Οι κινεζικές τράπεζες αντικαθιστούν τις …ελληνικές στα δάνεια

Κινεζικές τράπεζες βρίσκονται να δανειοδοτούν μεγάλες ελληνικές εταιρίες της ποντοπόρου και οι ελληνικές τράπεζες να περιορίζονται σε θέση παρατηρητή!

Κι όμως, μετά από τόσες θυσίες του ελληνικού λαού προκειμένου να στηριχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, οι ελληνικές τράπεζες περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή για το ελληνικό επιχειρείν και σε ρόλο «μπαμπούλα» για τα ελληνικά νοικοκυριά.

 

Σύμφωνα με το Voria.gr, κινεζικές, αλλά και αμερικανικές τράπεζες, καθώς και funds και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αργά αλλά σταθερά, αντικαθιστούν τις ελληνικές τράπεζες στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ναυτιλιακών εταιριών της χώρας. Η τάση έκανε την εμφάνιση της προ τριετίας, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες δείχνει να οδεύει σε κορύφωση.

 

Βασική αιτία αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί, εξ αυτού του λόγου, στις αυξημένες ανάγκες του κλάδου. Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να αποσύρεται και μοιραία να …αντικαθίσταται από τους έχοντες το χρήμα.

 

Υπολογίζεται ότι από το 2009 μέχρι και το 2013, το υπόλοιπο των ελληνικών τραπεζών στο κομμάτι των ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων έχει απομειωθεί πάνω από 5 δισ ευρώ. Αν αναλογισθεί κανείς ότι το συνολικό υπόλοιπο πέρυσι ήταν της τάξης των περίπου 11 δισ ευρώ, τότε μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της αφαίμαξης που συντελείται στον χώρο…

 

Ούτε φέτος χρήμα στην αγορά

 

Ούτως ή άλλως, μετά την παράδοση του πορίσματος της BlackRock στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες κινήσεις αναδιοργάνωσης του χαρτοφυλακίου τους, όπου θα δοθεί και το κυριότερο βάρος.  Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια της τάξης των 5 έως 7 δισ.

ευρώ, τραπεζίτες εξηγούν ότι η πραγματική οικονομία (λόγω και των κόκκινων δανείων) θα χρηματοδοτηθεί με σημαντικά λιγότερα κεφάλαια απ’ όσα είχαν προϋπολογιστεί.

 

Τραπεζικές πηγές εξηγούν στο Πρώτο θέμα, ότι τα χρήματα που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών υπολογίζονται, στην καλύτερη περίπτωση, στα 5,5 έως 6 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το έλλειμμα χρηματοδότησης υπερβαίνει ήδη τα 36 δισ. ευρώ.

 

Με αυτό το δεδομένο, δύσκολα η οικονομία θα περάσει σε ανάπτυξη εντός του επόμενου έτους.

 

Αυτή τη στιγμή οι μοναδικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται είναι όσες έχουν καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα. To χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βρίσκεται σήμερα στα 222,4 δισ. ευρώ, αλλά, αν σε αυτό προστεθούν και οι διαγραφές δανείων στις οποίες έχουν προχωρήσει τα πιστωτικά ιδρύματα, γίνεται σαφές ότι οι τράπεζες έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τους.

 

Danioliptes.gr