Του Άγγελου Αγγελίδη

Είναι πραγματικά σοκαριστικό να βλέπεις νέους, ηλικιωμένους, μάνες, μικρά παιδιά να στέκονται τα κοινωνικά ιατρεία της Θεσσαλονίκης, ζητώντας αυτό που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούνταν αυτονόητο.

Δηλαδή, να απολαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πλέον, η κρίση, η ανεργία, η μείωση των εισφορών έχει οδηγήσει εκτός συστήματος υγείας εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες. Η πλειονότητα αυτών εργάζονταν μέχρι πρόσφατα. Πλήρωναν τις εισφορές τους και είχαν τουλάχιστον ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τώρα, αναγκάζονται να τη ζητιανεύουν…

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Νοέμβριο του 2011, οπότε άρχισε να λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης (οδός Αισώπου 24, 1ος όροφος), το επισκέφθηκαν 13.000 ανασφάλιστοι ασθενείς, ηλικίας 40-60 ετών, με το ποσοστό των Ελλήνων να αγγίζει το 70%. Μάλιστα, μόνο στο παθολογικό ιατρείο προσέρχονται καθημερινά 20-25 ραντεβού. Την ίδια στιγμή, στο νεοσύστατο Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης, όπου παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες 60 νοσηλευτές και γραμματείς και 83 γιατροί, προσήλθαν τις πρώτες έξι εβδομάδες λειτουργίας του 170 ανασφάλιστοι ασθενείς.

 

Τον εγκληματικό αποκλεισμό των ανασφάλιστων ασθενών από δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης κατήγγειλαν εκπρόσωποι των Κοινωνικών Ιατρείων Θεσσαλονίκης και Θέρμης, αλλά και εκπρόσωποι των ασθενών και της ΕΔΟΘ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρέμβασης που πραγματοποίησαν στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ», στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης όλων των κοινωνικών ιατρείων αλληλεγγύης. Όπως είπαν, ο αποκλεισμός αυτός κοστίζει καθημερινά αναπηρίες και θανάτους σε χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι, από αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο κόστος της περίθαλψης, είτε τη στερούνται είτε προσέρχονται για νοσηλεία πολύ καθυστερημένα, όταν πια το πρόβλημά τους έχει επιδεινωθεί. Μάλιστα, παρέδωσαν στον διοικητή του «ΑΧΕΠΑ» έξι φακέλους ασθενών, η υγεία των οποίων κινδυνεύει άμεσα και έχουν ένδειξη νοσηλείας, είτε για θεραπεία είτε για χειρουργεία. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του «ΑΧΕΠΑ» πραγματοποιήθηκε δρώμενο υπό τους ήχους της όπερας «Ο κουρέας της Σεβίλλης», όπου «κούρεψαν» τον Ιπποκράτη και την Υγεία. Επίσης, οι διαμαρτυρόμενοι κρατώντας πανό περπάτησαν στους χώρους του νοσοκομείου και απέκλεισαν συμβολικά τα ταμεία του «ΑΧΕΠΑ».

 

Από την πλευρά του ο διοικητής του «ΑΧΕΠΑ» Γιώργος Βεργούλας διαβεβαίωσε ότι «κανένας ανασφάλιστος που προσέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν φεύγει χωρίς να εξυπηρετηθεί. Αντιμετωπίζεται όπως όλοι οι πολίτες. Στα εξωτερικά ιατρεία θα πρέπει να πληρώσουν. Όμως και πάλι δεν διώχνουμε κανέναν ασθενή που έχει ανάγκη. Πέρσι μόνο δαπανήθηκαν 850.000 ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του νοσοκομείου για υλικά και νοσηλεία που χρειάστηκαν ανασφάλιστοι πολίτες».

 

Όπως και να έχει, ακόμη και αν  ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ έχει δίκιο, παραμένει εξευτελιστικό για έναν άνθρωπο να ζητιανεύει για την υγεία του. Ο έλληνας ήταν, είναι και θα παραμείνει περήφανος. Ακόμη και σε τέτοιες δύσκολες εποχές, του είναι πολύ δύσκολο να παρακαλάει για να εξεταστεί από κάποιον γιατρό.

 

Πρόκειται για ένα ακόμη SuccessStory της σημερινής κυβέρνησης…

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.