«Ορκίζομαι στην τραπεζική … πίστη»

Μπορεί οι Ολλανδοί τραπεζίτες να αποκτούν καινούργια υποχρέωση, δηλαδή να ορκίζονται στην τραπεζική… πίστη, όμως, Έλληνες τραπεζίτες και πολιτικοί “ορκίζονται” σε αυτή εδώ και χρόνια.

 

Μετά τον όρκο στον Θεό, στο Σύνταγμα, στην Πατρίδα, στην Τιμή και την Αξιοπρέπεια τους, καθιερώνεται πια και ο όρκος πίστης στις…τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι Ολλανδοί ακολουθώντας το παράδειγμα των Ελλήνων, οι οποίοι, παρά την κρίση, έχουν καταφέρει να οχυρώσουν το τραπεζικό σύστημα, υιοθετούν νέες πιο αποτελεσματικές συνήθειες. 

 

Όποιοι τραπεζίτες παραβιάσουν τον όρκο θα υποστούν κυρώσεις και θα μπουν σε μαύρη λίστα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ολλανδικών τραπεζών, Κρις Μπόιγινκ.

«Ορκίζομαι ότι θα κάνω το παν για να διατηρήσω και να ενισχύσω την εμπιστοσύνη στη βιομηχανία των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο Θεός βοηθός μου»! Αυτόν τον όρκο δίνουν από τον περασμένο μήνα τα στελέχη του Δ.Σ. των ολλανδικών τραπεζών, ενώ από τα μέσα της χρονιάς θα γίνει υποχρεωτικός για τους 91.000 υπαλλήλους του κλάδου.


Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, προφανώς κάτι πάει πολύ στραβά στη χώρα των ανεμόμυλων με την τραπεζική πίστη, για να την μετατρέπουν σε κρατούσα θρησκεία. Ενώ το 2008 το 90% των Ολλανδών δήλωνε εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα, το 2013 το ποσοστό μειώθηκε στο 34% (έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπρόικελεν).


Είναι γεγονός ότι οι Ολλανδοί κάηκαν στο χυλό, αφού πλήρωσαν τη διάσωση των τραπεζών τους ακριβότερα κι από τους Ιρλανδούς. Την τελευταία εξαετία τέσσερις μεγάλες τράπεζες, ασφαλιστικοί οργανισμοί και χρηματοοικονομικές εταιρίες (Fortis, SNS Reaal, ING και Aegon) απορρόφησαν 95 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και εγγυήσεις. Έτσι το χρέος εκτινάχθηκε από το 46% στο 75% του ΑΕΠ, το έλλειμμα χτύπησε ρεκόρ εικοσαετίας (5,6%) και τα μέτρα κατά του κοινωνικού κράτους άρχισαν να πέφτουν βροχή.


Υποτίθεται πως ο τραπεζικός όρκος αποσκοπεί στην «εσωτερική αυτοκάθαρση» για τη συμπεριφορά των Ολλανδών γκόλντεν μπόις στη χειραγώγηση των επιτοκίων Libor και σε άλλα σκάνδαλα. Στην πραγματικότητα, μοιάζει σαν ξόρκι κατά της επερχόμενης νίκης του Χέερτ Βίλντερς στις ευρωεκλογές. Ενός ακροδεξιού λαϊκιστή, που ζήτησε χθες την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση!

 

«Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν προ πολλού ορκιστεί ατύπως πίστη στο τραπεζικό σύστημα, σε βάρος των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων, που τους εκλέγουν», δήλωσε μιλώντας στο radio1d.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς.

 

Danioliptes.gr