Τι σημαίνει το «όχι» Ντράγκι για το rollover των ελληνικών ομολόγων

Κατηγορηματικά αποκλείει την ανανέωση (rollover) των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που σημαίνει οτι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει για να τα πληρώσει αυτά τα χρήματα.

 

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ, όταν η ευρωομάδα αξιολόγησε το Φεβρουάριο του 2012 τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, λειτούργησε με βάση την υπόθεση ότι θα γίνει ανανέωση (rollover) τίτλων ANFA ύψους 5,6 δισ. ευρώ. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας ήταν αβέβαιη, καθώς προϋπέθετε αξιολόγηση και έγκριση από τις επιμέρους Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης. Κατόπιν αξιολόγησης των ανησυχιών περί νομισματικής χρηματοδότησης που προκάλεσε το ενδεχόμενο υλοποίησης της ως άνω δυνατότητας, το ευρωσυστημα κατέληξε στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι η επανεπένδυση εσόδων που προκύπτουν κατά τη λήξη τίτλων ANFA με την αγορά νέων ομολόγων στην πρωτογενή αγορά αντίκειται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. (απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης), ο κ. Ντράγκι, επίσης, όσον αφορά τις συνέπειες για το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος, παραπέμπει στη δήλωση της ευρωομάδας της 21 /2/2012, στην οποία αναφέρεται ότι η ευρωομάδα δεσμεύεται να παρέχει «επαρκή στήριξη στην Ελλάδα τόσο στη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τη λήξη αυτού, έως ότου η χώρα αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα συμμορφώνεται πλήρως με τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής».

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι η Ελλάδα πρέπει να βρει 5,6 δις ευρώ για να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν. Και πώς θα γίνει αυτό; Με τα δανεικά του Σόιμπλε, που προφανώς, θα συνοδεύονται από ένα τρίτο μνημόνιο και νέα μέτρα. Οι Έλληνες θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν με το αίμα τους τα δανεικά του Σόιμπλε, τα οποία μόλις η Ελλάδα θα τα πάρει θα πρέπει να τα καταθέσει σε γερμανικούς, γαλλικούς, βρετανικούς ή άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς.

 

Danioliptes.gr