Η αβάσταχτη ελαφρότητα της Citibank

Στα μέσα της εβδομάδας έκπληκτοι χιλιάδες κάτοχοι πιστωτικών καρτών τις Citibank έλαβαν επιστολή από την τράπεζα ότι τους… πούλησε.

 

Είναι σίγουρο ότι θα την κυνηγήσουν οι δανειολήπτες (που δεν ερωτήθηκαν αν συναινούν να αλλάζει χέρια η οφειλή τους).

 

Όμως πρέπει να βιαστούν, γιατί, όπως ακούσατε, το δίκτυο λιανικής βρίσκεται ένα βήμα πριν από την αγκαλιά της Alpha Bank και το πράγμα θα μπλέξει και άλλο.

 

Η αμερικανική τράπεζα θέλει να διατηρήσει στην Ελλάδα μόνο το shipping και το corporate banking κι έτσι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με την Alpha. Άλλωστε πωλητήριο είχε κρεμαστεί στο μαγαζί εδώ και χρόνια.

 

Τι και αν έλεγε ο Γκραντ Κάρσον, ο τοποτηρητής της Citi στην Αθήνα, ότι θα συνεχίσει η τράπεζα να στηρίζει την παρουσία της στην Ελλάδα; Ήθελα λοιπόν να βάλω λίγο πλάτη και να δω ποιοι είναι οι καινούργιοι πιστωτές των άτυχων κατόχων καρτών και καταναλωτικών της Citi που κρύβονται πίσω από την αδειοδοτημένη από την ΤτΕ, M-Credit.  Είναι, λοιπόν, η ιρλανδική Polis Finance Limited.

 

Η Polis Finance ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο ακριβώς και απέκτησε το ελληνικό χαρτοφυλάκιο τον Μάιο. Σύντομα μετά εισήχθη στο Cayman Islands Stock Exchange.

Έχει την έδρα της στο Δουβλίνο, στην οδό Mercer Street Lower, στον αριθμό 2, στο Beaux Lane House, στον δεύτερο όροφο. Νόμιμοι εκπρόσωποι της είναι οι Sean Ο’ Sullivan και Padraic Doherty, που με βάση στοιχεία του «businessweek» συμμετέχουν ή συμμετείχαν στα διοικητικά συμβούλια περισσότερων από 200 ιρλανδικών επιχειρήσεων («επαγγελματίες αχυράνθρωποι»;).

 

Η συνολική ονομαστική αξία των υπολοίπων των καρτών και των καταναλωτικών δανείων της Citi που αγόρασαν είναι της τάξης των 216.000.000 ευρώ. Η αγορά εκτιμά ότι δεν πρέπει να πλήρωσαν πάνω από το 30% με 40% της ονομαστικής αξίας. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να τους κάνουμε και εμείς ένα γενναίο «κούρεμα».


Δεν πρέπει;

 

dimokratianews