του Άγγελου Αγγελίδη

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερα «μαξιλάρια ασφαλείας» έχουν οι ελληνικές τράπεζες, τα οποία υπό όρους και προϋποθέσεις μπορούν να «απορροφήσουν» σε σημαντικό βαθμό, τις ολοένα και εντεινόμενες πιέσεις που δέχονται, εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Παρ’ όλα αυτά, στις διάφορες μελέτες που εκπονούν προκειμένου να είναι έτοιμες για όλα τα πιθανά σενάρια, δεν αποκλείουν και το κούρεμα των καταθέσεων. Δηλαδή, δεν έφτανε που ο ελληνικός λαός πλήρωσε για την ανακεφαλοποίησή και τη διάσωσή τους, θα πληρώσει ακόμη μία φορά και μάλιστα με το απαράδεκτο τρόπο του κουρέματος των καταθέσεων. Και αν αυτά αναφέρονται σε απόρρητη έκθεση (η οποία τελικά μόνο απόρρητη δεν ήταν καθώς αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα DealNews), πως περιμένουν τους πολίτες να βάλουν ή να κρατήσουν τα (όσα) χρήματα έχουν στις τράπεζες; Αλλά κυρίως, πως περιμένουν από επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν πλανάται ορατός ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων; Το successstory συνεχίζεται… Δεν αρκούσε η “άτακτη φυγή” δεκάδων επιχειρήσεων λόγω της δυσβάστακτης φορολογίας, ήρθε και η απειλή “κουρέματος των καταθέσεων”. Οι επιτυχίες συνεχίζονται…

 

Σύμφωνα με την έκθεση, οι συστημικές τράπεζες είναι σε θέση να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα της τάξεως των 25 δισ. ευρώ, στη διάρκεια της διετίας 2014-2015. Στην περίπτωση αυτή θα καταφέρουν να διαχειριστούν ακόμη και τα πιο ακραία ενδεχόμενα στο ανοικτό μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν νέες, εκτεταμένες προβλέψεις, οι οποίες σωρευτικά μπορεί να φτάσουν στα 65 δισ. ευρώ, από τα περίπου 40 δισ. ευρώ που είναι μέχρι τώρα οι καταγεγραμμένες ζημιές από τα προβληματικά δάνεια. Όλα αυτά βέβαια, στην ακραία εκδοχή που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εκτιναχτούν στο 50% του συνόλου των χορηγήσεων από το 30% σήμερα.

 

Η συγκεκριμένη «δέσμη» όλων των παραπάνω εκτιμήσεων, προέρχεται από εμπιστευτική έκθεση που είχε ως αποδέκτες τους μεγάλους πελάτες χρηματιστηριακής εταιρίας, αναλυτές της οποίας ανέλαβαν να «χαρτογραφήσουν» τις εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο. Έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται, με πυλώνες την Εθνική, την Alpha Bank, την Πειραιώς και τη Eurobank.

 

Το πλέον ουσιαστικό και κρίσιμο ερώτημα, που σύμφωνο με την έκθεση μένει να απαντηθεί, είναι το εάν και κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν το χρονικό περιθώριο να καλύψουν την «τρύπα» από τα «κόκκινα δάνεια», με κεφάλαια. Κάτι τέτοιο, προφανώς και θα κριθεί από τη βούληση της Τρόικας, σε συνδυασμό και με τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ, όπως επίσης και η Τράπεζα της Ελλάδος. Εάν για οποιονδήποτε λόγο, δεν δοθεί η πίστωση χρόνου, τότε οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου, πέραν εκείνης που έχει προγραμματίσει για τη Eurobank, αλλά ακόμη είναι στον «αέρα». Στη χειρότερη των περιπτώσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ (περί τα 9 δισ. ευρώ). Στο απόλυτα μαύρο σενάριο που η ύφεση θα συνεχιστεί, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να υποστούν bail in, αλλά η διόσωσή τους «εκ των έσω» οδηγεί αυτομάτως σε «κούρεμα» των καταθέσεων!!!

 

Όπως πάντως τονίζεται στην έκθεση «ένας σημαντικός αριθμός δανείων (των επιχειρηματικών ειδικά) δεν εξυπηρετούνται λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην αγορά, εξαιτίας της διακράτησης των τοκοχρεολυσίων για κεφάλαιο κίνησης, αλλά και λόγω της άρνησης των επιχειρηματιών να επαναπατρίσουν δικό τους κεφάλαια, απο το εξωτερικό. Έτσι, δεν είναι γνωστό, αν θα εξακολουθήσουν να μην εξυπηρετούνται αυτά τα δάνεια, σε ενδεχόμενη αλλαγή του κλίματος στην αγορά».

 

Η εμπιστευτική έκθεση, εστιάζει στις ακόλουθες τέσσερις περιπτώσεις ενίσχυσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων που μπορεί να λειτουργήσουν και ως «μαξιλάρια ασφαλείας».

 

• Απόθεμα ίδιων κεφαλαίων

• Αναβαλλόμενος φόρος

• Λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων

• Αναδιάρθρωση του σταθμισμένου ενεργητικού

 

Όπως εκτιμούν αναλυτές, από τις τέσσερις αυτές «πηγές» προκύπτουν οφέλη 25 δισ. ευρώ, ικανά να στηρίξουν ακόμη μεγαλύτερες από τις τρέχουσες συσσωρευμένες προβλέψεις. Οι οποίες ανέρχονται σε 39,3 δισ. ευρώ και στην ακραία εκδοχή τους, μπορεί να εκτιναχτούν σε 65,5 δισ. και για τις τέσσερις τράπεζες. Τα δανειακά υπόλοιπα τους ήταν στο 9μηνο του ’13 στα 262 δισ. εκ των οποίων τα περίπου 230 δισ. αφορούν τις χορηγήσεις στην Ελλάδα.

 

Να σημειωθεί, ότι στην παρούσα φάση και όπως όλα δείχνουν οι Ελληνικές Τράπεζες, καλούνται να διαχειριστούν ένα τεράστιο stock «κόκκινων δανείων» ύψους 70 δισ. ευρώ το οποίο εκτιμάται ότι στο τέλος του 2014 θα φτάσει στα 90 δισ. και θα αντιστοιχεί στο 40% των χορηγήσεων στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες κατέχουν ως ενέχυρο περίπου… 200.000 ακίνητα, από μη εξυπηρετούμενα δάνεια!

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.