Οι τράπεζες κουνούν συνεχώς το δάχτυλο στους πολίτες προκειμένου να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και να καλλιεργήσουν μία «σχέση ειλικρίνειας» μαζί τους, τώρα όμως, ήρθε η ώρα να έρθουν στη φόρα και τα δικά τους άπλυτα.
Στην Έκθεση Πεπραγμένων του 2013 η Αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος εστιάζει την προσοχή της στο φαινόμενο της υπεξαίρεσης εκ των έσω στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε πυρήνες διαφθοράς εντός των τραπεζών φαίνεται πως επικεντρώνει την ερευνά της η Αρχή καταπολέμησης μαύρου χρήματος, βάσει των περιπτώσεων που εντοπίστηκαν ήδη κατά την προηγούμενη χρονιά και οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης Πεπραγμένων του 2013, που δημοσιεύει σήμερα με την Εφημερίδα των Συντακτών, δήμαρχοι, γιατροί, δημόσιοι λειτουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να διατηρούν τα πρωτεία στη φοροδιαφυγή. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον πρόεδρο και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδη που υπογράφει και το σχετικό κείμενο, εκείνο που κυρίως απασχόλησε τις ενέργειες της Αρχής κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο ήταν «η αντιμετώπιση ενός καινοφανούς και ιδιαίτερου είδους οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας που θα μπορούσε περιφραστικά να χαρακτηριστεί ως φαινόμενο της “καταλήστευσης των τραπεζών εκ των έσω”».
Επισημαίνεται ιδιαίτερα, δε, από τον πρόεδρο της Αρχής, ο οποίος και επικυρώνει τα αυτονόητα, πως «ήταν εξαιρετικά δυσχερές να αντλήσουμε από τις τράπεζες πληροφορίες και στοιχεία τα οποία στρέφονταν εναντίον των Διοικήσεών τους. Παρά τις εγγενείς αυτές δυσχέρειες, η Μονάδα κατάφερε σε αρκετές περιπτώσεις να αποκαλύψει και να τεκμηριώσει συγκεκριμένες εγκληματικές συμπεριφορές, δεσμεύοντας παράλληλα σημαντικά ποσά εγκληματικού προϊόντος».
Κατά τα λοιπά, έχουν παραπεμφθεί συνολικά 413 υποθέσεις ψευδούς δήλωσης «πόθεν έσχες» και βεβαίωσης παραβάσεων του νόμου 3213/2003 στον αρμόδια εισαγγελέα και έχουν δεσμευθεί 200.163.281 ευρώ. Τα 73 εκατομμύρια από αυτά σχετίζονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής, 124 με οικονομικά εγκλήματα, 1,5 εκατ. με ηλεκτρονικές απάτες και 1,1 με υποθέσεις ναρκωτικών.
Πρώτοι στη λίστα της φοροδιαφυγής εξακολουθούν να βρίσκονται δήμαρχοι (75 περιπτώσεις), γιατροί και διευθυντές ΕΣΥ (62).
Ακολουθούν, κατά σειρά, πρόεδροι ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (48), πρόεδροι και μέλη επιτροπών αξιολόγησης για διαγωνισμούς (37), μέτοχοι και εταίροι ΜΜΕ (27), γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπηρεσιών (22), δημοσιογράφοι (18), σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί φυλακών (17), μέλη αρχών και επιτροπών (15), εισηγητές και λοιποί επενδυτικών μελών (14), διαιτητές, πρόεδροι κα μέλη επιτροπών επαγγελματικού αθλητισμού (13), ελεγκτές δόμησης (10), μέλη αθλητικών ομοσπονδιών (10), επιβλέποντες μηχανικοί (9), ιδιοκτήτες εταιρειών με δημόσιες συμβάσεις (9), στελέχη αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΈΣ (7), περιφερειάρχες (6), πρόεδροι πιστωτικών ιδρυμάτων (6), δικαστικών (6) και οικονομικών επιθεωρητών (2).
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.