Το 2008, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός διαβεβαίωνε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν γιατί δεν έχουν τοξικά προϊόντα. Λίγο αργότερα όμως τους έδωσε 28 δις και ο Παπανδρέου συνέχισε με άλλα 40.
Το 2011 ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε 100 εκατομμύρια στην Proton Bank, που ήταν υπό δικαστική διερεύνηση, και στη συνέχεια άλλα 700 εκατομμύρια από τα ποσά που δανειζόμαστε, με όλες τις γνωστές επιπτώσεις. Αμέσως μετά έφτιαξε έναν νόμο που τον αμνήστευε γι’ αυτή του την παρανομία.
Κι από τότε πάει, λέγοντας με την κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.
Σήμερα η Διεύθυνση Μελετών της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων «ξυπνάει» μνήμες από την εποχή που η Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν θωρακισμένη και δεν κινδύνευε.
Το ευρώ θωρακίζει την ελληνική οικονομία απέναντι στην κρίση που πλήττει τις αναδυόμενες οικονομίες και προβλέπει αυξημένες εισροές επιχειρηματικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας η Ελλάδα καταγράφει ήδη σημαντικές επιτυχίες όσον αφορά στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, που επιβάρυναν και φαλκίδευαν τις δυνατότητες αυτοδύναμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έως το 2009.
Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες το ελληνικό χρηματιστήριο και οι αγορές ομολόγων δέχονται πιέσεις λόγω αρνητικών εξελίξεων στις αναδυόμενες αγορές οι αναλυτές της Alpha αναφέρουν πως έχοντας το σταθερό ευρώ ως εθνικό νόμισμα και με πλήρως αναδιαρθρωμένο και ανακεφαλαιωμένο τραπεζικό σύστημα, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει χρηματοοικονομικές αναταράξεις, σε αντίθεση με τις κυριότερες αναπτυσσόμενες οικονομίες που αντιμετωπίζουν (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) συνθήκες συναλλαγματικής και οικονομικής κρίσης στην τρέχουσα περίοδο.
Ωστόσο, σημειώνουν πως η πτώση στις ελληνικές αγορές οφείλεται και στην αποκόμιση σημαντικών κερδών από τους επενδυτές, καθώς σημειώνονται αναίτιες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τρέχουσας εξέτασης από την τρόικα και στην καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής ενίσχυσης.
Επιπλέον, εξαιρετικά επιζήμια χαρακτηρίζουν και την καθυστέρηση στην επανα-ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
«Απαιτείται πλέον μεγάλη προσοχή στον τρόπο που ασκείται η οικονομική πολιτική διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την δυσπιστία των αγορών για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και τις επιπτώσεις από την εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές, παρόλο που η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική», τονίζεται στη σχετική ανάλυση.
Όπως τονίζεται στην έκθεση της Alpha η Ελλάδα εισάγει και εξάγει σε δεδομένες τιμές και δεν μπορεί να έχει (χωρίς μεγάλο κόστος) δικό της νόμισμα διότι δεν μπορεί να έχει δική της νομισματική και συναλλαγματική πολιτική.»
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδος δεν είναι άλλο από το σταθερό της νόμισμα το ευρώ» αναφέρεται σχετικά.
Άλλαξε κάτι με τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια;
Από την εποχή των διαβεβαιώσεων Καραμανλή, μέχρι σήμερα το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει σε σχέση με τις τράπεζες, είναι οτι αναγκάστηκαν να αποκαλύψουν τη σχέση τους με το πολιτικό κατεστημένο και τον τρόπο που λειτουργούσαν επί δεκαετίες.
Άλλωστε, η λεγόμενη τραπεζική κρίση αλλά κι η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της κρίσης, αλλά και της πολιτικής τους. Επί δεκαετίες μάζευαν λεφτά των καταθετών και στη συνέχεια με αυτά τα λεφτά, δανειοδοτούσαν πολιτικούς και ολόκληρα κόμματα, συγγενείς και φίλους, offshore εταιρίες και θυγατρικές τους, από τις οποίες διοχέτευαν χρήμα σε άγνωστη κατεύθυνση.
Οι περισσότερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έκαναν ήταν εικονικές. Δάνειζαν κάποιες offshore εταιρίες, οι οποίες στη συνέχεια συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Αυτόν τον τρόπο συντηρούσαν επί χρόνια, μία αέναη φούσκα με εικονικό χρήμα.
Όταν η φούσκα αυτή έσκασε, το Ελληνικό Δημόσιο έσπευσε να αποκαταστήσει το χρηματοδοτικό κενό εισφέροντας με τα χρήματα και τον πόνο του ελληνικού λαού. Και από ότι φαίνεται οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν και επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.