100 δισ. ευρώ έχει κοστίσει έως τώρα η κρίση στις τράπεζες

Σε μόλις 100 δις ευρώ εκτιμάται οτι φτάνει το τίμημα της κρίσης για τις τράπεζες, όταν για τον ελληνικό λαό και τα ελληνικά νοικοκυριά η «αιμορραγία» είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του τραπεζικού συστήματος.

Δημοσίευμα της Καθημερινής, χαρακτηρίζει ως ιλιγγιώδες το ποσό των 100 δισ. ευρώ που φέρεται να αγγίζει το κόστος της κρίσης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποδίδοντας το κυρίως στο PSI και τα κόκκινα δάνεια.

 

Συγκεκριμένα οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με ζημιές ύψους 45,3 δισ. ευρώ λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων του Δημοσίου (PSI) και των δανείων σε κρατικές επιχειρήσεις, ενώ σε 45 δισ. ευρώ προσδιορίστηκαν, από την BlackRock, οι ζημιές από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ωστόσο, μεγάλο μέρος, το 55% των ζημιών από τα «κόκκινα» δάνεια καλύφθηκε από προβλέψει που είχαν διενεργήσει οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον οι τράπεζες έχασαν περίπου 10 δισ.ευρώ από την «εθελοντική» επαναγορά των ομολόγων τουσ. Έτσι το πραγματικό «κούρεμα» με το οποίο επιβαρύνθηκαν προσέγγισε το 73,4%. Η χρήση του 2011 έκλεισε, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με ζημιές 28,3 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 οι ζημιές τους ανήλθαν στο επίπεδο των 5,3 δισ. ευρώ.

 

Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου αρνητικό ρεκόρ, κι ειδικά, όταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει συνεχώς ενέσεις ρευστότητας από το Ελληνικό Δημόσιο, που στα χρόνια της κρίσης έχουν ξεπεράσει τα 320 δις ευρώ. Πού πήγαν, λοιπόν, τα υπόλοιπα;

 

Διότι ακόμη και το 55% των ζημιών από τα «κόκκινα» δάνεια, καλύφθηκε από προβλέψεις που είχαν διενεργήσει οι τράπεζες. Άρα ήταν «μικρό το κακό». Όμως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα φαίνεται πως ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις  νέες κεφαλαιακές του ανάγκες μετά τις 20 Φεβρουαρίου.

 

Πριν από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, τα κεφάλαια των μετόχων των τραπεζών, στο τέλος του 2010, διαμορφώνονταν στα 25 δισ. ευρώ. Δύο χρόνια μετά, τέλος του 2012, οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες βρίσκονταν με αρνητική καθαρή θέση!

 

Τα στοιχεία για την ελληνική οικογένεια, που στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει τις τράπεζες είναι ακόμη πιο απογοητευτικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που βασίζεται σε στοιχεία για την περίοδο 2010 – 2013, παρουσιάζεται πως σχεδόν στο σύνολό τους τα νοικοκυριά έχουν απολέσει άνω του 40% του εισοδήματός τους, ενώ έχουν προχωρήσει σε περικοπές ακόμα και σε είδη διατροφής (63%).

 

Το 25% των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον ένα άτομο στην ανεργία, ενώ ένα στα δέκα νοικοκυριά αναγκάσθηκε να ρευστοποιήσει περιουσιακό του στοιχείο προκείμενου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Το 90% των νοικοκυριών περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, ενώ το ίδιο ποσοστό περιόρισε και τις εξόδους σε εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ.  Παράλληλα, επτά στα 10 νοικοκυριά περιέκοψαν τις δαπάνες για πετρέλαιο θέρμανσης και μετακινήσεις.

 

Αυτός ο οικονομικός «Αρμαγεδδών» δεν μπορεί να συγκριθεί με τις όποιες ζημίες καταγράφουν οι τράπεζες, που σε πολλές περιπτώσεις φέρουν σημαντική ευθύνη για αυτές.

 

Danioliptes.gr