«Θα χυθεί αίμα» για να πληρώσουμε το Δημόσιο και τις τράπεζες

 

Φορολογικό και τραπεζικό αμόκ έχει ήδη κυριεύσει χιλιάδες πολίτες που δέχονται ειδοποιητήρια ακόμα και για 0,71 ευρώ! Την ώρα που το Υπουργείο Ανάπτυξης πανηγυρίζει για την δήθεν επιτυχία του νόμου για το πάγωμα των πλειστηριασμών, «γονατίζουν» οι φορολογούμενοι που δεν τα βγάζουν πέρα.

 

Ο «Μεγάλος Αδελφός» του κράτους, παρακολουθεί την οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων και, αναλόγως, τους απειλεί και προχωρά άμεσα σε κατασχέσεις. Χαρακτηριστικό οτι οι «εισπρακτικοί μηχανισμοί» του κράτους είναι πλέον ενήμεροι ακόμα και για τη μισθοδοσία των πολιτών το μήνυμα προς τους φορολογούμενους «Βλέπω ότι πληρωθήκατε, για περάστε απ’ το ταμείο».

 

Μετά τις τράπεζες, οι πολίτες έχουν να σκεφτούν τώρα και τις τηλεφωνικές οχλήσεις από τις Εφορίες, οι οποίες, όπως θα ήταν αναμενόμενο, γίνονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες- οι καλούντες (εφοριακοί) τηρούν το πρωτόκολλο «ευγενείας» (όπως και να το κάνεις, ένα τηλεφώνημα που εμπεριέχει την απειλή κατάσχεσης, είναι μάλλον εκβιαστικό, οπότε οι ευγένειες είναι πλεονασμός), ενημερώνοντας τον φορολογούμενο που καλούν για το όνομα, τον βαθμό και την εφορία από την οποία καλούν.

 

Στη συνέχεια, ενημερώνουν τύποις για την οφειλή που έχει ο καλούμενος στην Εφορία και «μπαίνουν» στο ζουμί. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει (αρνητικά) τους φορολογουμένους, είναι η πλήρης ενημέρωση που έχουν οι εφοριακοί για την οικονομική δραστηριότητα του καλούμενου. «Βλέπω ότι πληρωθήκατε πριν από μία εβδομάδα αλλά δεν τακτοποιήσατε την οφειλή σας στην Εφορία», ή «επιλέξατε να πληρώσετε 200 ευρώ στον λογαριασμό σας για το κινητό, όχι όμως 100ευρώ για τη δόση στη ρύθμιση που έχετε κάνει».


Το αμέσως επόμενο διάστημα το ΥΠΟΙΚ αναμένεται να «εισάγει» από την Πορτογαλία το σύστημα e-fatura που θα ηλεκτρονικοποιήση όλες τις χάρτινες αποδείξεις, ώστε το «φακέλωμα» των δαπανών να είναι πλήρες. Με αυτό το σύστημα όλες οι επιχειρήσεις αποστέλλουν σε μηνιαία βάση τα δεδομένα των συναλλαγών τους στο Υπουργείο Οικονομικών.

 

Το ανησυχητικό, πάντως, είναι ότι στα τηλεφωνήματα ακολουθείται η «all time classic μέθοδος των εισπρακτικών, με την απειλή κατασχέσεων σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η δόση της Εφορίας. Οι εφοριακοί που καλούν, δηλαδή, αφού ζητήσουν το λόγω για την πληρωμή άλλων εξόδων από τους φορολογουμένους, εξηγούν ότι σε περίπτωση μη εξόφλησης της Εφορίας, έρχεται η κατάσχεση.

 

Με εντολή Στουρνάρα έγιναν 25.786 τηλεφωνήματα τρόμου και στάλθηκαν 768.252 ηλεκτρονικά μηνύματα σε οφειλέτες του Δημοσίου.

 

Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας από την… Εφορία

 

Σαν να μην έφταναν τα τηλεφωνήματα, η Εφορία προχωρά και στην αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων (ή ταχυδρομικών επιστολών από το «δικαστικό τμήμα» της εφορίας) προς οφειλέτες τους Δημοσίου.

 

Αυτές, είναι ουσιαστικά η «τελευταία προειδοποίηση» πριν την αποστολή διαταγής πληρωμής στην τράπεζα και το λογιστήριο της επιχείρησης όπου εργάζεται ο οφειλέτης για παρακράτηση από τις καταθέσεις και τη μισθοδοσία του ποσού της οφειλής, ακόμα και από κλήσεις της Τροχαίας. Το χάος, βέβαια είναι πασιφανές και εδώ, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, φορολογούμενοι έχουν πληρώσει π.χ. μια κλήση της Τροχαίας μέσω ταχυδρομείου, όμως τους ζητείται να την ξαναπληρώσουν, με τους δύο εμπλεκόμενους φορείς (Εφορία και Τροχαία) να ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο.


