Του Άγγελου Αγγελίδη
Αποτέλεσε ένα από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα της τραπεζικής «φούσκας». Ένας άνθρωπος που εμφανίστηκε από το πουθενά. Έστησε μία τράπεζα. Χορηγούσε στον εαυτό του και στους φίλους του δανεικά και αγύριστα.
Η φούσκα έσκασε με θόρυβο και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης βρίσκεται από το Δεκέμβριο του 2012 πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, ως προφυλακισμένος.
Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα εύκολου και «σκοτεινού» πλουτισμού, ο οποίος βρέθηκε από τη μία στιγμή στη άλλη, με μία φαινομενικά τεράστια περιουσία. Ο πρώην τραπεζίτης, κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης. Ο εισαγγελέας Εφετών, το έκανε αρχικά δεκτό. Όμως, στη θετική πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών προτείνει το ύψος της εγγύησης να οριστεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ! Ο πρώην ιδιοκτήτης της Proton Bank θα πρέπει να βάλει γερά το χέρι στη τσέπη. Εάν το δικαστικό συμβούλιο υιοθετήσει την πρόταση τότε o επιχειρηματίας θα καταγραφεί ως ο κατηγορούμενος που κατέβαλε τη μεγαλύτερη στα δικαστικά χρονικά της χώρας -και όχι μόνο- εγγύηση (που μάλιστα δεν μπορεί να «προέλθει» από τη δεσμευμένη περιουσία του).
Κατά τον εισαγγελέα, πρόκειται για εύλογο ποσό σε σχέση με τη ζημία που υπέστησαν οι μέτοχοι της -συμφερόντων του τότε- τράπεζας και το Δημόσιο. H προτεινόμενη εγγύηση ανέρχεται στο 1/7 των χρημάτων που κατά τη Δικαιοσύνη… απομυζήθηκαν από την Proton (705 εκατ. ευρώ) ή στο σύνολο του «γκρίζου» δανείου που έλαβε ο Α. Λαυρεντιάδης από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπόθεση για την οποία επίσης κατηγορείται (όπως και για τη «γλάστρα-βόμβα» σε άλλο επιχειρηματία).
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατέστρεψε όχι μόνο τους μετόχους της τράπεζας του, αλλά όσους είχαν συναλλαγές με αυτήν καθώς και τους δεκάδες εργαζόμενους που είχε αποκτήσει μέσω παράλογων επιχειρηματικών κινήσεων του. Έπαιρνε προσωπικά δάνεια από την τράπεζά του, τα οποία ουδέποτε φέρεται να επέστρεψε. Μοίραζε δάνεια στους κολλητούς του και όλα αυτά κάτω από τη μύτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία για μία ακόμη φορά δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κάποιος ποιος είναι ο ελεγκτικός ρόλος της ΤτΕ; Και αν ένα τέτοιο πάρτι είχε στηθεί σε μία σχετικά «μικρή» τράπεζα, όπως ήταν η Proton, ποιος μπορεί να διασφαλίσει τους έλληνες πολίτες και φορολογουμένους ότι δεν γινόταν το ίδιο και στις λεγόμενες «μεγάλες» ή «συστημικές» τράπεζες;
Τώρα, που οι συγκεκριμένες τράπεζες έχουν περάσει στον έλεγχο του δημοσίου, έχει γίνει κάποια έρευνα για το πώς λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως ήρθε η ώρα να γίνει;
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.