Οι προτάσεις που κατατέθηκαν αν δεν «τρέξει» η ΑΜΚ και ο σχεδιασμός. «Σπάει»στα τρία και περνά σε Εθνική, Alpha, Πειραιώς.
Αγώνα δρόμου με υψηλά εμπόδια, θυμίζει η σχεδιαζόμενη εδώ και μήνες αύξηση κεφαλαίου της Eurobank που θα σηματοδοτήσει την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, η οποία ελέγχεται σήμερα κατά 93,55% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ενώ ακόμη αναζητείται η φόρμουλα με την οποία θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες που έχουν ανακύψει, γίνονται παράλληλα και αρκετές συζητήσεις προς την κατεύθυνση των εναλλακτικών λύσεων.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το plan-B για τη Eurobank, εξετάστηκε προ ημερών στο πλαίσιο μιας «κλειστής συνάντησης» που έγινε στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του ΤΧΣ και ορισμένων υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών. Αν και επισήμως δεν λέγεται το παραμικρό, εν τούτοις οι συζητήσεις αφορούσαν την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης σε περίπτωση κατά την οποία οδηγηθεί σε αδιέξοδο η κεφαλαιακή αύξηση της Eurobank.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι «στο τραπέζι» έπεσαν συγκεκριμένες προτάσεις που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορούν να συνθέσουν το plan-B: • Το ενδεχόμενο που εξετάστηκε μετ’ επιτάσεως είναι να «σπάσει στα τρία» η Eurobank και το κάθε «κομμάτι» της να περάσει στον έλεγχο της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank. Διαδικασία σαφώς σύνθεση και με αρκετούς… αστερίσκους, ως προς το πως μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.
• Εξετάστηκε επίσης το ενδεχόμενο να πουληθούν οι δραστηριότητες της τράπεζας στο εξωτερικό, να «αποκολληθεί» το «κομμάτι» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και να πάει στην Alpha Bank, ενώ η Eurobank να περάσει στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας. Και σε αυτήν την περίπτωση οι χειρισμοί δεν φαντάζουν καθόλου εύκολη υπόθεση, αν και είναι γεγονός ότι οι όλες συζητήσεις αφορούσαν τα «ακραία σενάρια» της επόμενης μέρας.
Ανεξαρτήτως αυτών, δεν χωρά αμφιβολία ότι το κουβάρι των εξελίξεων για τη Eurobank παραμένει ακόμη περίπλοκο, καθώς καθυστερεί η διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επ’ αυτού υπάρχουν ζωηρές αιρέσεις από πλευράς της Τρόικας, με έμφαση στο ζήτημα των Warrands των τραπεζών και τους χειρισμούς που μπορούν να γίνουν με την υπό αναμόρφωση ρόλο του Τ.Χ.Σ.
Εστίες Τριβών. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει βάλει 5,8 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Eurobank, τοποθετούμενο στο 1,54 ευρώ ανά μετοχή με την προσάρτηση όμως του «καλού» Τ.Τ., το μέσο κόστος για το ΤΧΣ έχει πέσει στο 1,25 ευρώ.
Η μεγάλη εστία τριβών εντοπίζεται στην περίπτωση κατά την οποία η κεφαλαιακή αύξηση της Eurobank γίνει με τιμές αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι επενδυτές θα αποκτήσουν μετοχές με κόστος 0,30-0,40 ευρώ, δηλαδή αισθητά χαμηλότερη από αυτό του ΤΧΣ, πέραν των ενστάσεων της Τρόικας για την κεφαλαιακή αύξηση με σημαντική έκπτωση (discount), υπάρχουν και πολιτικές προεκτάσεις στο όλο ζήτημα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαπολύσει βολές κατά της κυβέρνησης για την υπόθεση των τραπεζών.
Όπως είχε αποκαλύψει η “DEAL” πριν από ένα μήνα, αντικρουόμενες απόψεις για τους χειρισμούς που αφορούν τη Eurobank, εκφράζονται και στα υψηλά κλιμάκια του ΤΧΣ. Η διευθύνουσα σύμβουλος Αναστασία Σακελλαρίου δεν υιοθετεί την πρακτική της αύξησης κεφαλαίου με discount, καθώς φέρεται να ανησυχεί για τυχόν νομικές εμπλοκές. Λίγο-πολύ στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να βρίσκεται και το υπουργείο Οικονομά κών. Από την άλλη πλευρά όμως, ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Χρήστος Σκλαβούνης έχει την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank, με την άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Επισήμως το ΤΧΣ έχει αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα για τη Eurobank θα εκπονηθεί, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών του υπόλοιπου τραπεζικού συστήματος, καθώς και του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης. Τόσο όμως η δημοσιοποίηση της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock όσο και το νέο νομικό πλαίσιο, βρίσκονται ακόμη στον αέρα.
Από την δική τους πλευρά τα στελέχη της Eurobank με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας Χρήστο Μεγάλου, αισιοδοξούν για τις εξελίξεις και πιστεύουν ότι διεθνή funds θα δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την αύξηση κεφαλαίου. Στην παρούσα φάση, η κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνεται στα 2,7 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται στην περιοχή του 0,49 ευρώ.
Έρχεται ο λογαριασμός των stress tests.
Προς τα τέλη Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση μετά από την επιστροφή των αξιωματούχων της Τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται να κοινοποιηθεί το πόρισμα της BlackRock, για το οποίο ούτως ή άλλως οι δανειστές της χώρας θα ζητήσουν να έχουν αναλυτική ενημέρωση, όπως επίσης και για το γενικότερο θέμα των τραπεζών. Οι μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, ως προς το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τη διαγνωστική μελέτη.
Από την πλευρά τους, όμως, οι τράπεζες εμφανίζονται να είναι αισιόδοξες και εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν ούτε στις αγορές ούτε και στη βοήθεια του ΤΧΣ. Με δικές τους πρωτοβουλίες έχουν κάνει «ασκήσεις προσομοίωσης» και ως εκ τούτου υποστηρίζουν ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης είναι επαρκή για να αντισταθμίσουν τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες ανακύψουν. Στη χειρότερη, μάλιστα, περίπτωση, εκτιμούν οι τραπεζίτες ότι μπορεί να χρειαστεί ένα μέρος από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που έχει το ΤΧΣ έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests.
Μετά από το πόρισμα της BlackRock, αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο η οριστική μορφή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα κρίνει μεταξύ των άλλων και το μέλλον της Eurobank.
DEAL NEWS
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.