Ως θετικό στοιχείο αποτιμάται από τα σημερινά δημοσιεύματα το γεγονός οτι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να «αντέξουν» την αύξηση των «κόκκινων» δανείων έως και στο 50%. Εύλογα, όμως, αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει όταν ξεπεραστεί κι αυτό το όριο;
Συνεχώς αυξητική τάση παρουσιάζει ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 40% το τρέχον έτος. Ενδεικτικό της αυξητικής τους τάσης είναι το γεγονός οτι το ποσοστό των κόκκινων δανείων το 2007 ήταν στο 4,6% επί του συνόλου των δανείων, ενώ το 2013 έφτασε το 33%.
Ωστόσο, αισιόδοξο συμπέρασμα προσπαθεί να επικοινωνήσει η έκθεση της γερμανικής τράπεζας Berenbergt, αναλυτές της οποίας βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις αναλυτών οι εγχώριες τράπεζες αντέχουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έως το 50% του συνόλου.
Η Καθημερινή γράφει σήμερα για εξαιρετική ανθεκτικότητα των εγχώριων τραπεζών έναντι της τρέχουσας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αποτυπώνουν οι εκτιμήσεις των διοικήσεων ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει μια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το επίπεδο του 50%.
Όπως αναφέρει, το πλήγμα των επισφαλειών θα αντισταθμιστεί από την ισχυρή κεφαλαιακή βάση που διαθέτουν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την προ προβλέψεων κερδοφορία για την επόμενη τριετία. Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας υπογραμμίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τραπεζικό τομέα μετά το 2011, ωστόσο επισημαίνουν ότι παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι.
Σύμφωνα με την Berenberg, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κερδοφορία και τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένει ο πιστωτικός. Όπως σημειώνεται, αν οι ευρωεκλογές προκαλέσουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές, τότε n θετική οικονομική πορεία της χώρας θα μπορούσε να εκτροχιαστεί με επιπτώσεις στην ποιότητα των ενεργητικών των τραπεζών.
Παρά τα όσα θετικά διαρρέει το οικονομικό επιτελείο, κι όποια ανάγνωση κάνει στα αποτελέσματα της η έρευνα, το ζήτημα είναι οτι αργά ή γρήγορα οι τράπεζες θα απαιτήσουν και νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, καθώς, οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών κινδυνεύουν με νέα απομείωση της συμμετοχής τους με βάση τα αποτελέσματα του stress test.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, σημειώνεται, θα υπονομεύσει την αξιοπιστία της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης, ωστόσο η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές σε ό,τι αφορά το σχεδιαζόμενο stress test της ΕΚΤ.
Ναι αλλά ποιος θα την πληρώσει αυτήν την ενίσχυση των κεφαλαίων;
Οπως σημειώνεται, ο διαγνωστικός έλεγχος της BlackRock για την ποιότητα των ενεργητικών των τραπεζών ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ΤτΕ, η τρόικα και η κυβέρνηση συνεργάζονται για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με βάση την ανάλυση της BlackRock.
Ωστόσο, οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων, όπως σημειώνει η Berenberg. Σύμφωνα με την έκθεση, Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς θεωρούν ότι δεν θα επιβαρυνθούν με νέες κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ η Eurobank στοχεύει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2 δισ. ευρώ εντός του Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την πορεία της μετοχής της Eurobank, με τις τρέχουσες συνθήκες που ξεπερνούν σε απώλειες τα 2,5 δισ. ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις 2,5 δις ευρώ του ελληνικού λαού που δόθηκαν μέσω του ΤΧΣ για την οχύρωση της Eurobank, θα χαθούν.
Όλη, λοιπόν, η αισιοδοξία διαλύεται καθώς μέχρι τώρα, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας για τον προσδιορισμό των νέων κεφαλαιακών αναγκών. Το θέμα μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, καθυστέρηση που δημιουργεί νευρικότητα. Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών θα «κλείσει» μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση του stress test, θα ακολουθήσει ο νέος νόμος για τις αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.