«Καμπανάκι» δανειοληπτών προς τις τράπεζες

Τη στιγμή που πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για κυβερνητική πρωτοβουλία με στόχο την εξόντωση των «κόκκινων» δανείων, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος ετοιμάζει αντεπίθεση προς τις τράπεζες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο γιο την ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, ενδεχομένως με δημόσιες προτάσεις εξαγοράς των warrants προκειμένου να πωληθούν οι μετοχές με κέρδος στην πορεία.

 

Να φέρουν κοντά τους δανειολήπτες με προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους επιδιώκουν οι τράπεζες, ενώ ακόμη και η έναρξη νομικών διαδικασιών θα λειτουργεί καταρχάς, ως υπενθύμιση για να κινητοποιήσει τους «ξεχασμένους». Η συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο των υποδιευθύνσεων, που αρχίζουν σταδιακά να λειτουργούν, έχει ως βάση να ωθήσει σε συνεργασία τους δανειολήπτες, αρκετοί εκ των οποίων έχουν απομακρυνθεί από φόβο για τις συνέπειες της αδυναμίας εξυπηρέτησης των δανείων τους.

 

Οι τράπεζες που, βρίσκονται ενώπιον νέας ανακεφαλαιοποίησης επιχειρούν να «έρθουν πιο κοντά» με τους δανειολήπτες τη στιγμή που, τους έχουν παρακρατήσει παρανόμως τεράστια χρηματικά ποσά. Παρόλα αυτά, κανείς δεν αναφέρεται σε αυτά τα ποσά που αποκόμισαν παράνομα οι τράπεζες, θεωρώντας πως είναι νομίμως αποκτηθέντα και τώρα απαιτούν να αποπληρωθούν από τους χειμαζόμενους από την οικονομική κρίση Έλληνες πολίτες.

 

Ήδη οι τράπεζες επιχειρούν «να τους βάλουν εκ νέου στο παιχνίδι», ειδικά δε τους ιδιώτες και τις μικρές επιχειρήσεις.

 

Αφού, λοιπόν, στέρησαν από την αγορά την απαραίτητη ρευστότητα οδηγώντας χιλιάδες επιχειρήσεις στο λουκέτο, τώρα ετοιμάζονται να μπουν σε διαδικασία αξιολόγησης της βιωσιμότητας τους.

 

Για τις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, η στρατηγική καθορίζεται ανά περίπτωση και πάλι όμως έχει ως στόχο να υπάρξει έμπρακτη συνεργασία, για να βρεθούν λύσεις βιώσιμες. Ακριβώς η αξιολόγηση του βιώσιμου ή μη χαρακτήρα των επιχειρήσεων είναι η αφετηρία για τις τράπεζες, που θεωρούν πλέον δεδομένο οτι δεν θα δεσμεύονται εφεξής πόροι σε μη βιώσιμα σχήματα. Η συζήτηση αυτή αφορά εν τέλει όλη την Ευρώπη, όπου διαπιστώνεται οτι μεγάλοι όμιλοι κρύβουν κάτω από το χαλί, σε αναδιαρθρώσεις, προβληματικά δάνεια, τα οποία και δεν αποτυπώνουν στους ισολογισμούς τους.

 

Μόνο που για τους μεγάλους ομίλους που κρύβουν «κάτω από το χαλί» προβληματικά δάνεια και αναδιαρθρώσεις δε φταίνε παρά οι ίδιοι οι τραπεζικοί που επιτρέπουν κάτι τέτοιο όταν για τους οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα δεν παρουσιάζουν καμία ελαστικότητα στην αποπληρωμή του δανείου τους. Για αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη λόγους,  ξεκινά από σήμερα η αντεπίθεση των δανειοληπτών, επιστρατεύοντας τα «όπλα» που χρησιμοποιούν οι τράπεζες εναντίον τους.

 

Περισσότερα προσεχώς…

 

Danioliptes.gr