Του Άγγελου Αγγελίδη

Το «κανόνι» που ετοιμάζονται να «ρίξουν» στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα κάνει μεγάλο ντόρο. Όμως, δυστυχώς, θα μείνει μόνο εκεί… Δηλαδή, στον ντόρο. Κανείς δεν πρόκειται να αναζητήσει ευθύνες, κανείς δεν θα μπει στη φυλακή…

Υπάρχουν άνθρωποι που ευθύνονται προσωπικά για αυτή τη κατάσταση. Όμως, είναι άνθρωποι της συγκυβέρνησης και έτσι έχουν αποκτήσει «άφεση αμαρτιών».

 

Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου, Χοακίν Αλμούνια, ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πληρώνουν εδώ και ένα χρόνο τα θαλασσοδάνεια που πήραν από κρατικές τράπεζες και κυρίως από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα, συνολικού ύψους πάνω από 270 εκατ. ευρώ.

 

Το γεγονός αυτό, που προκύπτει από απάντηση του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια σε ερώτηση του ευρωβουλευτή και προέδρου της Δράσης Θοδωρή Σκυλακάκη, δημιουργεί το ερώτημα εάν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν ουσιαστικά ήδη χρεοκοπήσει ως οργανισμοί. «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013», αναφέρει ειδικότερα στην απάντησή του ο κ. Αλμούνια.

 

Για πρόβλημα ηθικού κινδύνου κάνει λόγο ο κ. Σκυλακάκης, ο οποίος άνοιξε το θέμα με τα δάνεια Ν.Δ- ΠΑΣΟΚ πρώτη φορά με ερώτησή του το 2011 στον Ολι Ρεν για τον προνομιακό δανεισμό ελληνικών πολιτικών κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, το οποίο μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ελέγχεται σε ποσοστό περίπου 90% από το κράτος.

 

Μάλιστα, όπως προέκυψε από απαντήσεις της Κομισιόν σε προηγούμενες ερωτήσεις του προέδρου της Δράσης, το 2012 σε περίοδο περιορισμένης ρευστότητας, όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν ενυπόθηκα στεγαστικά και άλλου τύπου δάνεια, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τους ισολογισμούς τους, έλαβαν περαιτέρω τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των -μη εξυπηρετούμενων πλέον- δανείων προερχόταν από τη διαλυθείσα Αγροτική Τράπεζα, η οποία δάνεισε 198 εκατ. ευρώ συνολικά σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι τράπεζες χορηγούσαν τα δάνεια σε κόμματα με μόνη εγγύηση την κρατική επιδότηση.

 

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και εξοργιστικό τα δύο συγκυβερνούντα κόμματα να ψηφίζουν νόμους για ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» από τους πολίτες-φορολογουμένους και τα ίδια να μην πληρώνουν τα δικά τους. Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν με παρρησία ότι οι δανειολήπτες θα πρέπει να είναι σωστοί απέναντι στις τραπεζικές υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, ως δανειολήπτες τα δύο κόμματα αποφάσισαν να χαράξουν άλλο δρόμο και να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια, τις όποιες ρυθμίσεις. Βέβαια, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι πλέον οι τράπεζες είναι στα χέρια του ελληνικού δημοσίου και αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πληρώσουν τα δάνειά τους, τότε πολύ πιθανό θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός! Το γνωστό θύμα: ο ελληνικός λαός!

 

Για το σκάνδαλο με τα δάνεια που οι τράπεζες (και κυρίως οι κρατικές) χορηγούσαν στα κόμματα, έχουμε ασχοληθεί και κατά το παρελθόν. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 270 εκατομμύρια ευρώ έχουν βγει από τα ταμεία των κρατικών τραπεζών και κάτω από μη διαφανείς συνθήκες κατέληξαν στα κόμματα και από εκεί κανείς δεν γνωρίζει που… Μόνο που με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται πλέον και η Ελληνική Δικαιοσύνη.

 

Ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κ. Γιώργος Καλούδης στο πόρισμα που συνέταξε – ύστερα από πολυπρόσωπη έρευνα, πάντα υπό την αιγίδα τους – έκρινε ότι έπρεπε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά υπαλλήλων τραπεζών για απιστία αλλά και διώξεις για ηθική αυτουργία κατά επτά στελεχών που διετέλεσαν γενικοί διευθυντές των κομμάτων ή είχαν ενεργό ρόλο στη σύναψη των δανειακών συμβάσεων. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τους: κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο (ΠΑΣΟΚ), κ. Κωνσταντίνο Σημαιοφορίδη (ΝΔ), κ. Γιάννη Παπακωνσταντίνου ΠΑΣΟΚ), κ. Μενέλαο Δασκαλάκη (ΝΔ), κ. Νίκο Σοφιανό (ΚΚΕ) και κ. Αθανάσιο Σκορδά (ΝΔ). Παράλληλα ο εισαγγελέας ζητούσε να επιληφθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της εμπλοκής τριών βουλευτών, του κ. Κώστα Γείτονα, του κ. Τηλέμαχου Χυτήρη και του κ. Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ), καθώς οι σχετικές πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων τους.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρουσία στη «αμαρτωλή» λίστα του ονόματος του Αθανάσιου Σκορδά κι αυτό γιατί φέρεται να πρωταγωνιστεί στην πολύκροτη υπόθεση των θαλασσοδάνειων. Ο κ. Σκόρδας, ο οποίος αντιμετώπισε με τόση απαξίωση τους έλληνες δανειολήπτες τασσόμενος υπέρ των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, μπορεί να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Ίσως να είναι η Θεία Δίκη για έναν πολιτικό που δεν έδωσε σημασία στις ανάγκες των ψηφοφόρων του και υποστήριξε με τόσο θέρμη τις… τράπεζες και τη τρόικα!

 

Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία που υπερψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 από τη Βουλή, στην ουσία απαλλάσσει τους υπευθύνους των εμπλεκομένων τραπεζών από ποινικές ευθύνες σε ο,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.