Οι επιστολές, αρχίζουν με την προσφώνηση «Αγαπητέ κύριε ή κυρία» και ακολουθεί ενημέρωση ότι «έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών», σε συγκεκριμένη ημερομηνία, διαπιστώθηκε ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ή δόσεις οφειλών βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και καλείται εντός 15 ημερών να προβεί στην τακτοποίηση της παραπάνω εκκρεμότητας.

Αφού δοθούν και οι απαραίτητες ηλεκτρονικές διευθύνσεις για την άμεση πληροφόρηση, το είδος της οφειλής, το ποσό και το μήνυμα, καταλήγει με τη γνωστοποίηση στον φορολογούμενο ότι η μη συμμόρφωση ως προς την παραπάνω υποχρέωση επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και λοιπών νομοθετημάτων, οι κυριότερες των οποίων είναι: Προσαύξηση 1 % για κάθε μήνα καθυστέρησης • μη χορήγηση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας) • μη δυνατότητα θεώρησης Βιβλίων και Στοιχείων • λήψη αναγκαστικών και λοιπών μέτρων (πχ κατάσχεση ακινήτων, μισθού, ενοικίων κλπ.).


Και το μήνυμα καταλήγει; «Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε άμεσα στη ΔΟΥ όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές σας, ή σε οποιαδήποτε άλλη ΔΟΥ σάς διευκολύνει. Σε περίπτωση που έχετε τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα επιστολή. Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνσή μας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική διεύθυνση.

 

Στο «παιχνίδι» και οι τράπεζες με βροχή «ειδοποιητηρίων»

 

Τα ειδοποιητήρια, όμως, δεν έρχονται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μέσω  επιστολών και διαταγών πληρωμής για μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Είναι τέτοιος ο ζήλος των τραπεζών που έστειλαν ειδοποιητήριο ακόμη και για 0,15 ευρώ.

 

Όπως διαβάζουμε στην PRESS, οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος τράπεζας στην Καβάλα δεν το σκέφτηκαν πως το κόστος για το χαρτί, το μελάνι, η εργατοώρα και n αποστολή του εγγράφου στον «οφειλέτη» του ιλιγγιώδους ποσού ξεπερνά το ποσό αυτής της οφειλής. Παρόμοια τακτική ακολουθείται από όλες τις τράπεζες για ποσά όλων των ειδών.

 

Στα όρια της γελοιότητας κινούνται και οι πιέσεις που ασκούν εσχάτως εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προς τους συνδρομητές τους για τους λογαριασμούς τους. Υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες έχουν αναθέσει τις πιέσεις για την είσπραξη των λογαριασμών σε εισπρακτικές εταιρίες, ενώ αποστέλλουν γραπτά μηνύματα και ειδοποιητήρια από την πρώτη μέρα της οφειλής, ακόμα και αν αυτή φτάνει το ιλιγγιώδες ποσό των 20-40 ευρώ!

 

Bonus στους καλοπληρωτές των τραπεζικών δανείων

 

Στο πρότυπο των εντολών Σαμαρά κι ο Γ. Στουρνάρας, όπως ετοιμάζει bonus  για τους πολίτες που πληρώνουν τις τράπεζες! Σύμφωνα με το DEAL, ακόμα και σήμερα, που η χώρα μετρά 6 χρόνια ύφεσης και το ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 40% με 45%, λόγω της παρατεταμένης κρίσης, υπολογίζεται ότι το 65% με 70% των δανειοληπτών εξακολουθεί να αποπληρώνει κανονικά τις δόσεις των δανείων του. Πρακτικό αυτό συνεπάγεται ότι περίπου 1,5 με 2 εκατομμύρια Έλληνες, πηγαίνουν κανονικά, κάθε μήνα, στο γκισέ της τράπεζας και τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

 

Για αυτό και τα Υπουργεία Ανάπτυξης κι Οικονομικών έχουν βάλει στο στόχαστρο τους δανειολήπτες που έχουν αλλά δεν πληρώνουν. Αρνούνται να παραδεχθούν οτι τα αποθέματα τελειώνουν κι ότι μέρα με τη μέρα τα νοικοκυριά χάνουν τις όποιες οικονομικές τους “δυνάμεις”.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται η «DEAL«, πρόκειται να προωθηθεί ειδική ρύθμιση, που θα επιτρέπει στους ενήμερους να πάρουν μεγαλύτερες “ανάσες” και θα λειτουργεί σε διπλό ταμπλό. Σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου ετοιμάζεται ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους τραπεζικά ενήμερους να τυγχάνουν ακόμα μεγαλύτερων φοροαπαλλαγών, σε σχέση με όσους ανήκουν στην κατηγορία των κακοπληρωτών ή σε εκείνη των μόνιμος ή κατ’ …επάγγελμα καθυστερούντων.


