Το χρέος και το κούρεμα

«Μετασεισμούς» προκαλεί η αποκάλυψη από το “Bloomberg” του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους προς τον επίσημο τομέα της Ευρώπης.

Πρόκειται για τη γνωστή ευρωπαϊκή συνταγή, δηλαδή, να γιατρέψουμε τον «καρκίνο» της υπερχρεωμένης Ελλάδας και του χρέους – μαμούθ με ασπιρίνες και «ματζούνια».

 

Σύμφωνα με τις «διαρροές» από αξιωματούχους των Βρυξελλών στο διεθνές πρακτορείο, το «πακέτο» που ετοιμάζουν ως δήθεν λύση για το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει τα εξής:

Τα διακρατικά δάνεια του α’ μνημονίου (53 δισ. ευρώ) και τα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας του β’ μνημονίου (145 δισ. ευρώ) θα επιμηκυνθούν κατά 20 χρόνια (από τα 30 χρόνια στα 50).

 

Μόνο για τα διακρατικά δάνεια του α’ μνημονίου προβλέπεται μια ακόμη μείωση επιτοκίου, που σήμερα είναι ίσο με Euribor τριμήνου (0,2%) συν περιθώριο 0,5%. Αυτό το περιθώριο του 0,5% σχεδιάζεται να κοπεί, ώστε τα δάνεια αυτά να γίνουν ουσιαστικά άτοκα για την Ελλάδα με τις σημερινές συνθήκες, όπου το Euribor βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Για τα δάνεια από τον ΕΜΣ δεν προβλέπεται αντίστοιχη μείωση και το επιτόκιο θα παραμείνει στο επίπεδο του 2%.

Για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, που την εκθέτει στον κίνδυνο να μην μπορεί να πληρώσει τοκοχρεολύσια τη διετία 2014-2015, και το οποίο απασχολεί ιδιαιτέρως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι «σοφοί» των Βρυξελλών έχουν μια απλή λύση: να «φορτωθεί» η Ελλάδα με άλλο ένα δάνειο έως 20 δισ. ευρώ, ώστε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Όλα αυτά τα «δώρα», βεβαίως, θα έλθουν με αυστηρούς όρους. «Τέτοια μέτρα είναι δυνατά, αλλά μόνο κατόπιν συμφωνίας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τονίζει χαρακτηριστικά ο προεδρεύων του Eurogroup, Ντάιζελμπλουμ, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της αυστηρής επιτήρησης τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια.

 

Όλα αυτά τα μέτρα γενικώς διευκολύνουν την αποπληρωμή ενός χρέους που θα αργήσει πολύ να  μας απασχολήσει, αφού ούτως ή άλλως οι λήξεις αυτών των δανείων είναι πολύ μακρινές. Μάλιστα, τα δάνεια από τον ΕΜΣ έχει ήδη συμφωνηθεί να έχουν δεκαετή περίοδο χάριτος στην πληρωμή τόκων, άρα δεν θα μας επιβαρύνουν στη δύσκολη περίοδο ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

 

Μόνο που το παράδειγμα του PSI, είναι πολύ πρόσφατο και μάλλον το πάθημα δεν έγινε γίνει μάθημα ούτε για τους Έλληνες «φωστήρες» αλλά ούτε και για τους Ευρωπαίους – μάγους.

Παρά τους πανηγυρισμούς και τις φανφάρες κάποιων, πρόκειται για την πιο μεγάλης απάτης που έχει διεξαχθεί εναντίον ενός ολόκληρου λαού με βιτρίνα την αναδιάρθρωση χρέους.

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης έγραφε: «για την περίφημη απομείωση χρέους της τάξης των 106 δις ευρώ, λόγω του πιο πετυχημένου PSI όλων των εποχών». Καταρχάς για να ήταν πετυχημένο, έστω και με τα κριτήρια των αγορών, θα έπρεπε να συντρέχουν τρεις παράμετροι: 

 

(α) Να υποδεχόταν η αγορά και μάλιστα η δευτερογενής τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στη θέση των παλιών με νορμάλ επιτόκια. Συνέβη κάτι τέτοιο; Όχι. Μειώθηκαν μεν τα επιτόκια στην δευτερογενή, αλλά παραμένουν σε ύψη ρεκόρ πάνω από 20%. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά αντιμετωπίζει και τις νέες εκδόσεις ομολόγων σε κατάσταση χρεοκοπίας.

 

(β) Να επέτρεπε στην χώρα την ταχεία έξοδο στις αγορές κεφαλαίου, όπως π.χ. έγινε στην περίπτωση της Ουρουγουάης το 2004 που μέσα σε δυο-τρεις μήνες η χώρα ξαναβγήκε στις αγορές και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε πετυχημένη η αναδιάρθρωση. Η Ελλάδα προβλέπεται επίσημα να βγει στις αγορές μετά το 2020. Αν και πολλοί αναλυτές θεωρούν πιο σώφρονα την εκτίμηση που θέλει την Ελλάδα να επιχειρεί να βγει στις αγορές μετά το 2040. Σκέψου, δηλαδή, να μην ήταν πετυχημένο το PSI τι θα γινόταν. 

