Επιλεκτικό κρέμασμα στα μανταλάκια για τους τρεις βουλευτές

Ποιος κρύβεται πίσω από το επιλεκτικό «κρέμασμα στα μανταλάκια» των τριών βουλευτών για τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και ποια συμφέροντα εξυπηρετεί;

 

Πετώντας ανερυθρίαστα στα σκουπίδια το τεκμήριο αθωότητας, και μάλιστα, 100 μέρες πριν τις εκλογές, οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών, επέλεξαν να παραδώσουν βορά στα μμε τους τρεις βουλευτές.

 

Χωρίς να μένει περιθώρια να κριθεί αν είναι ένοχοι ή όχι, οι τρεις βουλευτές που είναι και ιδιαίτερα προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα, πετάχτηκαν στην αρένα ενός λαού οργισμένου κι απελπισμένου, που αντιδρά στο «μαζί τα φάγαμε» και περιμένει πως και πως για να νιώσει καλύτερα « να πληρώσουν επιτέλους κι αυτοί που τον οδήγησαν στη δυστυχία».

 

Μετά το σάλο που προκλήθηκε μετά το σχετικό αρχικό δημοσίευμα του Πρώτο Θέματος, κι υπό το βάρος της διάχυσης ανεξέλεγκτων φημών, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ότι στον πρώτο έλεγχο επί περιπτώσεων για τις οποίες είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης εμβασμάτων, βρέθηκαν τρεις βουλευτές και συγκεκριμένα οι Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝΕΛ), Βασίλης Κικίλιας (Ν.Δ.) και Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Βασίλη Καρπενάρου και Νίκου Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ).

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΓΓΔΕ «ελέγχει κατά πόσον τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων», ενώ, ειδικά για τον κ. Κικίλια ότι «προσκόμισε κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης στις 15/4/2013 στην αρμόδια ΔΟΥ Γλυφάδας πλήρη στοιχεία δικαιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται με την τωρινή διαδικασία», ενώ σημειώνεται ότι «πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου, είναι λάθος να θεωρηθεί πως υπάρχει παραβατική συμπεριφορά».

 

Έχοντας στα χέρια του λίστες με καταθέσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών και κρατικών παραγόντων για περισσότερες από 24.710 περιπτώσεις, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να «δώσει» τρεις βουλευτές και να αφήσει στο απυρόβλητο τους υπόλοιπους Έλληνες που φέρονται να έβγαλαν στο εξωτερικό περισσότερα από 30 δις ευρώ. Μήπως εκτός των τριών δεν υπάρχουν άλλα ονόματα πολιτικών στελεχών σε αυτή τη λίστα.

 

Για τους κυρίους Ρεπούση, Καπερνάρο και Κικίλια θα αποφασίσουν οι αρμόδιες αρχές, όπως πρέπει να αποφασίσουν και για όλους όσους φέρονται να έχουν λογαριασμούς στην αλλοδαπή. 

 

Παροιμιώδης είναι άλλωστε και η καθυστέρηση στους ελέγχους τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ. 

 

Σε ανακοίνωση του στα μεσα Ιανουαρίου το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε οτι, την περίοδο 2009-2011 βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα. Ο έλεγχος των εμβασμάτων αυτών ξεκίνησε μόλις στο τέλος του 2012 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθυστερούσε τη διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, με την αλλαγή της νομοθεσίας τους επόμενους 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις. Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων το δημόσιο εισέπραξε βάση ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18.5 εκατ. ευρώ, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

 

Και τα συμπεράσματα μπορεί εύκολα κανείς να τα βγάλει μόνος του…

 

Danioliptes.gr