Χρειάστηκε να απαντήσει ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος σε ερώτηση ευρωβουλευτή (!) την προηγούμενη εβδομάδα για να μάθουμε ότι ελληνικά κόμματα χρωστούν 270 εκατομμύρια σε τραπεζικά Ιδρύματα, εκ των οποίων τα 200 περίπου στην πρώην Αγροτική Τράπεζα.
Η μερίδα του λέοντος από αυτά δόθηκε στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται σε αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους του, λόγω εκλογικής κατάρρευσης και συρρίκνωσης της κρατικής επιχορήγησης (στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, με μικρό χρέος και κατακόρυφη αύξηση των εκλογικών του ποσοστών, είναι ίσως το μόνο αξιόχρεο πολιτικό κόμμα).
Το σκάνδαλο εντοπίζεται καταρχάς στο γεγονός ότι τα δύο κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης απέσπασαν δάνεια από κρατική τράπεζα, με εγγύηση μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις προς αυτά στη βάση των εκλογικών τους αποτελεσμάτων. Με άλλες λέξεις, η διορισμένη από τις κυβερνήσεις των ίδιων αυτών κομμάτων διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας θεώρησε ως δεδομένο ότι εκείνα θα εξακολουθούσαν την επόμενη δεκαετία να σημειώνουν τις ίδιες εκλογικές επιδόσεις, ως εάν οι ψηφοφόροι να ήταν αλυσοδεμένοι σε αυτά.
Χειρότερα ακόμη, με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίστηκε ο ν. 4146/2013, με το άρθρο 78 του οποίου χορηγείται αμνηστία στους διοικούντες την Αγροτική Τράπεζα για τα επισφαλή αυτά δάνεια, κατά παράβαση του άρθρου 47 του Συντάγματος.
Και βέβαια η τράπεζα «ανακεφαλαιοποιήθηκε» από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με χρήματα που δανείστηκε το ελληνικό κράτος και επιβαρύνουν περαιτέρω το υπέρογκο χρέος του, ενώ στη συνέχεια εκποιήθηκε σε άλλη, ιδιωτική τράπεζα.
Εξάλλου, όχι μόνο καλύπτεται με τις παραπάνω μεθοδεύσεις η λεηλασία του δημόσιου χρήματος που έγινε στο παρελθόν από τα κόμματα εξουσίας, αλλά δεν διαφαίνεται καμία προοπτική παύσης της για το μέλλον.
Σειρά προτάσεων της αρμόδιας για την καταπολέμηση της διαφθοράς επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα διασφάλιζαν έλεγχο και διαφάνεια στις ροές του πολιτικού χρήματος, έχει αγνοηθεί από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση, αφού κανένα σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος.
Κ. Χ. Χρυσόγονος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ
Έθνος