 

(γ) Να απέφερε ουσιαστική απομείωση χρέους στην Ελλάδα. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε από την ίδια την λειτουργία του PSI, αλλά και μόνο το γεγονός ότι η χώρα χρειάστηκε να καταφύγει σε νέο δάνειο σημαντικό μεγαλύτερο από την εικαζόμενη ονομαστική απομείωση του χρέους, τότε κανείς δεν μπορεί να μιλά στα σοβαρά για πετυχημένο PSI.

 

Το εκνευριστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν αμφισβητεί το παραμύθι τουPSI και των 106 δις ευρώ δήθεν απομείωση του χρέους. Όλοι το έχουν χάψει και το παπαγαλίζουν λες και είναι δεδομένο. [..] Κι αυτό γιατί καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε προεκλογικά να εμφανίσει επίσημα στοιχεία απολογισμού του PSI. Θα μου πείτε, τα ζήτησε κανείς; Μπορεί να μην τα ζήτησε κανείς από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά η κυβέρνηση όφειλε να εκδώσει αναλυτικό απολογισμό πριν οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές της 6ης Μαίου και της 17ης Ιουνίου. Ο λόγος απλός. Όχι μόνο για να αποτιμηθεί με ακρίβεια το αληθινό κόστος και το όφελος του PSI, αλλά για να κρίνει κανείς και την χρησιμότητα του νέου δανείου και της νέας δανειακής σύμβασης. Ο επίσημος απολογισμός του PSI θα άνοιγε εκ των πραγμάτων το θέμα της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου δανείου, το οποίο στο σύνολό του πηγαίνει για να καλύψει τις «ουρές» της αναδιάρθρωσης. Κι αυτό κανείς από τους επίδοξους δελφίνους της εξουσίας δεν ήθελε να το ακουμπήσει. [..]

 

Έτσι, σύμφωνα με το επίσημο Δελτίο Δημοσίου Χρέους του Μαρτίου 2012 (αριθμ. 65) που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών αυτή την εβδομάδα, έχουμε και λέμε:

 

  • Στις 31 Μαρτίου του 2012 το δημόσιο χρέος της Κεντρικής Διοίκησης διαμορφώθηκε στα 280,29 δις ευρώ από 367,98 που ήταν 31/12/2011. Με άλλα λόγια αμέσως μετά την λήξη του PSI η ονομαστική αξία του δημόσιου χρέους εμφανίζεται μειωμένη κατά 87,69 δις ευρώ. Που είναι τα 106 δις ευρώ απομείωση χρέους που παπαγαλίζουν άπαντες με πρώτο τον κ. Βενιζέλο;
  • Στο Δελτίο Δημοσίου Χρέους αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της ανταλλαγής του ελληνικού χρέους κατά την α΄ φάση υλοποίησης του PSI, στις 12/03/2012, διαγράφηκε χρέος συνολικής ονομαστικής αξίας € 177,3 δισεκ. και εκδόθηκαν νέα ομόλογα διάρκειας 11 έως 30 ετών συνολικής ονομαστικής αξίας € 55,8 δισεκ..» Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των 368 περίπου δις ευρώ του δημοσίου χρέους, αυτά που μπήκαν τελικά σε «κούρεμα» ήταν τα 177,3 δις ευρώ – δηλαδή το 48% του δημόσιου χρέους της χώρας – και όχι τα 200 δις ευρώ που μας έλεγαν αρχικά.
  • Στους Πίνακες του Δελτίου αναφέρεται ότι δάνεια από τον Μηχανισμό Στήριξης αυξήθηκαν από 73,21 δις ευρώ στις 31/12/2011 σε 111,94 δις ευρώ στις 31/3/2012. Πρόκειται για έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 38,7 δις ευρώ που κάλυψαν τις τρέχουσες ανάγκες αναχρηματοδότησης  του δημόσιου χρέους έως και το PSI. Από αυτή την χρηματοδότηση τα 31,2 δις ευρώ ήταν ομόλογα από το ΕΤΧΣ για την υλοποίηση της α΄ φάσης του PSI, δηλαδή για την καταβολή των χρηματικών ανταλλαγμάτων που ζητούσαν οι τραπεζίτες του λόμπι Νταλάρα. Άλλα 5,9 δις εισπράχθηκαν από το ΕΤΧΣ προκειμένου να πληρωθούν οι δεδουλευμένοι τόκοι που αναγνωρίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση στα ομόλογα για «κούρεμα» που κατείχαν οι τραπεζίτες, ντόπιοι και ξένοι. Ενώ 1,64 δόθηκε από το ΔΝΤ. Με άλλα λόγια από τα 109 δις ευρώ που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, η κυβέρνηση είχε εισπράξει ήδη έως 31/3/2012 το 35% του συνόλου.

 

Έτσι έχουν τα πράγματα για όσους συνεχίζουν να παπαγαλίζουν το παραμύθι του κουρέματος του χρέους…

 

Danioliptes.gr