Για το δημοσίευμα των FT

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχεται την κατηγορία ότι αποτελεί την πηγή πληροφόρησης της εφημερίδας «Financial Times» για τις ελληνικές τράπεζες. Καλά ενημερωμένη πηγή στην Ουάσιγκτον δήλωσε στο «Έθνος» ότι το ΔΝΤ «δεν έχει την παραμικρή σχέση με το δημοσίευμα».

 

Κατά τα άλλα, η πηγή που μίλησε στο «Έθνος» υπό καθεστώς ανωνυμίας δήλωσε ότι: «Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι n Ελλάδα πηγαίνει καλά όσον αφορά την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά ανησυχεί επειδή οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθυστέρηση. Ορισμένα μέτρα έχουν υλοποιηθεί μόνο περίπου κατά το ήμισυ των δεσμεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις που πηγάζουν από το Μνημόνιο. Σε ορισμένους τομείς οι καθυστερήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες».

 

Η πηγή πρόσθεσε ότι «το Ταμείο αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατο n Ελλάδα να προλάβει (να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις) σε όλους τους τομείς πριν αυτό συμφωνήσει να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση. Δεν ζητάμε το αδύνατο.

 

Ωστόσο», είπε, «δεν μπορούμε να προσέλθουμε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο με βάση τις τρέχουσες μη ικανοποιητικές επιδόσεις στον τομέα της εφαρμογής, αλλά θα πρέπει να δούμε την Ελλάδα να λαμβάνει τα μέτρα εκείνα που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της και ως εκ τούτου θα σηματοδοτείται ότι υπάρχει συνεχής πολιτική στήριξη για το Μνημόνιο.

 

Στο περιεχόμενο αυτών των μέτρων επικεντρώνεται η τρέχουσα αποστολή μας».

 

Σύμφωνα με την καλά ενημερωμένη πηγή, «το Ταμείο είναι λιγότερο διατεθειμένο να αποδεχθεί τις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών ως ένα περιστασιακό φαινόμενο που οφείλεται στις πολιτικές ευαισθησίες σε σχέση τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και περισσότερο κλίνει στο να θεωρεί ότι είναι αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας πολιτικής αδυναμίας να υπερπηδήσει τα περιχαραγμένα κατεστημένα συμφέροντα που αντιτίθενται στις αλλαγές».

«Επομένως», πρόσθεσε, «δεν νομίζουμε ότι είναι ένα θέμα αντιμετώπισης των εκλογών, αλλά πρέπει να δούμε το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης ως απόδειξη πολιτικής βούλησης να αντισταθεί σε τέτοια κατεστημένα συμφέροντα για να μπορέσουμε να πούμε στο Δ.Σ. ότι υπάρχει ακόμα υποστήριξη για το Πρόγραμμα».

Η πηγή περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Αυτή είναι μια γνωστή εικόνα: καλή δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά πάρα πολλές ελλείψεις στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Οι ανησυχίες μας είναι σχετικά με τη βιωσιμότητα του τι έχει επιτευχθεί. Η Ελλάδα έχει πολύ καλή επίδοση στην εξάλειψη των ελλειμμάτων, αλλά ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ και της απασχόλησης δεν θα είναι δυνατή χωρίς να παρεμποδιστεί n επανεμφάνιση των ελλειμμάτων, εκτός και αν η Ελλάδα προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας προωθώντας διαρθρωτικές αλλαγές».

 

«Το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλά όσον αφορά την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά ανησυχεί για τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

 

Μιχάλης Ιγνατίου από Έθνος

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.