Θυσία τα ομόλογα ύψους 5,6 δισ. στο…βωμό των ευρωεκλογών

Σε νέες δηλώσεις- βόμβα προχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Κατηγορεί την κυβέρνηση για απεμπόληση του δικαιώματος να διεκδικήσει κέρδη, που έχουν προέλθει από ειρηνικά κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με σχετικό ερώτημα του Έλληνα ευρωβουλευτή, που δημοσιεύει σήμερα η Ελευθεροτυπία, κέρδη που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ (και έχει διανείμει στους μετόχου της) αλλά και εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν έχουν υπολογιστεί σε ανάλογη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι ξένοι επικαλούνται νομικά εμπόδια, υπαναχωρούν από την αρχική δέσμευσή τους για ανανέωση των ομολόγων που κατέχουν (ύψους 5,6 δισ. ευρώ), με συνέπεια η μη μετακύλιση αυτή (rollover) να κινδυνεύει να «χρεωθεί» στην ελληνική πλευρά και ενδεχομένο στο περίφημο «χρηματοδοτικό κενό».


Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, σχολιάζει τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι εθνικές κεντρικές  τράπεζες σχετικά με την παραβίαση του άρθρου 123 της ΕΕ. Όσοι επικαλούνται “παραβίαση” των Συνθηκών, την αγνοούσαν όταν υιοθετούσαν τέτοια μέτρα στο πλαίσιο των συνόδων του Eurogroup;». Αλλά και «με ποιο τρόπο τα κράτη-μέλη θα καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται; Η σχεδόν… μονολεκτική απάντηση σε αυτό, δίνει πάτημα στο Eurogroup και τα θεσμικά όργανα.

Το υπουργείο Οικονομικών επίσημα δεν σχολιάζει την απάντηση του Μ. Draghi, ωστόσο κύκλοι του υπουργού έλεγαν στην «Ε» ότι «…οι δηλώσει αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογική$ περιόδου εν όψει της αναμέτρησης του Μαΐου».


Ωστόσο ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρvαρας, ο οποίος πριν από λίγους μήνες δήλωνε (στη «Ναυτεμπορική», 14.10.2013) πως «.. όσο υπάρχουν τα ANFAs, τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες, τα οποία είχαν πει ότι θα ανανεώνανε, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουν ανανεώσει. Αυτή είναι η δική τους υποχρέωση, την οποία πρέπει να τηρήσουν ».


Όμως η ουσία είναι πως με απόφαση του Eurogroup (21.2.2012, 27.1 1.2012 και 13 12.2012) τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύονται να μεταφέρουν στον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους τα κέρδη που δημιουργούν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές Κεντρικές τράπεζες, όπως και τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ Σημειώνεται επίσης προς στην Πρώτη Αξιολόγηση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής αναφέρεται ότι ένα από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους  (σύμφωνα πάντα με το Eurogroup) είναι η ανανέωση (rollover) των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους.


Εύλογο είναι το ερώτημα για το λόγο της υπαναχώρησης του υπουργού Οικονομικών από πρόσφατη διακηρυγμένη θέση του (και που είχε υπερασπιστεί στα… κοινοτικά κέντρα) και που αποδεδειγμένα θα συνέβαλλε στην ελάφρυνση του χρέους.


Εύλογο είναι το ερώτημα εάν πρόκειται για κίνηση του Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ενδεχομένου να προσβλέπει σε ελάφρυνση από άλλη πλευρά, ή εάν προτίθεται να επανέλθει σε εύθετο χρόνο.

 

Danioliptes.gr