Πλήρης επιβεβαίωση του danioliptes.gr και του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος για τα αποτελέσματα των δήθεν ρυθμίσεων που προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες για να περιορίσουν τα «κόκκινα» δάνεια.

Με επιχειρήματα και συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσιάσαμε πως οι δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων οδηγήθηκαν σε ναυάγιο. Το ζήτημα ανέδειξε μέσα στο Σαββατοκύριακο και το Πρώτο θέμα το γεγονός οτι παρά ότι έχουν ρυθμίσει τα δάνεια τους στο παρελθόν, οι δανειολήπτες έχουν σταματήσει να τα εξυπηρετούν.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη της τρόικας ενημερώθηκαν προ ημερών από κορυφαίες τραπεζικές πηγές ότι 1 εκατομμύριο δάνεια, τα οποία έχουν ρυθμιστεί ήδη μία φορά από το 2010 έως το 2013, βρίσκονται και πάλι στο απόλυτο όριο για να «να χτυπήσουν». Δηλαδή, οι δανειολήπτες, παρότι τα ρύθμισαν τα προηγούμενα χρόνια (είτε έχουν επιμηκυνθεί χρονικά, είτε πληρώνουν μόνο τους τόκους και όχι το κεφάλαιο, είτε μειώθηκαν τα επιτόκια κλπ.), έχουν σταματήσει να πληρώσουν τις απαιτούμενες δόσεις ήδη για 90 ημέρες. Το όριο των τριών μηνών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την αποπληρωμή ενός δανείου, καθώς είναι το σημείο όπου, σύμφωνα με τις τράπεζες, θεωρείται πλέον σίγουρο ότι θα «χτυπήσει».

 

Ούτε οτι είναι μπαταχτζής, ούτε οτι κρύβεται. Ο δανειολήπτης αποδεικνύει με αυτό τον τρόπο ότι δεν έχει πλέον την ικανότητα να το αποπληρώνει. Βέβαια, αυτό  δεν σημαίνει οτι οι τράπεζες θα διστάσουν να τους καλέσουν εκ νέου να τα ρυθμίσουν.

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πρακτικά οι ελληνικές τράπεζες, εν όψει και της ανακοίνωσης των εσωτερικών stress tests αλλά και των πανευρωπαϊκών του Οκτωβρίου, είναι υποχρεωμένες να αλλάξουν τη μεθοδολογία και να περνούν σε καθυστέρηση όσα δάνεια δεν αποπληρώνονται μετά την πάροδο των τριών μηνών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το 1 εκατομμύριο δάνεια τα 150.000 είναι στεγαστικά, τα 200.000 καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες και τα υπόλοιπα 50.000 μικρά επιχειρηματικά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται πάντως στα στεγαστικά καθώς επιπλέον 150.000 δάνεια που δεν έχουν ρυθμιστεί ποτέ στο παρελθόν φαίνεται να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα καθώς έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται.

 

Μέσα στο 2013, 70.000 περίπου δανειολήπτες προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των ασυνεπών οφειλετών, ο οποίος αριθμεί πλέον 300.000 νοικοκυριά, τα οποία καθυστερούν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών. Μεταξύ αυτών, ένας σημαντικός αριθμός αυτών έχει εγκαταλείψει πλήρως την προσπάθεια κυρίως λόγω πλήρους αδυναμίας και λιγότερο λόγω απροθυμίας.

 

Η αύξηση των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια συρρίκνωσε τον αριθμό αυτών που συνεχίζουν να εξυπηρετούνται1 εκατομμύριο ρυθμισμένα δάνεια να πληρώνουν εδώ και τρεις μήνες έστω και έπειτα από ρύθμιση.

