Πληροφορίες για επικείμενη αναδίπλωση του ΔΝΤ, όσον αφορά τη σκληρή του στάση στην αξιολόγηση των όρων με τους οποίους έχουν γίνει τα stress test στις ελληνικές τράπεζες, δεν επιβεβαιώνονται από τους εμπλεκόμενους στην διαπραγμάτευση.
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ στο Capital.gr ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να επιμένει στην κατεύθυνση της υιοθέτησης εξαιρετικά ακραίων σεναρίων για την αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών έως ότου η ευρωπαϊκή πλευρά (Eurogroup/ECB) υποχρεωθεί να ενεργοποιήσει τις εγγυητικές ρήτρες διασφάλισης της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ.
Στην τακτική των πιέσεων αυτών αποδίδονται οι διαρροές στον διεθνή οικονομικό τύπο για υπερβολικές εκτιμήσεις όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών συστημικών τραπεζών, όπως το πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times το οποίο αναφέρεται σε κεφαλαιακές ανάγκες σχεδόν τετραπλάσιες των προβλεπόμενων. Και το οποίο δεν διαψεύσθηκε αρμοδίως. Βασικό στοιχείο επιδίωξης του ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί η απαίτηση για διατήρηση –όσο διάστημα χρειασθεί– της διαθεσιμότητας των πόρων του ΤΧΣ.
Ή ακόμα και η δέσμευση μέρους των πρωτογενών πλεονασμάτων (!). Το τελευταίο μάλιστα αν και αναφέρθηκε ως ενδεχόμενο, δεν έχει εντούτοις εμπλακεί ακόμα επισήμως στην σχετική συζήτηση, αλλά και μόνο το ότι αναφέρθηκε αποδεικνύει την αδιαφορία των διαπραγματευτών για τις πολιτικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι πιέσεις αυτής της διαπραγμάτευσης. Οι διαθέσιμοι πόροι του ΤΧΣ δεν αποτελούν όμως τον τελικό στόχο του ΔΝΤ για τους οποίους πρόσφατα ο κ. Τόμσεν δήλωνε ότι “θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν επιπλέον απαιτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα stress test, εάν αυτές δεν καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλισθεί η συνέχιση της διατήρησης των ισολογισμών των τραπεζών σε υγιή κατάσταση και η ασφάλεια των καταθέσεων”. Η πίεση όπως αναφέρεται από κοινοτικές διπλωματικές πηγές ξεπερνά την δέσμευση των 8,5 – 9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και αφορά κυρίως την απαίτηση του ΔΝΤ προς την Ευρωζώνη για την ριζική αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών και την αναδιάρθρωση του χρέους. Η “στάση” αυτή έγινε ιδιαίτερα σαφής και στην πρόσφατη Σύνοδο του G-20 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.
Οπότε τι θα γίνει; Η ΕΚΤ και η Κομισιόν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν την πίεση του ΔΝΤ όσον αφορά την διαθεσιμότητα των πόρων του ΤΧΣ για τις μελλοντικές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί και ο κύκλος των ευρωπαϊκών stress test. Δεν αποδέχονται όμως τις ακραίες απαιτήσεις για προβλέψεις υπερδιπλάσιων κεφαλαίων, όπως διαρρέεται από πλευράς ΔΝΤ.
Σχετικά πρόσφατα μάλιστα και πριν φτάσει η τρόικα στην Αθήνα, η ευρωπαϊκή συνιστώσα της (ΕΚΤ/Κομισιόν) συζητούσε το ενδεχόμενο μιας μονομερούς ανακοίνωσης των τελικών εκτιμήσεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες, από πλευράς των αρμόδιων ελληνικών αρχών (ΤτΕ) στην βάση των αποτελεσμάτων της BlackRock, όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και των εκτιμήσεων των N.M. Rothschild και Ernst & Young, όσον αφορά τις αξιολογήσεις των επιχειρηματικών σχεδίων των τραπεζών (Business Plan).
Το ενδεχόμενο αυτό σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές έχει συζητηθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι να ξεκαθαριστεί η στάση του ΔΝΤ τα επόμενα 24ωρα. Τα επόμενα 24ωρα μέχρι και την συνάντηση της τρόικα με τον κ. Προβόπουλο την Πέμπτη, θα κρίνουν το κατά πόσο θα γίνει τελικά αναγκαία μία λύση με ή χωρίς την άμεση αποδοχή του ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση όμως τα όρια των αποφάσεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών “δεν θα ανατρέπουν” τους κανόνες στο πλαίσιο των οποίων θα δρομολογηθούν τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών το ερχόμενο καλοκαίρι από την ΕΚΤ και την EBA. Κατά πως φαίνεται πάντως η “τακτική” των διαρροών που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες μέσω δημοσιευμάτων στους Financial Times, θα συνεχισθεί με αλληλοσυγκρουόμενες φήμες για την στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στην τελική φάση διαπραγμάτευσης στην Αθήνα, όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Του Γιάννη Αγγέλη από capital
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.