Οι αψυχολόγητες ενέργειες του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

του Άγγελου Αγγελίδη

Σε απίστευτες και ευφάνταστες κινήσεις προχωρά ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων. Ο “περίφημος” Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ενημερώνει φορείς και φορολογουμένους μέσω του… twitter, μας έκανε τη χάρη να εμφανιστεί στη Βουλή και να ανακοινώσει δύο μέτρα που έχουν αφήσει άφωνο το πανελλήνιο.

Απλά μας ενημέρωσε πως αν κάποιος φορολογούμενος δεν καταθέσει τη δήλωσή του, τότε η εφορία θα του στέλνει εκκαθαριστικό με εκτιμώμενο φόρο! Και σαν να μην έφτανε το σοκ από το συγκεκριμένο μέτρο, ο κ. Θεοχάρης επιβάλει στα παιδιά που έχουν ακίνητη περιουσία στο όνομά τους να αποκτήσουν κωδικούς για το taxisnet.

 

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος ποιο φαεινό μυαλό εισηγήθηκε τα παραπάνω μέτρα. Κι αυτό γιατί πιθανότατα το μέτρο του “εκτιμώμενου φόρου” θα καταπέσει στα δικαστήρια, ενώ και εκείνο που αφορά τα παιδιά είναι τουλάχιστον προκλητικό, καθώς μέχρι τώρα τα ακίνητα τα δήλωναν οι γονείς.

 

Παρ’ όλες τις αντιδράσεις η Γενική Γραμματεία αρχίζει ήδη να ράβει το κοστούμι των εκτιμώμενων φόρων σε όσους φορολογουμένους δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα φορολογικές δηλώσεις. θα υπολογίζει κατ’ εκτίμηση τον οφειλόμενο φόρο και θα στέλνει το ραβασάκι μέσα σε δέκα ημέρες από τη λήξη ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης. Ο μοναδικός τρόπος για να ακυρώσει ο φορολογούμενος τον κατ’ εκτίμηση φόρο θα είναι να υποβάλει τη δήλωση. Μάλιστα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, ο φόρος αυτός θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τον κανονικό προκειμένου να αναγκαστεί ο φορολογούμενος, προφανώς σε κατάσταση σοκ, την επόμενη ημέρα από την ειδοποίηση του εκτιμώμενου φόρου να κάνει δήλωση. Οσο καθυστερεί θα είναι εις βάρος του, καθώς σε έναν εικονικό φόρο θα αρχίσουν να τρέχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις αν δεν πληρωθεί.

 

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε -χωρίς κανένα ίχνος ντροπής- ο κ. Θεοχάρης, μπορεί σε υπόχρεο υποβολής μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ να σταλεί ειδοποιητήριο οφειλής ΦΠΑ 5.000 ευρώ, το οποίο βεβαίως θα ακυρωθεί απευθείας με την υποβολή της δήλωσης. Το σοκ είναι προφανές και μάλλον δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να μην υποβάλει τις οφειλόμενες δηλώσεις.

 

Άλλωστε, από τις αρχές του έτους έχει αποσυνδεθεί η υποβολή της δήλωσης από την πληρωμή του φόρου και σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για κανέναν να μην υποβάλλει στην ώρα τους τις δηλώσεις».

 

Την ίδια ώρα, κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet θα πρέπει να αποκτήσουν και ανήλικοι αν έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία προκειμένου οι γονείς να δηλώσουν ξεχωριστά τα περιουσιακά στοιχεία των παιδιών τους. Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι «η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου τέκνου υποβάλλεται στο όνομα του ανήλικου τέκνου από τους υπόχρεους γονείς με τους προσωπικούς κωδικούς του τέκνου». Αυτό σημαίνει ότι και οι ανήλικοι θα πρέπει να αποκτήσουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Μέχρι πέρυσι η δήλωση στοιχείων ακινήτων ανήλικου προστατευόμενου τέκνου έπρεπε να υποβληθεί από τον υπόχρεο γονέα με τη χρήση του ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης του ιδίου, στο όνομα του τέκνου.

 

Ο κ. Θεοχάρης προφανώς ζει σε άλλη χώρα. Θεωρεί συλλήβδην φοροφυγάδες όσους δεν καταθέτουν φορολογική δήλωση αλλά και τα παιδιά! Και φυσικά είναι παράνομο να μην καταθέτεις φορολογική δήλωση. Ωστόσο, αυτό δεν δίνει το δικαίωμα στη Πολιτεία -η οποία υποτίθεται ότι λειτουργεί οργανωμένα και συστηματικά- να κάνει του… κεφαλιού της και να εκτιμά (!!!) το φόρο που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος. Αυτά δεν γίνονται πουθενά. Ενώ, η κοινωνία ακόμη προσπαθεί να καταλάβει ποιος ο λόγος να βάλει τα παιδιά να αποκτήσουν κλειδάριθμους του Taxisnet, όταν τα ακίνητα που έχουν στη κατοχή τους, δηλώνονται στην εφορία από τους κηδεμόνες τους. Φανταζόμαστε, ότι το επόμενο βήμα είναι να απαιτήσει από τους μαθητές της Α’ δημοτικού να βγάλουν ΑΦΜ και να δηλώνουν… επαγγελματική έδρα!

 

Danioliptes.gr