Σε «πάγο» το γερμανικό σχέδιο;

Έχει γραφεί και έχει αναλυθεί, πιστεύω σε όλες του τις διαστάσεις, το σχέδιο των Γερμανών για την Ίδρυση πέντε τουλάχιστον υποκαταστημάτων Sparkasse σε διάφορες ελληνικές πόλεις.

 

Από τη μια θετικά σχόλια του τύπου «επενδύσεις στην Ελλάδα» και «παροχή ρευστότητας» και από την άλλη αρνητικά. Κι αυτό γιατί μπορεί τα γερμανικά Ταχυδρομεία και η μεγάλη αναπτυξιακή τράπεζα KfW που θα επενδύσει στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο να θέτουν τον όρο ότι δεν θα «εισβάλλουν» εκεί όπου υπάρχουν ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες, αλλά βλέπετε τι γίνεται με τα λουκέτα και σε αυτές.

 

Ο προβληματισμός προέρχεται και από τις συστημικές τράπεζες και επιπλέον τίθεται ένα άλλο μείζον θέμα. Κατά πόσον τα Sparkasse μπορούν να δημιουργήσουν ζημιά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι Γερμανοί θέλουν τα ελληνικά χρήματα και για να στηρίξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά και για να απλωθούν στην Ελλάδα.

 

Επαναλαμβάνουμε. Όλα αυτά είναι γνωστά. Εκείνο που τώρα πρέπει να επισημανθεί είναι άλλο. Το χρονοδιάγραμμα των Γερμανών πάει προς τα πίσω. Το ενδιαφέρον τους, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν είναι «ζεστό», όπως στο πρόσφατο παρελθόν.

Τότε που, για παράδειγμα, είχε έρθει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωση Ταμιευτηρίων (Deutsche Sparkassen und Giroverband), Γκέοργκ Φάρενσον.

 

Εν ολίγοις οι Γερμανοί έχουν εξαφανιστεί, λένε οι αρμόδιοι υπουργοί. Ορισμένοι τοποθετούν ενδεχόμενες εξελίξεις την 14η Μαρτίου στη συνάντηση των αδελφοποιήσεων των πόλεων που θα γίνει στην Κολωνία.

 

DEAL NEWS