Τον απόλυτο έλεγχο των εξελίξεων στις τράπεζες φέρεται να επιδιώκουν να αποκτήσουν οι δανειστές – το Βερολίνο.
Καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως με την έλευση της τρόικας θα φανούν οι .. μύχιες προθέσεις των ξένων, που προς δυσάρεστο αιφνιδιασμό των Ελλήνων τραπεζιτών φαίνεται να έχουν αναθεωρήσει δραστικά τον αρχικό σχεδιασμό τους.
Ούτως ή άλλως ο κλάδος τελεί σε αναμονή, καθώς ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών έχει καθυστερήσει «εγκληματικά», η προγραμματισμένη περίοδος αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank περνά χωρίς κάτι το ουσιαστικό.
Παράλληλα ξένοι επενδυτικοί οίκοι που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στις εξελίξεις, να εισφέρουν «ζεστά κεφάλαια» πέραν της Eurobank και στην ενίσχυση της Πειραιώς και της Alpha Bank προκειμένου να επισπευσθεί η επανιδιωτικοποίησή τους, είναι στο… περίμενε από το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.
Όσο περνά ο καιρός και τα ανοιχτά μέτωπα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν εκκρεμή τόσο εντείνεται η αγωνία στον κλάδο και την αγορά γενικότερα. Τι «μαγειρεύουν» οι δανειστές εις βάρος των ελληνικών τραπεζών, τι μεθοδεύει το Βερολίνο και γιατί τα «κέντρα λήψης αποφάσεων» κωλυσιεργούν πλέον κατά τρόπο απαράδεκτο, προκλητικό, ρωτούσε εύλογα κορυφαίος παράγων του κλάδου.
Τελευταία ο ESM (European Stability Mechanism), ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης, εμφανώς ανήσυχος για την ακατανόητη καθυστέρηση στην υποβολή του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, παρενέβη προς την τρόικα και τις αρμόδιες θεσμικές αρχές στην Ελλάδα.
Οι διοικήσεις των τραπεζών ενημερώνουν τον πρωθυπουργό
Την ίδια περίοδο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (που υπάγεται στον ESM – πρώην EFSF) έστειλε αναφορά στην τρόικα επισημαίνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την καθυστέρηση της ψήφισης του νέου νόμου από την ελληνική Βουλή. Το ΤΧΣ χρειάζεται ένα νόμο που να περιβάλλει τη λειτουργία του όχι μόνο ως νομικού προσώπου αλλά ως βασικού στρατηγικού μετόχου των τραπεζών.
Ο παλαιός νόμος έχει λήξει εδώ και ένα (και πλέον) μήνα και το Ταμείο χρειάζεται ένα νέο, με βάση τον οποίο θα διαχειρισθεί τις διεργασίες για την επόμενη φάση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.
H παρέμβαση του ESM (και του ΤΧΣ) καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ όσο δεν ψηφίζεται νέος νόμος το Ταμείο είναι επί της ουσίας «νομικά εγκλωβισμένος μέτοχος».
Συνέπεια αυτού η αδυναμία των τραπεζών να επιταχύνουν την προσπάθεια επανιδιωτικοποίησής τους, ενώ καθυστερεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους μέχρι τον πρωθυπουργό, με τον Αντ. Σαμαρά να είναι γνώστης της εμπλοκής που έχει προκληθεί. Όμως όσο μένει αναπάντητο το εύλογο ερώτημα για τις πραγματικές διαθέσεις των δανειστών και δη του Βερολίνου, τόσο εντείνονται ο προβληματισμός και η ανησυχία στην αγορά.
Τόσο η Alpha Bank όσο η Πειραιώς αλλά και η Eurobank έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων οίκων και «ισχυρών ξένων συμφερόντων» να σταθούν αρωγοί στην επίσπευση της επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Ενδιαφέρον υπάρχει και μάλιστα μετράται σε 2,5 – 4 δισ. ευρώ «ζεστά κεφάλαια» σημείωνε τραπεζική πηγή, το ερώτημα είναι γιατί κωλυσιεργεί η τρόικα και τι μεθοδεύει το Βερολίνο.
Οι τραπεζίτες θέλουν να περάσει «ρήτρα αγοράς των warrants από το ΤΧΣ», ώστε στη συνέχεια μέσω διάθεσης σε ιδιώτες επενδυτές να μπορεί το Ταμείο να πουλάει κοινές μετοχές επιταχύνοντας έτσι την ιδιωτικοποίηση του κλάδου.
Το γεγονός τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στο Χρηματιστήριο με μεθοδικές αγορές warrants της Πειραιώς, της Εθνικής και της Alpha Bank σε υψηλότερες τιμές, φανερώνει το ενδιαφέρον «ισχυρών ξένων συμφερόντων» που πιθανόν να έχουν πληροφόρηση για ας εξελίξει.
Του Μιχαήλ Γελανταλι από enet
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.