Οι πληροφορίες της «DEAL» μάλιστα αναφέρουν ότι το μέτρο θα περιλαμβάνεται οτι το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που μελετά και ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το κορυφαίο σημείο όλων αυτών, είναι οτι όσοι θα σπεύσουν να πληρώσουν την τράπεζα με το υστερημά τους θα ενισχυθούν με χρήματα που θα προέλθουν από το πρωτογενές πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας, για το 2013, που θα επικυρωθεί από την Eurostat τον Απρίλιο. Όποιο κέρδος μπορεί να προκύψει από τις θυσίες των Ελλήνων, ο Στουρνάρας θα τις διαθέσει στην περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου δηλαδή, να ανταμείψει τους λεγόμενου «συνεργάσιμους δανειολήπτες».


Σε επίπεδο τραπεζών, θα προβλέπεται ότι οι καλοί πελάτες θα απολαμβάνουν και με την … βούλα πλέον, εξαιρετικών πλεονεκτημάτων, σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους. Αυτό θα “μεταφράζεται”, μεταξύ άλλων, με: 1ον) καλύτερο επιτόκιο από το τρέχον, για κάθε δανειακή κατηγορία ξεχωριστά. Αυτή θα είναι και η σημαντικότερη επιβράβευση των καλών πελατών, η οποία σε συνδυασμό με την δεύτερη αναμένεται ότι θα δώσει μεγάλη “ανάσα” στους δανειολήπτες. Εννοείται ότι όσο μεγαλύτερο θα είναι το υπόλοιπο του δανείου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η “ανάσα’ που θα δίνεται 2ον) μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Σε αυτή την περίπτωση, για επιμήκυνση σε συνδυασμό με το φθηνότερο κόστος, θα προκαλεί, εκτιμάται, ένα μεγάλο μπόνους για τον δανειολήπτη που θα του επιτρέπει να αντέξει ευκολότερα τα βάρη του.

 

Ωστόσο, για να μπορεί να τυγχάνει αυτών των ευεργετημάτων, θα πρέπει να πληροί κάποιους συγκεκριμένους και εξαιρετικά αυστηρούς όρους. Για παράδειγμα, οι πελάτες που δεν θα έχουν καθυστερήσει ποτέ καμία δόση, θα διασφαλίζουν το 100% των πλεονεκτημάτων της νέας ρύθμισης. Από εκεί και έπειτα, θα προβλέπεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση των όποιων ωφελειών, προκειμένου, ακόμα και μεταξύ των ενήμερων τραπεζικών πελατών να υπάρχει ένας διακριτός διαχωρισμός, που, όπως εξηγείται αρμοδίους, θα συνιστά με τον τρόπο του μια επιπλέον επιβράβευση όσων είναι απολύτως εντάξει με τις υποχρεώσεις τους. Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επεξεργασία των παραπάνω ρυθμίσεων βρίσκεται ακόμα σε προπαρασκευαστικό στάδιο.


Οι συνεννοήσεις μεταξύ των τραπεζών και του υπουργείου Οικονομικών ωστόσο φαίνεται να έχουν μπει στην τελική τους ευθεία, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, οι παραπάνω ρυθμίσεις θα έχουν πάρει σάρκα και οστά.


Προϋπόθεση η επικύρωση του πλεονάσματος

 

 

Αν κανείς ισχυριζόταν ότι η επιβράβευση των καλοπληρωτών δανειοληπτών εντάσσεται, μαζί με ορισμένα ακόμα μέτρα, σε μια γενικότερη προσπάθεια αντεπίθεσης που θα κάνει η κυβέρνηση, ενόψει των Ευρωεκλογών, μάλλον, δεν θα έχει και πολύ άδικο.


Μάλιστα, η κυβέρνηση γενικότερα και το υπουργείο Οικονομικών, ειδικότερα, θεωρούν ότι αυτό το πεδίο είναι εξαιρετικά προνομιακό για τις “δυνάμεις” τους, καθώς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί ένα καλό pool εν δυνάμει ψηφοφόρων τους για αυτό και ετοιμάζουν να θυσιάσουν για το σκοπό αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

 

Όλη αυτή, λοιπόν, η υπερπροσπάθεια για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πέσει και πάλι στα «πόδια» των τραπεζών. Τελικώς, είναι όντως, οι τράπεζες τσιφλίκι του Στουρνάρα…

 

Danioliptes.gr