Τα «κόκκινα» δάνεια που ρυθμίζονται θα «ξανακοκκινήσουν»

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα επισφαλή δάνεια που πλέον αγγίζουν το 31% καθώς τα μισά από τα δάνεια που ρυθμίζονται γίνονται πάλι επισφαλή σε δύο χρόνια!

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους τραπεζικά στελέχη, περίπου το ήμισυ των δανείων που ρυθμίζονται και μάλιστα, σε επίπεδο λιανικής τραπεζικής καθίστανται εκ νέου επισφαλή, ύστερα από έναν χρόνο.

 

Σύμφωνα με το «Κέρδος», αρκεί το χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών ή μάξιμουμ η διάρκεια μιας διετίας, για να επιστρέψει ένα δάνειο ρυθμισμένο στην… προτέρα κατάστασή του… Σύμφωνα με ενδείξεις και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τραπεζικά στελέχη, από τα πλέον αρμόδια τμήματα των καθυστερούμενων δανείων καθώς και αυτών της αναχρηματοδότησης δανείων, περίπου το ήμισυ των δανείων που ρυθμίζονται, δηλαδή ποσοστό 50% και μάλιστα, σε επίπεδο λιανικής τραπεζικής, καθίστανται εκ νέου επισφαλή, ύστερα από έναν χρόνο. Όπως επίσης ότι το 80% των δανείων λιανικής τραπεζικής που ρυθμίζονται, μπαίνουν ξανά σε καθεστώς καθυστέρησης ύστερα από δύο χρόνια.


Τα στοιχεία αυτά, που δεν είναι βεβαίως επίσημα, αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για το ίδιο το σύστημα, αν και δεν αφορούν τα υπέρογκα ποσά δανείων του corporate banking αλλά αναφέρονται – κάτι που επίσης προκαλεί προβληματισμό – σε δάνεια λιανικής τραπεζικής, είτε αυτά προέρχονται από τον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή από τις πιστωτικές κάρτες. Η εικόνα αυτή, που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη από το πιστωτικό σύστημα, έρχεται να προσθέσει μία ακόμη αρνητική πινελιά στον πίνακα με τον απόηχο της κρίσης, ρίχνοντας φως στις δυσκολίες και τις αδυναμίες πληρωμής που αντιμετωπίζουν απλοί δανειολήπτες και νοικοκυριά ή μικρές και ενδεχομένως πολύ μικρές επιχειρήσεις, που ίσως να μην απασχολούν και ιδιαίτερο προσωπικό.


Το γεγονός της αδυναμίας πληρωμής των ήδη ρυθμισμένων δόσεων δεν είναι φυσικά αποκομμένο από το περιβάλλον της πτώσης του τζίρου, της ύφεσης και της απουσίας χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση ρευστότητας. Αποτελεί όμως και αδυναμία του συστήματος, αν κριθεί υπό το πρίσμα μιας ήδη υλοποιηθείσας ρύθμισης, που θεωρητικά στόχευσε στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των καταναλωτών, είτε το χρέος τους αφορά τον δανεισμό ενός ελεύθερου επαγγελματία ή μια «φουσκωμένη» πιστωτική κάρτα.


Βέβαια, από την άλλη πλευρά, σε μία πιο λεπτομερή απεικόνιση, οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι τους τελευταίους μήνες του 2013 υπήρξε μία οριακή βελτίωση της κατάστασης της υπερχρέωσης και της δυστοκίας στην αποπληρωμή των δανείων. Υπό την έννοια ότι ακόμη και οι καθυστερήσεις ή οι επισφάλειες δείχνουν ίσως μία τάση σταθεροποίησης. Όχι όμως, ότι τα νούμερα δεν εξακολουθούν να είναι «ανατριχιαστικά» υψηλά… Το ποσοστό επισφαλειών έχει σκαρφαλώσει στο 30% έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και σύμφωνα με τους οικονομολόγους των τραπεζών, αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, μέχρι να αγγίζει το επίπεδο του 35%.


Σύμφωνα με όσα επικαλείται πρόσφατη ανάλυση της Eurobank, στο πλαίσιο της περιοδικής έκδοσης «Greece Macro Monitor*, η υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – ενδεχομένως από την κορυφή του 35% – δεν θα ξεκινήσει πριν από το 2015. Βέβαια, ισχυρίζονται οι οικονομολόγοι της Τράπεζας, η μεγάλη αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων στην Ελλάδα φαίνεται να είναι συμβατή με τη διεθνή εμπειρία, τεκμηριώνοντας τον πρωταρχικό ρόλο που διαδραμάτισε η εγχώρια οικονομική ύφεση.


Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ελλάδας, το 90% της (ερμηνευόμενης από σχετικό υπόδειγμα) σωρευτικής αύξησης του λόγου μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο των δανείων την περίοδο 2008-2013 οφείλεται στη συνολική συρρίκνωση του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο, ενώ το 10% σε άλλους παράγοντες. Διεθνώς, οι τελευταίοι μπορεί να σχετίζονται με τα επιτόκια δανεισμού, την ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία (κυρίως για χώρες με κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία και μεγάλο ποσοστό δανεισμού σε ξένο νόμισμα), τις τιμές ακινήτων, τον λόγο δανείων προς καταθέσεις και το σύνολο των δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Όπως και να έχει τα στοιχεία έρχονται να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος οτι το ζήτημα της υπερχρέωσης γιγαντώνεται αντί να συρρικνώνεται πάρα τις όποιες ρυθμίσεις κάνει η κυβέρνηση. Το ζήτημα αυτό απασχολεί σχεδόν το 80% του ελληνικού λαού, ο οποίος πλήττεται από την υπερφορολόγηση και τη φτωχοποίηση.

 

Danioliptes.gr