Νέα μηνύματα υπεραισιοδοξίας επιχείρησε να περάσει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιος Προβόπουλος σε διάλεξη που παραχώρησε στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο, προσπαθώντας να πείσει και τον πιο αφελή οτι οι θυσίες των Ελλήνων αποδίδουν καρπούς και ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι καθ’ οδόν.
Σε ποιο τομέα αποδίδουν οι θυσίες και σε ποιο ακριβώς δρόμο είναι η ανάπτυξη γιατί δε φαίνεται ούτε με τα κιάλια!
Προφανώς, αυτό ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια και είναι το ίδιο «άπιαστος» όπως η ΕΟ Aθήνα – Θεσσαλονίκη, που ενώ είναι μόλις 500 χιλιόμετρα δρόμος, χρειάζεται τουλάχιστον 30 χρόνια για να ολοκληρωθεί και έχει κόστος όσο το Αθήνα Στοκχόλμη! Η Ελλάδα, δια του Γ. Στουρνάρα καλεί να ανασυγκροτήσουν το διεφθαρμένο κράτος οι μιζαδόροι Γερμανοί αλλά και καμία άλλοι 10αριά μεγαλοεργολάβοι που ο καθένας από καμιά 10αριά ακίνητα και μετρητά καβάντζα.
Πώς «το Grecovery- είναι καθ’ οδόν»
Συνοψίζοντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάκτηση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας ο κ. Προβόπουλος, τόνισε πως από την κορύφωση της κρίσης στα μέσα του 2012 έως και σήμερα έχουν επέλθει οι εξής μεταβολές:
• Οι διαφορές αποδόσεων έναντι του 10ετούς γερμανικού ομολόγου έχουν μειωθεί περίπου κατά 1.800 μονάδες βάσης, στις 700 μονάδες βάσης περίπου.
• Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν αυξηθεί κατά 85% περίπου.
• Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9%.
• Η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί κατά 50% περίπου.
• Οι δείκτες οικονομικού κλίματος έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.
• Τα δίδυμα ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε δίδυμα πλεονάσματα.
• Τα πρόσφατα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στον τομέα της μεταποίησης για τον Ιανουάριο του 2014 δείχνουν επέκταση για πρώτη φορά μετά από 53 μήνες.
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι το 2014 θα είναι το έτος που η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης πεποίθηση που τεκμηρίωσε βασιζόμενος στη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των αγορών εργασίας και προϊόντων, στην προσδοκώμενη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων, αλλά και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, η οποία όπως υπογράμμισε θα στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Ο κ. Προβόπουλος εστίασε στην «τεράστια» αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στα μέτρα που έλαβε η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τόσο στο σκέλος της διαφύλαξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και στο σκέλος της αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειας.
Ο ίδιος τόνισε πως η δεύτερη φάση της στρατηγικής της Κεντρικής Τράπεζας περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας των τραπεζών, που θα επιτρέπει να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως υπογράμμισε αφού απέκτησαν τα υγιή χαρτοφυλάκια όσων ιδρυμάτων εξυγιάνθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, οι τράπεζες αξιοποιούν τώρα συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, εξαλείφοντας έτσι περαιτέρω το πλεονάζον δυναμικό και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Ακόμη, τόνισε πως τα πιστωτικά ιδρύματα στρέφουν εκ νέου την προσοχή τους στις κύριες δραστηριότητές τους, εκποιώντας στοιχεία ενεργητικού που δεν συνδέονται με την κύρια δραστηριότητά τους.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στον σχεδιαζόμενο κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών με τους δανειολήπτες που θα ισχύσει από το 2015, με στόχο τη διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αποπληρωμής των καθυστερούμενων δανείων και τη χαλάρωση των πιέσεων στους δανειολήπτες που επί του παρόντος αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ούτε λέξη για την υπερφορολόγηση, την δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων και την εξαθλίωση των ελληνικών νοικοκυριών… Διότι ακόμη κι αν η «εγχείρηση» θεωρηθεί πετυχημένη, ο ασθενής (ο ελληνικός λαός) θα έχει αποβιώσει. Δεν είναι δύσκολο για τον κ. Προβόπουλο να αντιληφθεί οτι οι θυσίες του λαού, όχι απλά δεν αποδίδουν αλλά σίγουρα συνεχίζονται χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς για αυτό…
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.