Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) για το μέλλον της τραπεζικής ενοποίησης.

 

Τις προηγούμενες ημέρες είχε δημιουργηθεί έντονο παρασκήνιο γύρω από το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης, καθώς κλιμακώθηκε η διαμάχη αναφορικά με την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, καθιστώντας μάλιστα αναγκαία και την παρέμβαση της ελληνικής προεδρίας, η οποία απηύθυνε έκκληση για «χρυσό συμβιβασμό» ανάμεσα στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο.

 

Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ ήταν ο τελευταίος μιας σειράς αξιωματούχων που προανήγγειλαν λουκέτο για όσες τράπεζες αποτύχουν στα stress tests, εκφράζοντας την άποψη ότι εάν κάποιες αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, θα πρέπει να κλείσουν.

 

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις ίδιες δηλώσεις είχαν προβεί και η Ντανιέλ Νουί, η πρόεδρος της νέας εποπτικής αρχής των τραπεζών της Ευρωζώνης και ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ, η ολοκλήρωση των συζητήσεων για τον τρόπο εκκαθάρισης είναι το πιο σημαντικό θέμα εν όψει των ευρωεκλογών του Μαιου, επειδή οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

 

Και η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωβουλή και στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ως προς το ποιoς θα αποφασίζει εάν μία τράπεζα θα κλείσει και ποιoς θα πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό.

 

Ποιες ελληνικές τράπεζες θα σωθούν και ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;

 

Τι χρειάζεται η τραπεζική ενοποίηση και τι χρειάζονται οι κανόνες για τον «ξαφνικό θάνατο» προβληματικών τραπεζών όταν, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, το τραπεζικό σύστημα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιρλανδία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις κατά τις δοκιμασίες αντοχής που θα διενεργήσει η ΕΚΤ;

 

Προφανώς, κάτι τρέχει αλλά, μέχρι στιγμής, κανείς αρμόδιος δεν επιβεβαιώνει ανοιχτά.  Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μετά τα τεστ αντοχής που αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα αυτό το μήνα, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, στη Βουλή χωρίς να δείχνει να ανησυχεί για αυτό.

 

«Κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθούν και άλλα κεφάλαια για τις τράπεζες», δήλωσε ο Γιώργος Προβόπουλος στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπως αναφέρει το Reuters (16/1). Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι τα 8 δις ευρώ περίπου που έχουν απομείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), επαρκούν για να καλυφθούν οι όποιες επιπλέον ανάγκες.

 

Άρα ποιος θα πληρώσει κι αυτόν τον λογαριασμό; Ο ελληνικός λαός.

 

Danioliptes.gr     

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.