Η ώρα για νομοθετική ρύθμιση με την ποια θα μειώνεται το ανώτατο όριο αποδοχών για στελέχη 4 τραπεζών που έχουν λάβει κρατική ενίσχυση έφτασε.

Όπως αποκάλυψε το euro2day.gr υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέτει πλαφόν στις αμοιβές τραπεζιτών εφόσον οι τράπεζες έχουν δεχθεί κρατική βοήθεια. Βέβαια, η κυβέρνηση, δεν θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της παραπάνω οδηγίας. Απλώς θα θέσει νέο ανώτατο όριο ετήσιων απολαβών συνδέοντας το πιθανώς με τις πραγματικές απολαβές του διοικητή της ΤτΕ.


Θεωρητικά αυτό ισχύει και σήμερα. Δηλαδή τα τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να παίρνουν ετησίως περισσότερα χρήματα από αυτά του διοικητή της ΤτΕ(7.600 ευρώ καθαρά το μήνα). Για τα αυτονόητο, λοιπόν, πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση!

 

 Όμως, ο κ. Γ. Προβόπουλος με δική του βούληση έχει παραιτηθεί από μέρος των απολαβών του λόγω κρίσης (έβαλε ψαλίδι 30%), χωρίς αντίστοιχα να αλλάξουν οι ονομαστικές ετήσιες απολαβές του διοικητή της ΤτΕ. Έτσι, δημιουργείται το παράδοξο να υπάρχουν επικεφαλής τραπεζών με ετήσιες απολαβές υψηλότερες του διοικητή της ΤτΕ.


Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Η κριτική της αγοράς εστιάζεται στο timing της αλλαγής και τον τρόπο με τον οποίο έρχεται. Η διάταξη για τον ορισμό νέου-χαμηλότερου πλαφόν θα κατατεθεί στη Βουλή, όπως ακούμε, μαζί με το νέο θεσμικό πλαίσιο για το ΤΧΣ και τις συστημικές τράπεζες. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασκεδάσει τις αντιδράσεις συγκεκριμένων βουλευτών της πλειοψηφίας για διατάξεις του νόμου, ώστε τελικώς να τον ψηφίσουν. Και ως γνωστόν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.


Θα μπορούσαν, όμως, να ενσωματώσουν από τώρα την κοινοτική οδηγία, η οποία και πλαφόν στις ετήσιες απολαβές θέτει και bonus δίνει στους τραπεζίτες, για να επιτύχουν τους στόχους των πλάνων αναδιάρθρωσης.  Όμως, ούτε αυτό δεν κάνουν! Αφού ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στη χρεωκοπία, προκειμένου να λάβει δάνεια τα οποία αν και τα πληρώνει τα καταθέτει στις τράπεζες. Και σαν να μην έφτανε αυτό συνεχίζει να πληρώνει μισθούς μαμούθ στους τραπεζίτες που του εκβιάζουν, τον ληστεύουν και του κάνουν τη ζωή δύσκολη. (διάβασε σχετικά: Τράπεζα ζήτησε Ε1 από πελάτη για να του χορηγήσει τη σύμβαση του δανείου του).

 

Η Templeton, η BlackRock και η πρώτη έκδοση ΟΕΔ

 

Την ίδια στιγμή, οι κρατικοποιημένες τράπεζες ετοιμάζονται να πουλήσουν πολύ ακριβά ότι μπορούν για να σωθούν. Ενδιαφέρον από μεγάλα ξένα funds ακούμε ότι προσελκύουν οι παρουσιάσεις που διενεργούν, άτυπα, τρεις ξένες επενδυτικές τράπεζες για την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσω της έκδοσης πενταετούς κρατικού ομολόγου.


Πληροφορίες της εφημερίδας Μέτοχος αναφέρουν ότι η Templeton του γνωστού στην Ελλάδα Mobius έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην έκδοση, όπως και αρκετά άλλα funds.


Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα θα μπορούσε άνετα να καλυφθεί μια έκδοση της τάξης του 1 -1,5 δισ. ευρώ, εκτιμούν στελέχη που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία.


Σύμφωνα με τους ίδιους, εφόσον κλείσει η συμφωνία με την τρόικα και προχωρήσει ομαλά η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, το ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα ενταθεί δίνοντας την ευκαιρία υπερκάλυψης έκδοσης ύψους ως 3 δισ. ευρώ και με επιτόκιο που να κινείται κοντά στο 6%.


Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και από την BlackRock, το οποίο έχει κατατεθεί απευθείας στο Μαξίμου. To private equity δήλωσε διατεθειμένο να εγγυηθεί την κάλυψη έκδοσης 10ετούς ομολόγου, ενδεχόμενο που προς το παρόν δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση, καθώς η έκδοση πενταετούς εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει καλύτερο επιτόκιο συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της καμπύλης.


Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την επάνοδο της χώρας στις αγορές πριν από το Πάσχα, ακόμη και αν έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση με την τρόικα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Μια έκδοση πενταετούς της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ, εφόσον βγει με επιτόκιο γύρω στο 6%, αφενός θα ενίσχυε το ήδη καλό κλίμα για την Ελλάδα λόγω της συμβολικής επανόδου στις αγορές, αφετέρου θα υποκαθιστούσε μέρος των αναγκών που καλύπτονται από έντοκα.


Για τους παραπάνω λόγους οι εταίροι και πιστωτές μας εκτιμάται ότι δεν θα εκφράσουν ουσιώδεις αντιρρήσεις για το εγχείρημα.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.