Η αποχώρηση της Citibank

Τα στελέχη, αρχίζουν, πλέον, να παίρνουν το δρόμο της αποχώρησης από τον “κορμό” της Citibank στην Ελλάδα.

 

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, υπέβαλαν την παραίτηση τους δύο από την διοικητική πυραμίδα της αμερικανικής θυγατρικής στη χώρα μας, κάνοντας μεταγραφή σε άλλους τραπεζικούς οργανισμούς.


Η αλυσίδα των αποχωρήσεων από το άλλοτε μεγαλύτερο ξένο πιστωτικό ίδρυμα στην χώρα μας συνεχίζεται. «Στο τέλος της ημέρας, η Citibank θα κρατήσει στην Ελλάδα μια και μοναδική δραστηριότητα, αυτή των μεγάλων πελατών» λένε οι γνωρίζοντες. To corporate institution, γενικότερα, δείχνει να αποτελεί τον προνομιακό χώρο δραστηριοποίησης που επιλέγουν οι Αμερικάνοι για την εδώ παρουσία τους στο εξής.


Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι πήραν την επόμενη μεγάλη απόφαση τους.

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, με τον όμιλο Πειραιώς, για την πώληση δύο ακόμη πολύ καλών assets που έχουν απομείνει στο χαρτοφυλάκιο της Citibank Ελλάδας. Ο λόγος αφορά στις κάρτες της, γενικότερα και στην Dinners ειδικότερα, που αποτέλεσαν – ειδικά οι τελευταίες – και εν πολλοίς εξακολουθούν να αποτελούν, ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.

Το ίδιο ισχύει, τέλος, και με το άλλο μεγάλο «όπλο» που διαθέτει σήμερα, επί ελληνικού εδάφους, η Citibank. Το δίκτυο των καταστημάτων της. Για την ακρίβεια, ό,τι απέμεινε από αυτό, μετά από τη συρρίκνωση των τελευταίων ετών. Οι πληροφορίες εδώ θέλουν τις διαπραγματεύσεις να γίνονται με την Alpha Bank, η οποία ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για τα 21 καταστήματα της Citibank Ελλάδας.

 

Στην οδό Σταδίου θεωρούν ότι: α) η φιλοσοφία τους, ως προς τη λειτουργία τους, βρίσκεται πολύ κοντά στη δική τους, ενώ β) η σύνθεση του πελατολογίου τους θα τους προσδώσει υπεραξία. Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις από το μέτωπο της Citi, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Η αμερικανική μητρική εδώ και χρόνια (από το 2010, για την ακρίβεια) είχε πάρει απόφαση για συρρίκνωση της παρουσίας της στην Ευρώπη.


Σε πρώτη φάση, η Ελλάδα είχε γλιτώσει από την πλήρη αποχώρηση (που έλαβε χώρα σε αρκετές χώρες, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), ωστόσο το σχέδιο που την αφορούσε έκανε λόγο εξαρχής για σταδιακή συρρίκνωση. 
Το πρώτο βήμα έγινε με την πώληση των καλών της δανείων, σε μεγάλο fund του εξωτερικού και τα επόμενα ακολουθούν.


Οι διαρροές και τα σενάρια

Πάντως, σε ότι αφορά τις συζητήσεις τόσο με την Πειραιώς -για τις κάρτες- όσο και με την Alpha Bank για τα υποκαταστήματα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τραπεζικές πηγές έκαναν λόγο για αναμενόμενη καθυστέρηση στην επίτευξη της όποιας συμφωνίας και συνέδεαν τις εξελίξεις με τα τεκταινόμενα για τη Eurobank.


Εάν επαληθευτούν οι διαρροές από το Μαξίμου ότι το νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίησή της θα κατατεθεί (θα προηγηθούν οι απαραίτητες ζυμώσεις με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν) σύντομα τότε η υπόθεση Citibank θα προχωρήσει άμεσα. Αν όχι και απομακρυνθεί αυτή η προοπτική, όλα τα σενάρια τίθενται επί τάπητος.


Πέρα από την Εθνική που θεωρείται βέβαιο πως θα κινηθεί προς την κατεύθυνση απόκτησης της Eurobank είτε αυτή σπάσει σε «καλή ή κακή» είτε παρθεί απόφαση να κοπεί στα τρία και να μοιραστεί στις συστημικές και το ενδιαφέρον της Alpha είναι ζωηρό.


Τραπεζικές πηγές επεσήμαναν ακόμα στη “DEAL” ότι στην περίπτωση που η Eurobank «σπάσει» στα δύο το «μικρό» και «δεμένο» νέο σχήμα θα συνδυάζει και ένα ακόμα πλεονέκτημα. «Δεν θα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία είχε «χαλάσει» τον «γάμο» Εθνικής – Eurobank. Πάνω σ’ αυτές τις αντιρρήσεις είχε πατήσει η Τρόικα για να ανάψει «κόκκινο» στις συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

DEAL NEWS