 

Η αλήθεια για τις δήθεν ρυθμίσεις – ανάσα

 

Στην παγίδα των ρυθμίσεων του δανείου τους έπεσαν εκατοντάδες οφειλέτες, οι οποίοι θέλοντας να είναι εντάξει στην αποπληρωμή του δανείου τους, δέχθηκαν την πρόταση της τράπεζας που αρχικά τους παρουσιάστηκε ως δελεαστική. Γρήγορα, όμως, βρέθηκαν σε νέα αδυναμία αποπληρωμής και τότε συνειδητοποίησαν οτι οι τράπεζες τους είχαν «δέσει χειροπόδαρα» με νέα σύμβαση που είχε νέες προϋποθέσεις.

 

Διότι, όπως επανειλημμένα  έχουμε επισημάνει μέσα από το danioliptes.gr, νέα ρύθμιση του δανείου (είτε με χρονική επιμήκυνση, είτε περίοδο χάριτος με αποπληρωμή μόνο των τόκων, είτε μείωση των επιτοκίων κλπ.) σημαίνει υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης (Διαβάστε σχετικά: Με αυτό το σχέδιο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες τη χιονοστιβάδα των “κόκκινων” δανείων).

 

Νέα δανειακή σύμβαση σημαίνει αρχικά, οτι ο δανειολήπτης αποδέχεται την οφειλή  του, όσο κι αν αυτοί έχει «φουσκώσει» περιλαμβάνοντας παράνομους τόκους. Αυτό συμβαίνει γιατί πριν την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης δεν προηγείται όπως θα έπρεπε εκκαθάριση της οφειλής από τους παράνομους γενικούς όρους συναλλαγών. Έτσι, με την υπογραφή ο οφειλέτης αποδέχεται θέλει δε θέλει τους παράνομους τόκους που του φορτώνονται.

 

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μέλους του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης έλαβε στεγαστικό δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος το 2007, στην οποία ο τόκος υπολογιζόταν νόμιμα με βάση έτος 365 ημερών (ή 366 αν είναι δίσεκτο). Όταν το 2010, βρέθηκε σε αδυναμία αποπληρωμής του δανείου του, προχώρησε σε ρύθμιση με την τράπεζα, η οποία τον υποχρέωσε να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση. Η νέα σύμβαση, όμως, άλλαζε τα δεδομένα και προέβλεπε τον παράνομο τύπο υπολογισμού του τόκου με βάση έτος 360 ημερών και καθημερινή επιβάρυνση του δανειολήπτη της τάξεως του 1,3889%. (Διαβάστε σχετικά: Οι «ρυθμίσεις» κι οι παγίδες για τους «συνεργάσιμους δανειολήπτες»)

 

Αν αυτός ο δανειολήπτης ή κάποιος άλλος σαν αυτόν, θελήσει να προσφύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τότε στο δικαστήριο θα εμφανιστεί με μία νέα δανειακή σύμβαση, η οποία μάλιστα θα έχει ημερομηνία υπογραφής μέσα στα πέτρινα χρόνια της κρίσης. Η τράπεζα, λοιπόν, θα ισχυριστεί ενώπιον του δικαστή οτι ο οφειλέτης σύναψε δανειακή σύμβαση εν καιρώ κρίσης κι άρα θα έπρεπε να έχει υπολογίσει καλύτερα τις συνέπειες της. Κινδυνεύει να κατηγορηθεί, δηλαδή, ο δανειολήπτης για δόλο! Και δε θα μπορεί να αποδείξει οτι πρόκειται για μία σύμβαση η οποία ήταν αποτέλεσμα ρυθμίσεων της πρώτης, διότι η τράπεζα θα αρνηθεί να του χορηγήσει την πρώτη δανειακή σύμβαση για να το αποδείξει.

 

Δεν φτάνει Τα κόκκινα δάνεια δημιουργούν μεγάλα προβλήματα όχι μόνο επειδή οι τράπεζες πρέπει να τα διαχειριστούν εσωτερικά, αλλά και επειδή στερούν από την οικονομία κεφάλαια τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες επιχειρήσεις ή νοικοκυριά.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.