Με όνομα ή χωρίς έρχεται νέο μνημόνιο

«Η Πηνελόπη Δέλτα είχε γράψει το «Παραμύθι χωρίς όνομα», ο εγγονός της, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ετοιμάζεται να (υπο-)γράψει το… Μνημόνιο χωρίς όνομα,  γράφει η Ελευθεροτυπία.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε σχεδιάζει νέο δάνειο 10-2Ο δισ. για την Ελλάδα, που θα συνοδεύεται από νέα μέτρα, αλλά δεν θα ονομάζεται «μνημόνιο»,  καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Spiegel», πρόκειται για ένα «περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα» από τον ESM, χωρίς το ΔΝΤ.

 

Όλο αυτά θα τα υποστούμε, διότι μέσα στο 2014 θα υπάρξει δημοσιονομική «τρύπα» από 10 – 20δισ ευρώ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού « Spiegel», η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αποκαλύπτει ότι οι Γερμανοί προετοιμάζουν νέο πακέτο παραχωρήσεων προς την Ελλάδα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται με αυστηρούς όρους, οι οποίοι θα επιβάλουν την άμεση εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ.


Το γερμανικό «πακέτο», σύμφωνα με το «Spiegel», περιλαμβάνει:

νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που αυτή τη φορά θα το επωμιστούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, παρ’ ότι επίσημα η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται αντίθετη σε αυτό,

ένα «περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα»» ύψους 1 Ο έως 20 δισ. ευρώ από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, χωρίς όμως το ΔΝΤ,

έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα, που εκ των πραγμάτων θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών _ κρατών.

 

Παράλληλα, υπογραμμίζεται το καρότο στην υπόθεση του νέου μνημονίου θα είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε να δοθεί ώθηση στη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας.

 

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα


Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συνεχίζει τις προσπάθειες, στην επικοινωνία που έχει με τους επικεφαλής της τρόικας, ώστε να τους πείσει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αρκούν για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2014, χωρίς να ληφθούν αυτή τη στιγμή νέα δημοσιονομικά μέτρα.

 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η διαπραγματευτική στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση βασίζεται στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία δείχνουν ότι το πλεόνασμα του 2013 θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισ.ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι σειρά μέτρων που ψηφίστηκαν τον προηγούμενο χρόνο, εξαιτίας των αμφιβολιών που είχε η τρόικα για την επίτευξη των στόχων, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.


Για τον ίδιο λόγο, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 θα καλυφθεί χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα αυτή τη στιγμή.


Ωστόσο, οι δανειστές δεν πείθονται από τα ελληνικά επιχειρήματα καθώς συνεχίζουν να μην εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της για μια σειρά από διαρθρωτικές παρεμβάσεις που προτείνει ο ΟΟΣΑ, όπως αυτές για το γάλα και τα φάρμακα.


Πηγές από την πλευρά των δανειστών στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι έχει μπροστά της το χρονικό περιθώριο να αποδείξει στην πράξη ότι θα εφαρμόσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, εάν επιθυμεί να περιορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται.

 

Στη ΝΔ διαφωνούν

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν οτι ήδη έχουν καταγραφεί αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το ελαιόλαδο συνεχίζονται, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θέλει να ρίξει το βάρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», προκειμένου να αποφύγει νέα δημοσιονομικά μέτρα.


Η κυβέρνηση παραμένει μοιρασμένη σε δύο στρατόπεδα, καθώς στην εφαρμογή της μελέτης του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές αλλαγές με ελάχιστες παρεκκλίσεις επιμένει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, με σύμμαχο τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του αντιμετωπίζει πιέσεις από το ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στο νομοσχέδιο για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου. Οι δύο υπουργοί συμφωνούν με τη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου, υποστηρίζοντας ότι μόνο με την επιμονή στις διαρθρωτικές αλλαγές και με την τήρηση των συμφωνηθέντων μπορούν να αποφευχθούν πιέσεις για νέα μέτρα.


Ο κ. Χατζηδάκης προβάλλει ιδιαίτερα την προσδοκία μείωσης των τιμών από την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ «Δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να αυξήσουμε τους μισθούς. Αντιθέτως, μπορούμε να μειώσουμε τις τιμές. Αυτή είναι η πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά στα «Παραπολιτικά».

 

Μέχρι στιγμής, Υπουργοί, βουλευτές κι οικονομικό επιτελείο διαφωνούν μεν αλλά χωρίς να μπορούν να αλλάξουν επί της ουσίας τις εξελίξεις. Ότι έχουν αποφασίσει μέχρι στιγμής, οι δανειστές μας, το έχουν επιβάλλει χωρίς να ακουστεί ούτε «κιχ» από την πλευρά της κυβέρνησης. Αν, όντως, ο Α. Σαμαράς γράφει μνημόνιο, σημαίνει οτι θα βάλει «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή του στην περαιτέρω φτωχοποιήση του ελληνικού λαού.

 

Danioliptes.gr