του Άγγελου Αγγελίδη

Έμμονη ιδέα έχει γίνει στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Αθανάσιο Σκορδά, η ιστορία με τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Με κάθε τρόπο μεθοδεύει την πλήρη απελευθέρωση της άρσης και επομένως το άνοιγμα στο πλειστηριασμό και στην απώλεια σπιτιών για εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες.

Ο κ. Σκορδάς είναι αυτός που πρωταγωνιστεί στο άτυπο κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που συνεδρίασε χθες το απόγευμα. Στόχος του Συμβουλίου -σύμφωνα με την ανακοίνωση- είναι να πλησιάσει η Ελλάδα τα ευρωπαϊκά πρότυπα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Κοντολογίς, να αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών και τα σπίτια να αρπάζονται από τους τραπεζικούς γύπες, οδηγώντας στην ανέχεια και στον εξευτελισμό τους μέχρι πρόσφατα συνεπείς δανειολήπτες.

 

Το θέμα υπάγεται στα προαπαιτούμενα της τρόικας και μεθαύριο έχει οριστεί ότι θα πραγματοποιηθεί η επίσημη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

 

Οι κυβερνώντες δεν μπορούν να κρύψουν τον διακαή τους πόθος. Το 2015 θα ξεκινήσει η πλήρης διαχείριση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και των πλειστηριασμών α’ κατοικίας. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το Συμβούλιο θα είναι λειτουργικό στο τέλος του 2014, ενώ οι προτάσεις του Συμβουλίου πρέπει να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των κομμάτων και της τρόικας.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους υπουργούς με στόχο να συντονιστεί η τετραμερής ομάδα εργασίας η οποία θα αποτελέσει το νέο συμβούλιο που θα ασχοληθεί με την οριστική διευθέτηση των κανόνων για τα ιδιωτικά χρέη και τα «κόκκινα» δάνεια, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Στόχος της ομάδας αυτής θα είναι να τεθεί η βάση συζήτησης για το όριο διαβίωσης και ο ορισμός για τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη», αλλά αυτά που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να έχουν την έγκριση των κομμάτων και της τρόικας. Χθες δεν συζητήθηκαν νούμερα αλλά οι εκκρεμότητες του κάθε υπουργείου και όπως σχολίασαν μετά τη συνεδρίαση στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοινωνικά αποδεκτό και δίκαιο σύστημα.

 

Πόσο όμως δίκαιο θα είναι ένα σύστημα που θα αρπάζει από μία οικογένεια το σπίτι της; Πόσο δίκαιο θα είναι να βγάζει στο πεζοδρόμιο τους άνεργους γονείς και τα αθώα παιδιά τους; Και τι σημαίνει “συνεργάσιμος δανειολήπτης”; Θα είναι αυτός που θα παίρνει (αν παίρνει) τον πενιχρό μισθό του και θα τον “ακουμπά” στα γκισέ των τραπεζών, αφήνοντας νηστική τη φαμίλια του; Πάνω από όλα οι τράπεζες; Τέτοια κοινωνία οραματίζονταν οι κυβερνώντες όταν έπαιρναν στα χέρια τους τη τύχη της χώρας;

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.