Η Ευρωβουλή κατακρίνει την Τρόικα και τις μεθόδους της

Του Ντην Βουλκίδη

Από το 2010 που η Ελλάδα προσχώρησε στον μηχανισμό στήριξης, η τρόικα (ΔΝΤ – ΕΚΤ – ΕΕ) έγινε μόνιμος κάτοικος Αθηνών αφού στην ουσία εκπροσωπούσε την Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση.

 

Όμως στα χρόνια που ακολούθησαν, η τρόικα μετατράπηκε σε «αφεντικό», επιβάλλοντας με ευκολία την άποψη και τα θέλω της. Απέναντι της συνάντησε αδύναμες κυβερνήσεις που όχι μόνο δεν γνώριζαν πώς να αντιμετωπίσουν την καυτή οικονομική «πατάτα» που έσκαγε στα χέρια τους αλλά υπέκυπταν πλήρως στις απαιτήσεις των «σκληρών» της τρόικας.

 

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις να ήταν μαραθώνιες, όσον αφορά την χρονική τους διάρκεια, μπορεί οι Υπουργοί να υποστήριζαν με κάθε τρόπο ότι στο τέλος θα γίνονταν αυτό που θέλουν αυτοί και όχι η τρόικα, όμως ο λαός είδε την καθημερινότητα και την ζωή του να διαλύονται από τα μέτρα λιτότητας που κάποιοι άλλοι επέβαλαν. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα αλλεπάλληλα «λάθη» του Διεθνούς Ταμείου που στοίχισαν την ζωή σε 4.000 συμπολίτες μας;

Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, έδωσε σε δυο βουλευτές της τη δυνατότητα να «καθίσουν στο σκαμνί» την τρόικα και να ελέγξουν κάθε απόφαση της μέχρι σήμερα.

 

Η έκθεση που συντάχθηκε από τους ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας και Λίεμ Χοάνγκ-Νγκοκ, αναγνωρίζει μεν πως η τρόικα «βοήθησε τέσσερις χώρες της Ε.Ε. να εξέλθουν από την κρίση» και «απέτρεψε την επιδείνωσή» της κρίσης, αλλά παράλληλα ασκεί έντονη κριτική στον τρόπο λειτουργίας της τριμερούς, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «αδύναμα χτισμένο σύστημα».

Το πόρισμα ασκεί έντονη κριτική στους δανειστές για την «αδυναμία» τους να «προσαρμόσουν τις αποφάσεις τους όταν αυτές αποδεικνύονταν αναποτελεσματικές ή βασιζόμενες σε λάθος εκτιμήσεις», κάνοντας λόγο για μονοδιάστατη στρατηγική που δε λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας ή «τις επικρατούσες συνθήκες».

 

Παράλληλα, η μελέτη τονίζει τον παραγκωνισμό των εθνικών κοινοβουλίων στην όλη διαδικασία, επισημαίνοντας μάλιστα πως συχνά τα κοινοβούλια βρίσκονταν ενώπιον της επιλογής «μεταξύ τελικής πτώχευσης ή αποδοχής των μνημονίων».

 

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει τις διαφορές και τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των τριών μελών της τριμερούς, σημειώνοντας πως τα χάσματα μεταξύ τους οδήγησαν σε μία συνολική κατάσταση όπου η τρόικα δεν ήταν «δημοκρατικά υπόλογη».Η έκθεση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με την ψηφοφορία να αναμένεται εντός του Μαρτίου.

 

Είναι θετικό το γεγονός ότι ο θεσμός της τρόικας αμφισβητείται ίσως για πρώτη φορά από την Ευρώπη αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα αλλάξει κάτι στο άμεσο μέλλον. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι οι χώρες σε κρίση δεν αντέχουν άλλα «διαρθρωτικά» μέτρα.

 

Danioliptes.gr