιές κομμάτι της, καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης δεν έχει ολοκληρωθεί. Πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Hot Doc, κατά κανόνα με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα δάνεια σε οριστική καθυστέρηση πηγαίνουν στο «κακό» κομμάτι της εκάστοτε τράπεζας, δηλαδή στον έλληνα φορολογούμενο.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.