Τον δρόμο της συγκέντρωσης με στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικότερων και αποτελεσματικότερων σχημάτων ακολουθούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες αναζητούν τον ρόλο τους στο νέο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
Ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κλάδου. Ειδικότερα η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας έχει έλθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία για τη συγχώνευσή της με τις συνεταιριστικές Δράμας, Έβρου και Σερρών. Εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα, θα δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό ίδρυμα με μερίδιο 60% στην αγορά των συνεταιριστικών τραπεζών.
Διασφάλιση βιωσιμότητας
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους που επικαλείται τραπεζικούς κύκλους, μέσα από αυτές τις κινήσεις θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος που παράλληλα με τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που βρίσκονται σε εξέλιξη θα συμβάλουν καθοριστικά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τραπεζών που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Η ανασυγκρότηση του κλάδου, εκτός από τις κινήσεις αυτές, περιλαμβάνει και μια σειρά θεσμικές αλλαγές που αφορούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και διευκόλυνσης συνεργασιών, καθώς και οργανωτικές / λειτουργικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις συγχωνεύσεις, εξετάζεται και η ενίσχυση του κεντρικού ρόλου της Πανελλήνιας Τράπεζας σε θέματα συντονισμού και παροχής κοινών προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα της τραπεζικής λειτουργίας.
Οι εκπρόσωποι των υπό εξέταση τραπεζών εκτιμούν ότι το δίκτυό τους μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός πόλου που θα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα τέτοιο σχήμα, εξηγούν, θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την επιχειρηματικότητα, εξυπηρετώντας άμεσα τους πελάτες του μέσω των υποκαταστημάτων που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ενημερωτικά κέντρα, συνδεόμενα άμεσα με την τοπική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι με την κατάλληλη προσαρμογή των προϊόντων και των υπηρεσιών στις νέες συνθήκες της αγοράς οι συνεταιριστικές τράπεζες μπορούν να στηρίξουν αποτελεσματικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας, εκτός από ρευστότητα, και την κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη.
Το ξεκαθάρισμα πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη έξι συνεταιριστικές τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να βρουν τα κεφάλαια που χρειάζονταν και η άδεια λειτουργίας τους ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (Αχαϊκή, Ευβοίας, Δωδεκανήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Λέσβου – Λήμνου, Λαμίας). Από τις υπόλοιπες κάποιες διατηρούν ισχυρά κεφαλαιακά «μαξιλάρια», ενώ άλλες συνεχίζουν τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τους με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν δύο ταχυτήτων τη συγκεκριμένη αγορά. Οπως εξηγούν, από τη μία πλευρά λειτουργούσαν «νοικοκυρεμένες» τράπεζες με ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ορθή πολιτική προβλέψεων και από την άλλη ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζονταν αδύναμα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που το νέο οικονομικό περιβάλλον δημιουργεί. Τώρα ήλθε η στιγμή, σημειώνουν, «να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι».
Κεφαλαιακή ενίσχυση
Αυτή την περίοδο σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 20 εκατ. ευρώ από την Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ σε συμπληρωματική αύξηση κεφαλαίου προχωρεί και η Τράπεζα Πελοποννήσου. Οπως αναφέρουν πηγές από τον κλάδο, η προθεσμία που έχει δοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι σχετικά ελαστική καθώς φτάνει τους δύο μήνες από σήμερα.
Εξάλλου η αγορά βρίσκεται εν αναμονή της τροποποίησης των κανονισμών λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών προς την κατεύθυνση της άρσης του πλαφόν που υπάρχει στην απόκτηση μεριδίων τους ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος νέων μετόχων στο «παιχνίδι». Σημειώνεται πάντως ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αρθεί ο περιορισμός άσκησης δικαιωμάτων ψήφου, ο οποίος θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα ώστε να μην καταλήξουν οι τράπεζες να ελέγχονται διοικητικά από μικρή ομάδα μετόχων.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.