Η Εφορία σε ρόλο κατασκόπου θα ελέγχει κάθε κίνηση. Άλλες τέτοιες ιδέες έχετε κ. Θεοχάρη;

Να αντιγράψουν το γνωστό τηλεοπτικό παιχνίδι «Big Brother» επιχειρούν στο Υπουργείο οικονομικών, και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, καθώς με την σημερινή απόφαση τους μας δείχνουν ότι αν μη τι άλλο διαθέτουν αχαλίνωτη φαντασία!

Οι υπεύθυνοι στο ΥΠΟΙΚ είχαν την φαεινή ιδέα προκειμένου να καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή, να αναγκάσουν επενδυτικές και ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, πανεπιστήμια, κολλέγια, σχολές, σχολεία, εταιρείες τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού και ύδρευσης να αποστείλουν λεπτομερή και ονομαστικά στοιχεία για τους πελάτες τους με πλήρη καταγραφή των δαπανών που πραγματοποίησαν το 2013!

 

Στην ουσία, θα παρεμβαίνουν στις προσωπικές οικονομικές υποθέσεις των φορολογούμενων και θα τους επιβάλλουν πρόστιμο επειδή τόλμησαν να εξοφλήσουν, για παράδειγμα των λογαριασμό του κινητού τους τηλεφώνου αντί του χρέους τους στην εφορία! Το γεγονός ότι το ποσό του λογαριασμού είναι κατά πολύ μικρότερο από την οφειλή στην εφορία δεν το λαμβάνουν φυσικά υπόψη τους.

 

Ακόμα και τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, τον τύπο της ασθένειας και το είδος της χειρουργικής επέμβασης θα γνωρίζει η εφορία, ενώ οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις καταστάσεις είναι η 28η Φεβρουαρίου, η 31η Μαρτίου και η 30η Απριλίου ανάλογα με το είδος της δαπάνης.

 

Δηλαδή, εκτός από το γεγονός, ότι η εφορία μέσω των τραπεζών αποσπά αυθαίρετα από το λογαριασμό μας χρήματα επειδή χρωστάμε, τώρα θα παρακολουθεί στην κυριολεξία την κάθε μας κίνηση. Θα πρέπει να βάλουμε ολόκληρη την ζωή μας στο περιθώριο, να κόψουμε ακόμα και το παραμικρό έξοδο, για να τα δώσουμε όλα στην εφορία. «Δηλαδή αν το παιδί μου είναι άρρωστο δεν θα του αγοράσω φάρμακα κ. Θεοχάρη, γιατί πρέπει να εξοφλήσω το χρέος μου στην εφορία;» Ε, δεν έχουν το Θεό τους!

 

 

Την απίστευτη αυτή απόφαση σχολίασε ο Γιάννης Τύρης, Πρόεδρος φοροτεχνικών Β. Ελλάδας μιλώντας στο Radio1d.gr, τονίζοντας ότι με αυτά που λέει το Υπουργείο πρέπει να αλλάξουμε επειγόντως χώρα.

 

« Θέλουν να ελέγξουν τις δαπάνες των φορολογουμένων σε σχέση με τα εισοδήματα τους. Δυστυχώς κινούνται σε λάθος γραμμή. Γιατί το ΥΠΟΙΚ παρέβλεψε την πρόταση μας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με την χρήση φοροκάρτας.  Αυτό που είπαμε είναι απλό. Θα έπρεπε κάθε επιχείρηση να είναι συνδεδεμένη με την Γενική Γραμματεία έτσι ώστε την στιγμή που ο φορολογούμενος προβαίνει σε αγορές να φαίνεται ξεκάθαρα τι ξοδεύει» τόνισε ο κ. Τύρης.

 

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών τόνισε επίσης πώς «οι προτάσεις του ΥΠΟΙΚ είναι απολύτως πρόχειρες και βασίζονται στο επικοινωνιακό επίπεδο με γνώμονα τον εντυπωσιασμό του κοινού για να δείξουν ότι κυνηγούν την φοροδιαφυγή»

 

Σε ερώτηση για το αν το Υπουργείο θα μπορεί να ελέγχει με ακρίβεια τον όγκο των δεδομένων που θα στους στέλνουν οι επιχειρήσεις ο κ. Τύρης ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός. Μόνο το λογισμικό και το προσωπικό που θα χρειαστεί για να ελέγξουν την κάθε πληροφορία, θα τους κοστίσει ακριβά. Δεν είναι καιρός για να πετάμε χρήματα. Μπορούν με αυτά τα λεφτά να εφαρμόσουν την πρόταση μας με την φοροκάρτα για να παρατηρούν όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων μόνο με το ΑΦΜ τους. Έτσι θα σταματήσουμε να μαζεύουμε και αποδείξεις, που είναι ένα ακόμα αποτυχημένο μέτρο του οικονομικού επιτελείου»

 

Κλείνοντας ο Γιάννης Τύρης τόνισε ότι είναι πεπεισμένος ότι το Υπουργείο θα αποσύρει την απόφαση καθώς σε καμία περίπτωση δεν είναι εφαρμόσιμη.

 

Danioliptes.gr