Στις πλάτες του λαού τα δάνεια του Μεγάρου Μουσικής!

του Άγγελου Αγγελίδη

Χωρίς καμία ντροπή, οι κυβερνώντες αποφάσισαν ότι τα “κόκκινα” δάνεια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός! Δηλαδή, το γνωστό “θύμα” των τελευταίων ετών, το οποίο πληρώνει και πληρώνει και πληρώνει, χωρίς σταματημό!

Το σκάνδαλο εξοργίζει. Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη δημιουργία του οποίου επέβαλε ο μεγαλομανής Χρήστος Λαμπράκης (του γνωστού συγκροτήματος ΜΜΕ), προχώρησε στη λήψη τριών δανείων, ύψους 245 εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο που εγγυητής ήταν το ελληνικό δημόσιο!!! Ναι, το δημόσιο μπήκε εγγυητής σε δάνεια ενός Οργανισμού, του οποίου δεν ήλεγχε το διοικητικό συμβούλιο! Όμως, τότε ποιος μπορούσε να αντισταθεί στις απαιτήσεις και τις διαταγές του Χρήστου Λαμπράκη, ο οποίος είχε χτίσει μία αυτοκρατορία ΜΜΕ και ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις και υπουργούς;

 

Ρωτήθηκε (ή έστω ενημερώθηκε) ο ελληνικός λαός, αν ήθελε να μπει εγγυητής σε δάνεια του Μεγάρου Μουσικής; Και τώρα που το Μέγαρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τραπεζικές υποχρεώσεις του, γιατί να πληρώσει ο ελληνικός λαός; Μήπως θα πρέπει να παρέμβει και η Δικαιοσύνη προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα της εγγύησης;

 

Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για να βρεθεί λύση στο θέμα που προέκυψε. Ο άλλοτε εκδικητικός και τσιγκούνης Γιάννης Στουρνάρας, μετά χαράς αποδέχθηκε την υποχρέωση του δημοσίου να πληρώσει τα 230 εκατομμύρια ευρώ που έχουν μείνει απλήρωτα από το Μέγαρο. Ως αντιστάθμισμα, το δημόσιο θα πάρει το δεύτερο (και πιο μικρό, και πιο “φτωχό”) κτίριο του Μεγάρου και θα αποκτήσει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο. Δηλαδή, με 230 εκατομμύρια το ελληνικό -πτωχευμένο- δημόσιο αγόρασε ένα όχι τόσο εντυπωσιακό κτίριο και απέκτησε τον έλεγχο ενός Οργανισμού που είχε δανειστεί στο όνομά του! Και γι’ αυτή τη εξέλιξη, οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν. Πήραν το “μικρό” Μέγαρο, στο οποίο μόνο η Γωγώ Τσαμπά δεν έχει τραγουδήσει!

 

Με αφορμή παλαιότερα δημοσιεύματα ότι το Μέγαρο θα περάσει στο Δημόσιο και εν συνεχεία στον έλεγχο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με προοπτική μάλιστα να γίνει και διεθνής διαγωνισμός για την εξεύρεση ιδιώτη επενδυτή, παράγοντας που συμμετείχε στη σύσκεψη ξεκαθάρισε πως «ο πολιτισμός δεν πωλείται»!!!!! Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι το σχέδιο βιωσιμότητας του Μεγάρου Μουσικής δεν προβλέπει καμία απόλυση, ενώ προβλέπει, μεταξύ άλλων, και την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτει και ως συνεδριακό κέντρο. Σύμφωνα με έγγραφο που είχε διαβιβάσει στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, το Μέγαρο Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού αρχικού ποσού 245 εκατ.

 

ευρώ [95 εκατ. το 2007 από την Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα (78,8 εκατ. και 55.4 εκατ. ευρώ), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων]. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συγκεκριμένων δανείων στις 30 Ιουνίου του 2013, ήταν 229,27 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως ανέφερε στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Σταϊκούρας, «για το τρέχον οικονομικό έτος η συνολική επιχορήγηση για τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έχει διαμορφωθεί στα 6 εκατ. ευρώ και αυτή δόθηκε μετά από σχετική’ απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού».

 

Μακάρι, ο κ. Στουρνάρας και οι συνάδελφοι του στο υπουργείο συμβούλιο να έδειχναν τόσο ενδιαφέρον για τους απλούς ταπεινούς δανειολήπτες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Αλλά γιατί να δείξουν ενδιαφέρον και συμπόνια; Μήπως το σπίτι τους ήταν Μέγαρο ή είχαν πάρει δάνειο στο όνομα του δημοσίου; Οι υπουργοί ενδιαφέρονται πραγματικά μόνο για όσους εμπλέκονται στη διαπλοκή. Αδιαφορούν για τον απλό λαό.

 

Danioliptes.gr