Αθανασίου: Θα επανεξεταστεί διάταξη που αφορά τις ευθύνες διοικήσεων τραπεζών

Η είδηση αυτή πέρασε στα ψιλά παρά το μεγάλο σάλο που προκλήθηκε για τα επισφαλή δάνεια του ΤΤ αλλά και τις συνεχείς αποκαλύψεις για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων που αγγίζουν τα 270 εκατ. ευρώ.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου, κατέστησε σαφές ότι θα επανεξεταστεί η διάταξη που ορίζει ότι δεν συνιστά απιστία για τη διοίκηση των τραπεζών η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με ΝΠΔΔ ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον έχουν προηγηθεί αποφάσεις από τις εγκριτικές επιτροπές της τράπεζας και εφόσον τηρήθηκαν κατά τη χορήγηση τους οι κανονιστικές πράξεις της ΤτΕ.

Το εν λόγω έγγραφο του κ. Αθανασίου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης και αιτήματος κατάθεσης εγγράφων του πρώην προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη.

Υπενθυμίζεται οτι, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον περασμένο Απρίλιο με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο με τίτλο «Διαμόρφωση Φιλικού Αναπτυξιακού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις», το οποίο περιλαμβάνει την προκλητική διάταξη (άρθρο 78), για τη χορήγηση ποινικής ασυλίας στους τραπεζίτες που έδωσαν θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με σχεδόν ανύπαρκτες εγγυήσεις.

 

Ειδικότερα, επικαιροποιημένα στοιχεία για τις υποθέσεις απιστίας διοικήσεων και στελεχών τραπεζών που σχετίζονται με τη σύναψη δανείων με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

 

Πρόκειται για έγγραφα από τις εισαγγελίες Εφετών και των εφετείων της χώρας τα οποία είχε ζητήσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

 

Ο κ. Κακλαμάνης είχε υποβάλει το αίτημα μετά την ψήφιση διάταξης του Ν. 4146/13 που ορίζει ότι δεν συνιστά απιστία για τον πρόεδρο, τα μέλη του ΔΣ και τα στελέχη των τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα καθώς και εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον έχουν προηγηθεί αποφάσεις από τις εγκριτικές επιτροπές της τράπεζας και εφόσον τηρήθηκαν κατά τη χορήγηση τους οι κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Από το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου καθίσταται σαφές ότι το ζήτημα της συγκεκριμένης διάταξης «θα τεθεί υπόψη της Επιτροπής που συστάθηκε για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα και θα συνεξετασθεί με το κατ΄ εξοχήν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών».

 

Ο κ. Κακλαμάνης και στο παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, με την αίτηση κατάθεσης εγγράφων, έχει διατυπώσει τη θέση ότι η διατήρηση σε ισχύ της συγκεκριμένης διάταξης χρησιμεύει για τη συγκάλυψη παράνομων δανειοδοτήσεων και εν γένει παροχής πιστώσεων από τράπεζες προς ΝΠΔΔ ή ΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 

Η υπόθεση της ασυλίας των τραπεζιτών κι η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των επισφαλών δανείων του ΤΤ, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια ζητήματα απονομής δικαιοσύνης όταν αφορά την εμπλοκή τραπεζιτών.

 

Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύματα ανέφεραν  οτι εκπρόσωπος του ΔΝΤ απηύθυνε συστάσεις σε δικαστές που ήταν παρόντες να εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών σε υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.Κατηγορηματικά διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, όμως, η λάσπη είχε ήδη διακινηθεί εισάγοντας αμφιβολίες στην κοινή γνώμη για την αξιοπιστία της δικαιοσύνης.

 

Η αξιοπιστία της δικαιοσύνης αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, και βασικό καταφύγιο για τον πολίτη που θεωρεί οτι αδικείται. Για αυτό και πρέπει να προστατεύεται σαν κόρη οφθαλμού κι όχι να γίνει αντικείμενο φημολογίας με άγνωστη προέλευση και σκοπιμότητα.

 

Danioliptes.gr