Ήταν τότε, που οι τραπεζικές στρόφιγγες δεν άνοιγαν για κανέναν, που όλα τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούσαν εναγωνίως κεφάλαια για να καλύψουν τις δανειακές επισφάλειές τους και να θωρακιστούν ενόψει του επερχόμενου PSI κι ενώ βρισκόταν υπό κρατικό έλεγχο, που το ΤΤ επί Κλέωνα Παπαδόπουλου ενέκρινε δάνειο – μαμούθ ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρία τού κουνιάδου του Ευάγγελου Βενιζέλου, ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ – ΕΙΔΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ – ΣΙΔΕΡΑ – ΜΠΕΤΟΝ – ΤΣΙΜΕΝΤΑ. Μέχρις εδώ όλα φαίνονται φυσιολογικά.
Το δάνειο, το οποίο εγκρίθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2011 κι εκταμιεύτηκε την ίδια ακριβώς ημέρα, είχε επιτόκιο 7,6%. Πέραν ωστόσο από την εκταμίευση καθαυτή, η οποία έγινε αυθημερόν, πράγμα αρκετά ασυνήθιστο, ποικίλα ερωτήματα προκύπτουν από τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας, καθώς, όπως φαίνεται και από τους ισολογισμούς της, είχε παρουσιάσει σημαντικές μειώσεις στους κύκλους εργασιών της που άγγιζαν το 30%, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονταν οι δανειακές της υποχρεώσεις.
Το δάνειο, όπως είχε αποκαλύψει το avantipopolo.gr, αφού εκταμιεύτηκε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, έσπασε σε επιμέρους τραπεζικές επιταγές και εκταμιεύτηκε εκ νέου, αυτή τη φορά από την εταιρία ΥΙΟΙ Δ.
ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ.
Όπως αναφέρει το HotDoc που κυκλοφορεί, μόλις λίγους μήνες μετά την εξασφάλιση του δανείου, τον Ιούλιο του 2012, η εταιρία τού κουνιάδου του Ευαγ. Βενιζέλου, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, προχώρησε σε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία απορρίφθηκε, ενώ δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο υπέβαλε και δεύτερο αίτημα, το οποίο απέσυρε στις 10/12/12, όπως τονίζει εκπρόσωπος της εταιρίας.
Το επίμαχο ομολογιακό δάνειο, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της εταιρίας, δεν ανήκει στα μη εξυπηρετούμενα, ούτε έχει περιέλθει στην «κακή» τράπεζα. Άρα, πού βρίσκεται το δάνειο της εταιρίας του κουνιάδου του τότε Υπουργού Οικονομικών, που, μετά πτώχευσε; Αν δεν είναι στα μη εξυπηρετούμενα άρα έχουν περάσει στην Eurobank, η οποία απορρόφησε το καλό κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα: πώς γίνεται η διοίκηση του ΤΤ να εγκρίνει το επίμαχο δάνειο προς μια επιχείρηση, τα οικονομικά στοιχεία της οποίας έδειχναν ότι το καθιστά εξαιρετικά επισφαλές, πολλώ δε μάλλον σε μια περίοδο που το ΤΤ βρισκόταν υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διάλυσης;
Είναι η συγγένεια των ιδιοκτητών με τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ικανή να αποτελέσει την ειδοποιό διαφορά, με αποτέλεσμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να παρακάμψει ορισμένες «λεπτομέρειες», όπως το γεγονός ότι η εταιρία βρισκόταν σε εξαιρετικά δεινή οικονομική θέση τη δεδομένη χρονική στιγμή;
Τι απαντά η εταιρία
Η απάντηση της εταιρίας δημοσιεύεται στο HotDoc. Σε μια εποχή όπου ο κατασκευαστικός τομέας και ο χώρος της οικοδομής και των ακινήτων τείνει να εξαφανισθεί, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έχει χαθεί πάνω από το 80% των εργασιών του κλάδου από το 2008, η επιχείρηση ΥΙΟΙ Δ.ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ, με μια ιστορία πάνω από 80 χρόνια είναι παρούσα και δίνει τον αγώνα παραμένοντας στις σημαντικότερες επιχειρήσεις του χώρου.
Το ομολογιακό δάνειο στο οποίο αναφέρεστε χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό για τον οποίο εδόθη και μετά την αναδιάρθρωση των δανείων της εταιρίας στις 15/12/2012, αποτελεί μέρος ενός ενυπόθηκου κοινού ομολογιακού δανείου στο οποίο μετέχουν όλες οι συνεργαζόμενες με την εταιρεία μας τράπεζες και το οποίο είναι απολύτως ενήμερο. Άρα το δάνειο που μας χορηγήθηκε από το Τ.Τ. χορηγήθηκε με τα ίδια κριτήρια και την ίδια πρακτική, που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι ελληνικές τράπεζες. Είναι προφανές ότι το δάνειο αυτό δεν ανήκει στα μη εξυπηρετούμενα ούτε έχει περιέλθει στη λεγόμενη «κακή» τράπεζα.
Προς ενημέρωσή σας, η εταιρία ΥΙΟΙ Δ. ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ ΑΕ έχει αποσύρει την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, στις 10/12/2012 και συνεχίζει να αγωνίζεται στις δύσκολες συνθήκες που εσείς γνωρίζετε και περιγράφετε με τα κείμενά σας, δίνοντας δουλειά σε πάνω από 40 εργαζόμενους και όντας ενήμερη προς όλες τις υποχρεώσεις της στο κράτος και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.