Το plan B με τα μέτρα-σοκ που βρίσκεται στο συρτάρι του υπουργού Οικονομικών

Αυξήσεις στον ΦΠΑ, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ψαλίδισμα πρόωρων συντάξεων, επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στο ευρύτερο Δημόσιο και κατάργηση των ελάχιστων φορολογικών προνομίων που έχουν ακόμα ανάπηροι και άλλες ευπαθείς ομάδες είναι μερικά από τα μέτρα που έχει στο συρτάρι του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και τα οποία σύντομα θα πέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

 

Θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που συνεχιστούν οι αστοχίες του Προϋπολογισμού και δεν βρεθούν λύσεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2014-2015.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό για τους επιτελείς του Γιάννη Στουρνάρα, που επισήμως αρνούνται την ύπαρξή του. Οι παρεμβάσεις αυτές, τις οποίες σήμερα αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο από τις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας.

 

Πρόκειται για μέτρα που θα ισοπεδώσουν τα εισοδήματα και θα δώσουν τη χαριστική βουλή στους φορολογουμένους. Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

 

-την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τις μεταφορές, το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης,

 

-την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά,

 

-την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών για πολύ χαμηλούς μισθούς έως 400 ευρώ μηνιαίως και την αντικατάσταση των εσόδων που θα χαθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω νέων αυξήσεων στην έμμεση φορολογία,

 

-τη μείωση των καθαρών ποσών των συντάξεων μέσω της αύξησης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών,

 

-την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών υπαλλήλων και σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, καθώς και

-την κατάργηση ρυθμίσεων του ασφαλιστικού συστήματος που επιτρέπουν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

 

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει επίσης την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη ταξινόμησης και τα τεκμήρια, οι οποίες ισχύουν για τους αναπήρους, τους τριτέκνους, τους πολυτέκνους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επίσης, στην ίδια κατεύθυνση μελετάται ακόμα να φορολογηθούν οι συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών και οι συντάξεις των πολύτεκνων μητέρων.

 

Ακόμα συζητείται να χάσουν οι ανάπηροι και οι πολύτεκνοι τα αυξημένα αφορολόγητα όρια που έχουν στην αγορά πρώτης κατοικίας.

 

Στο στόχαστρο, κατά τις πληροφορίες, βρίσκονται:

 

1) Το πρόσθετο αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 2.000 ευρώ, το οποίο ισχύει για αναπήρους, τυφλούς, νεφροπαθείς και λοιπούς πάσχοντες από βαριές ασθένειες, καθώς επίσης και για θύματα πολέμου.

 

2) Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος που ισχύουν για τις συντάξεις των θυμάτων πολέμου, τα επιδόματα των τυφλών, οι μισθοί και οι συντάξεις των αναπήρων.

 

3) Οι απαλλαγές από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που ισχύουν για τα επιδόματα και τις συντάξεις που καταβάλλονται στις πολύτεκνες μητέρες.

 

4) Η απαλλαγή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον φόρο εισοδήματος. Το ΕΚΑΣ που καταβάλλεται σε εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια και είναι αφορολόγητο.

 

5) Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας από τον φόρο εισοδήματος.

 

6) Οι απαλλαγές των αναπήρων και των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης.

 

7) Η απαλλαγή των αναπήρων από τα τεκμήρια απόκτησης αυτοκινήτων.

 

8) Το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ που ισχύει για τους νέους κάτω των 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με χαμηλό εισόδημα.

 

9) Οι απαλλαγές των ατόμων με ειδικές ανάγκες από τη φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών.

 

10) Οι απαλλαγές των αναπήρων από τα τέλη κυκλοφορίας.

 

11) Οι απαλλαγές των αναπήρων και των τριτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.

 

12) Οι απαλλαγές των πολυτέκνων από τα τέλη ταξινόμησης οχημάτων.

 

13) Το προσαυξημένο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας για τους αναπήρους. Η απαλλαγή της αγοράς πρώτης κατοικίας από τον φόρο μεταβίβασης ισχύει για αξία ακινήτου ως 275.000 ευρώ αντί 250.000 ευρώ, εφόσον αυτός που αποκτά την κατοικία είναι έγγαμος με αναπηρία 67% και άνω.

 

14) Τα προσαυξημένα αφορολόγητα όρια που ισχύουν για τριτέκνους και πολυτέκνους σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας.

 

Στέλιος Κράλογλου από dimokratianews