Τεράστιες ανατροπές σε ωράρια εργασίας και μισθούς, αλλά και απολύσεις με ακόμα μεγαλύτερη ευκολία απαιτεί η τρόικα.

 

Με στόχο να εξασφαλίσουν «μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασία», οι επικεφαλής των δανειστών φέρεται ότι είναι αποφασισμένοι να πιέσουν για να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην αγορά εργασίας. Κάτι τέτοιο όμως σημαίνει ωράρια-λάστιχο και ασφαλιστική κάλυψη υπό προϋποθέσεις, ενώ οι απολύσεις θα γίνουν πιο εύκολες, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Πίσω από τον όρο «ευελιξία» η τρόικα απαιτεί σκληρές και επώδυνες παρεμβάσεις στον εργασιακό χάρτη της χώρας, τις οποίες αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία».

 

Οι παρεμβάσεις που έχουν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά είναι οι ακόλουθες: 1 Ομαδικές απολύσεις: Στόχος της τρόικας είναι οι ήδη φθηνότερες και γρηγορότερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα να γίνουν και μαζικότερες, ακόμη και με πλήρη απελευθέρωση του ορίου.

 

Σε πρώτη φάση οι πιέσεις εστιάζονται στο να πάψει να ισχύει το βέτο του υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη συμφωνήσει στην άρση του βέτο και απομένει να ρυθμιστεί εάν κάτι τέτοιο θα προκύψει με νόμο που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ή εάν θα περάσει με απλή υπουργική απόφαση.

 

Ωστόσο δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα η τρόικα να ανακινήσει και πάλι το ζήτημα τα (περαιτέρω) μείωσα των αποζημιώσεων για λόγους απολύσεις. Ομαδικές απολύσεις θεωρούνται όσες γίνονται -από επιχειρήσει που απασχολούν περισσότερους από 20 εργαζομένους- για λόγους που δεν αφορούν το πρόσωπο των απολυμένων.

 

Το όριο που οι απολύσει θεωρούνται ομαδικές είναι σε μηνιαία βάση: α) έως έξι εργαζόμενοι, προκειμένου για επιχειρήσεις που στην αρχή του μήνα απασχολούν από 20 έως 150 εργαζομένους. β) Ποσοστό 5% του προσωπικού και έως 30 εργαζόμενοι για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένου.

 

Η τρόικα θέλει ακόμα πιο εύκολες μαζικές απολύσεις, ωράριο – λάστιχο, ασφάλιση υπό προϋποθέσεις, άρση μονιμότητας στο Δημόσιο, ανατροπές στις συμβάσεις, ενοικίαση εργαζομένων και μείωση των αποζημιώσεων.

 

Πλήρης εφαρμογή της άρσης της μονιμότητας, με στόχο ης απολύσεις σε ΔΕΚΟ: Οι εκπρόσωποι των δανειστών εγείρουν αντιρρήσεις, ζητούν εξηγήσει και αλλαγές για τη διατήρηση τις «προστασίας» ομάδας «παλιών» εργαζομένων σε ΔΕΚΟ, ώστε να καταργηθεί στην πράξη η μονιμότητά τους.

 

Με διάταξη από Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) από τις 14/2/2012 συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που λήγουν με τη συμπλήρωση ορίου ηλικίας ή με τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης νοούνται συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Άρα οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία μπορούν να απολυθούν όπως όλοι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και συνεπώς δεν ισχύει η μονιμότητά τους. Παρ’ όλ’ αυτά η τρόικα έχει διαπιστώσει ότι οι υπάλληλοι αυτοί παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και απαιτεί κατά γράμμα εφαρμογή τις ΠΥΣ, δηλαδή απολύσεις σε ΔΕΚΟ «εδώ και τώρα».

 

Κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Σύμφωνα με τον ν. 3986/11, ένας εργοδότης μπορεί να απασχολήσει έναν εργαζόμενο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, εφόσον πληρούνται αντικειμενικοί λόγοι και δεν εκπληρώνει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, έως και τρεις φορές και σε διάστημα συνολικά τριών ετών.

 

Σε περίπτωση που αυτό γίνει περισσότερες φορές, τότε η σύμβασή του μπορεί να μετατραπεί σε σύμβαση αορίστου χρόνου, καθώς τεκμαίρεται ότι με αυτήν επιδιώκεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών της επιχείρησης.

 

Οι νέοι «σκλάβοι»

Προσωρινή απασχόληση – ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι: Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι προωθούνται έως σήμερα μέσω ιδιωτικών εταιριών, κυρίως στους κλάδους της καθαριότητας και της φύλαξης, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η τρόικα θέλει να ανοίξει το πεδίο αξιοποίησης των ενοικιαζόμενων εργαζομένων και να μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες.

 

Η τρόικα θέλει να αλλάξει η διαδικασία και να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η σύμβαση ορισμένου χρόνου, καθώς έτσι οι εργοδότες μπορούν πολύ πιο εύκολα να απολύσουν εργαζομένους καταβάλλοντας μικρότερη αποζημίωση. Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού ή εισαγωγή του θεσμού των mini jobs: Σήμερα ισχύει κατώτατες μισθός 586 ευρώ μεικτά για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ηλικίας 25 ετών και άνω. Για τους υπαλλήλους που είναι κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 511 ευρώ μεικτά. Η τρόικα προτείνει είτε να υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από το 2016 και μετά είτε να επιλεγεί η φόρμουλα για μικροεργασία (mini jobs).

 

Πρόκειται για προσφορά θέσεων εργασίας με περιορισμένη ασφάλιση και μηνιαίες αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ.

 

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα: Σήμερα, σε επιχειρήσει στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασία έως 40 ώρες εβδομαδιαίοι επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ ωρών.

 

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι οι επιπλέον των 40 (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασία μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης). Αντί τα παραπάνω μειώσεως των ωρών εργασίας επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ρεπό ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες σε διάστημα 12 μηνών.

 

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή αυτής της επιπλέον εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

 

Η τρόικα θέλει να μην μπορεί να υπάρξει δυνατότητα άρνησης από την πλευρά των εργαζομένων.

 

Δικαίωμα lock out για τους εργοδότες: Σε περιπτώσει παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων προτείνεται οι εργοδότες να έχουν το δικαίωμα αντικατάστασης των απεργών και απόλυσής τους χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Βασίλης Αγγελόπουλος από dimokratianews

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.