Η Ελλάδα με περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο ανέργους σνομπάρει τα κοινοτικά κονδύλια για ενίσχυση ανέργων!

Ελλάς στο μεγαλείο σου! Μία αίτηση σε επτά χρόνια, για οικονομική ενίσχυση απολυμένων από το Κοινοτικό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, έχει υποβάλει η Ελλάδα, σημειώνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ.


Σε γραπτή του απάντηση, προς σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του Σύριζα Νίκου Χουντή, ο αρμόδιος Κοινοτικός Επίτροπος, αναφέρει ότι, μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις υπέβαλαν μία αίτηση, για ενίσχυση απολυμένων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, η οποία αφορούσε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο, στους 642 απολυμένους του γερμανικού super market ALDI, που αποχώρησε από την Ελλάδα.

 

Για όλους τους υπόλοιπους ανέργους στην πτωχευμένη Ελλάδα, τα κονδύλια απλά λιμνάζουν ενώ την ίδια στιγμή, ακόμη και η Γερμανία έχει κάνει περισσότερη χρήση αυτού του ειδικού κοινοτικού εργαλείου!

Στην απάντησή του ο Επίτροπος, παραπέμπει στις ετήσιες εκθέσεις του Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, από τις οποίες προκύπτουν, ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει και χρηματοδοτήθηκε για μία περίπτωση και ενίσχυσε 642 απολυμένους, η Ισπανία αιτήσεις για 18 περιπτώσεις, για την ενίσχυση 13.396 απολυμένων, η Ιταλία για 12 περιπτώσεις και για την ενίσχυση 12.759 απολυμένων και η Γερμανία αιτήσεις για 7 περιπτώσεις, για την ενίσχυση 11.349 απολυμένων.

Ο Επίτροπος Άντορ διευκρινίζει ότι, το συνολικό ποσό που διατέθηκε από το ταμείο ανέρχεται στα 471,2 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση 102.411 απολυμένων στην Ευρώπη και απ’ αυτά η Δανία πήρε 63,7 εκατ. ευρώ, η Ιρλανδία 63,3 εκατ. ευρώ, η Ιταλία 60,6 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 57,1 εκατ. ευρώ και η Γερμανία περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα πήρε 2,9 εκατ. ευρώ!

Οι αιτήσεις που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσαν 35 τομείς δραστηριότητας, όπως χονδρικό εμπόριο, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κατασκευαστικός τομέας, οδικές μεταφορές, ναυπήγηση πλοίων, ξυλουργικά προϊόντα, ακόμα και λιανικό εμπόριο.

 

Την ίδια στιγμή, «πόλεμο» στην ανεργία με όπλο 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ξεκινά η κυβέρνηση, έναν πόλεμο τον οποίον εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος ανακοίνωσε την δέσμη μέτρων που ξεκινούν με στόχο την δημιουργία 440 χιλιάδων ευκαιριών απασχόλησης για ανέργους τη διετία 2014 – 2015. Το 80% αφορά στον ιδιωτικό τομέα, και μόνο το 20% στο δημόσιο τομέα.

 

«Επιμόρφωση, μαθητεία και έναρξη της πρώτης απασχόλησης, μέσα στην τρέχουσα διετία», υποσχέθηκε για το 50% των σημερινών ανέργων ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας. «Το χτύπημα της ανεργίας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος» τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας πως «μετά από έξι χρόνια ύφεσης η κυβέρνηση σταμάτησε την άνοδο της ανεργίας, ενώ το επόμενο και πιο αποφασιστικό βήμα, είναι η μείωσή της».

 

Danioliptes.gr