Η αθέτηση της υπόσχεσης για διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από γερμανικές, γαλλικές και ολλανδικές τράπεζες στοίχισε ακριβά στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν τα εμπιστευτικά έγγραφα του ΔΝΤ της 9ης Μαΐου 2010, κατά την οποία εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο της χώρας.
Τις άγνωστες πτυχές των διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στο πρώτο μνημόνιο για την Ελλάδα, φέρνει στο φως απόρρητο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έδωσε στη δημοσιότητα η «Wall Street Journals.
Το πιο κρίσιμο στοιχείο που φέρνουν στο φως είναι οτι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ισχυροί της Ευρωζώνης απέρριψαν το 2010 την πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, φοβούμενοι τις συνέπειες στις τράπεζες. Το ΔΝΤ δεσμεύθηκε τελικά να προσφέρει βοήθεια, κόντρα στην πεποίθηση αρκετών εκτελεστικών διευθυντών του ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν ήταν ρεαλιστικοί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σχεδόν το ένα τρίτο του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ είχε εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το σχεδιασμό της διάσωσης.
Άλλοι αμφισβήτησαν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, άλλοι για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ ορισμένοι επεσήμαναν πως το πρόγραμμα ζητούσε παρά πολλά από τους Έλληνες, χωρίς να ζητάει κάτι από τους πιστωτές της. Παρ’ όλα αυτά δόθηκε τελικά το πράσινο φως. «Το ελληνικό σχέδιο διάσωσης δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη», φέρεται να δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2010.
Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Ελβετία επεσήμαναν ότι λείπει κάτι πολύ σημαντικό από το πρόγραμμα: μία αναδιάρθρωση του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI). Ωστόσο, ο φόβος των μεγαλύτερων μετόχων του ΔΝΤ (ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας), πως μια αναδιάρθρωση χρέους θα προκαλούσε ζημιές στις τράπεζές τους και μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες, επικράτησε.
Την ίδια ώρα, έγγραφο του ΔΝΤ που δημοσιεύει η«ΕΙ Pais», αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήσεις, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας δεσμεύθηκαν επισήμως, ενώπιον του συμβουλίου του διεθνούς οργανισμού, ότι οι τράπεζές τους θα στηρίξουν την Ελλάδα αποφεύγοντας να πουλήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους. Τα στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο, όπως επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης, που αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El Pais και βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας Τα Νέα, οι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας στην εν λόγω συνάντηση διαμήνυσαν στο Συμβούλιο τη δέσμευση των εμπορικών τραπεζών τους να στηρίξουν την Ελλάδα και να διακρατήσουν σε μεγάλο βαθμό τα ομόλογα που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Ήταν ένα από τα επιχειρήματά τους προκειμένου να εγκριθεί το δάνειο στην Ελλάδα και να αρθούν οι επιφυλάξεις όσων υποστήριζαν ότι έπρεπε να προηγηθεί ένα κούρεμα του χρέους.
Πλην, όμως, η υπόσχεση αθετήθηκε με την πρώτη ευκαιρία. Συγκεκριμένα, με το που εγκρίθηκε η βοήθεια και άρχισε η εκταμίευση των δανείων προς την Ελλάδα, οι τράπεζες άρχισαν να πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα.
Μέχρι το τέλος του 2011, οπότε ανακοινώθηκε το PSI, είχαν ξεφορτωθεί περίπου το μισό ελληνικό χαρτοφυλάκιό τους.
Έτσι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες απέφυγαν ζημιές αρκετών δισ. δολαρίων, τις οποίες θα είχαν υποστεί αν το κούρεμα στο ιδιωτικό χρέος είχε επιβληθεί άμεσα ή αν είχαν διακρατήσει τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, η πώληση των ελληνικών ομολόγων συνέβαλε στην εκτίναξη των spread και την εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης, καθώς κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στο ελληνικό πρόγραμμα.
Και το κερασάκι στην τούρτα: στο ίδιο ντοκουμέντο φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι δεν επιθυμούσε το κούρεμα του χρέους, ενώ τα στελέχη του Ταμείου είχαν εντοπίσει εξ αρχής τις αντιφάσεις του προγράμματος και είχαν διατυπώσει συγκεκριμένες ενστάσεις.
Δείτε τααπό τον ΑΝΤΙ 300:
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.