Όχι τόσα πολλά σημάδια εξόδου από την κρίση!!

Το χαλί για το «δώρο» Σόιμπλε προς την Ελλάδα στρώνει εδώ και μέρες η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας εκπλήξεις σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και το ισοζύγιο.

 

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 είναι αρκετά υψηλότερο από όλες τις μέχρι σήμερα προβλέψεις, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας. «Πλεόνασμα βιώσιμο, αφού, μεταξύ άλλων, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι επιστροφές φόρων, βασικοί πυλώνες ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, διαμορφώθηκαν, τελικά υψηλότερα από το 2012» πρόσθεσε μάλιστα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 διευρύνεται και θα ξεπεράσει πολύ το 1 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να αγγίξει και το 1,5 δισ. έως να εισπραχθεί και η τελευταία δόση του φόρου ακινήτων τον Μάρτιο.

 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα σημάδια εξόδου από το τούνελ πληθαίνουν. Το τελευταίο σήμα ήρθε από τις λιανικές πωλήσεις οι οποίες αυξήθηκαν συμβάλλοντας έτσι στη συγκράτηση της ύφεσης το τελευταίο τετράμηνο του 2013.

 

Οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο του 2013 σημείωσαν άνοδο σε ετήσια βάση έπειτα από 44 μήνες (Μάρτιος 2010) συνεχούς μείωσης, σηματοδοτώντας – σε συνδυασμό με τη βελτίωση που παρουσιάζει τους τελευταίους μήνες ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης- σημαντική αλλαγή στο οικονομικό κλίμα, που αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες”.

Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τα στοιχεία για το δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

 

Οι πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι που θα δουν και πάλι τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 2,3% έως και 6%, σίγουρα δε συμμερίζονται την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου. Η ίδια κόλαση και για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έπρεπε μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου να πληρώσουν μέχρι και πέντε διαφορετικούς φόρους για τα εισοδήματα και την ακίνητη και κινητή περιουσία τους για να μαζέψει το Δημόσιο περισσότερα από 500 εκατ ευρώ.

 

Δεδομένου, λοιπόν, οτι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ξεπερνά το 1 δισ. Ευρώ, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τα σχέδια της για την διανομή κοινωνικού …μερίσματος. Η αρχική εκτίμηση για πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ που συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό αποδεικνύεται συντηρητική και με δεδομένο πως το 70% του πλεονάσματος θα διατεθεί για έκτακτες κοινωνικές παροχές υπολογίζεται ότι τελικά θα δοθούν για τον σκοπό αυτό άνω των 700 εκατ. ευρώ.

 

Danioliptes.gr